Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десетилетия ни тъпкаха с пропаганда за “светлото бъдеще”, а сега облъчват подрастващите със “светлото минало”

"Учениците от четирите девети класа на СУ "Петко Рачов Славейков" върнаха времето с 40 години и се пренесоха в бита и начина на живот на хората в епохата на социализма", информира местният сайт "Арда нюз" миналата седмица. Идеята е на школа "ИстОрика" към най-голямото кърджалийско училище и по-специално на нейния ръководител Димитър Димов. Според думите му учениците откликват с ентусиазъм на предизвикателството да проучат по-подробно времето, в което са израсли техните баби и дядовци и отчасти родителите им. Темата се превръща в централна за семействата им - разказват им спомени, вадят от раклите предмети от онова време, пренасят ги с думи и усещания в едно друго битие, което никога няма да се върне.

Това последното обаче не е много сигурно, защото с подобно възпитание нищо чудно да станем свидетели на

възраждане на мракобесието от миналото. Развявали и портрета на диктатора, става ясно още от публикацията... Ама защо не? Какво като имаме закон, обявяващ комунистическия режим за престъпен, още от 2000 г.?!

Случайно или не, директор на въпросното училище е Милко Багдасаров - областен лидер на БСП от 1995 г., който е в листата на червената партия и за предстоящите избори. Но освен че е лъжлива, тази картина е и много непълна. Продажбата на банички по 5 стотинки (и това не е вярно - най-евтините бяха по 10 стотинки при родителска заплата от 100 лева през 70-те) едва ли изчерпва живуркането по време на "зрелия социализъм".

Толкова ли няма кой да разкаже на бедните деца и останалото, което преглъщахме с евтината "боза от 6 ст.". Примерно как се вземаха жилища по време на управлението на Тодор Живков, колко дълги бяха опашките за насъщни стоки, колко години се чакаше "ред за кола", как се кандидатстваше за жителство, как живееше номенклатурата, униженията и побоите заради инакомислие или дори само за слушане на западна музика, забраните,

преследването на хора

заради начина, по който се обличат, заради косата, брадата или полата. Мизерията, лъжата, грабежът и цензурата... И само това ли - а страхът, доносите и доносниците, кварталните отговорници и забраната на християнските празници, отровената природа от адските заводи, работещи на загуба, политическите затворници, връзките...

Та ако трябва да изпадаме на нивото на училищната управа в Кърджали - нека да проверят например колко струваха едни нискокачествени обувки за пионерчетата в онези години. Ако не могат, ще им припомня - по 25 лв. за чифт, или минимум четвърт от месечната заплата на злощастния родител. Китайски кецове - 8,50, да не говорим за маратонки, чанти, панталони и т.н. Дънки - на черната борса или с "незаконна" валута от "Кореком". А трябва и да се яде... И всичко това само ако има откъде да го купиш, защото дефицитите бяха емблема на социалистическия строй.

Но в едно нещо няма спор - децата

трябва да знаят какво

е било миналото

Затова и на мен ми идват хиляди идеи. Така както са тръгнали, защо не направят и друг флашмоб в духа на соца: хиляди хора с набързо събран багаж вървят към турската граница по време на Възродителния процес. Или пък: отрядници с червени ленти звънят нощно време по вратите и събират хора за разстрел и ги качват на камионетки към някои от стотината лагера у нас?

Нещо повече - имаме всички данни и да превърнем страната в един огромен музей на тоталитаризма. В това отношение много ни помага фактът, че имена на масови убийци все още носят градове, села, улици и площади. А ако направим един "Джурасик парк" или "Резерват на таласъмите", посветен на комунистическото минало, може да привлечем и много чуждестранни туристи. В тази връзка с пълна сила тече и събирането на средства от лошите империалисти за възстановяването на символа на БКП на Бузлуджа - гигантска глупост, която навремето беше построена с пари, ограбени от нашите родители.

На фона на всичко това се чуват и други гласове. То не било комунизъм, казва например известен историк, комунизма никой не го е видял, никой не го е живял - един вид той си е много хубав, ама не се е случил. Ами той, комунизмът, е точно това, той е самата лъжа, че ще живееш по-добре в друго време. Преди казваха, че е в бъдещето, а сега отскоро у нас са го позиционирали в миналото. Затова и с право целият цивилизован свят нарича комунизъм самата диктатура на комунистите, а не измислената им утопия. И така е било навсякъде - от Камбоджа до Куба и от Москва до Пекин. Така беше и тук. Друг е въпросът, че после може по конюнктурни съображения да го кръстят с някое друго име - сталинизъм, тоталитаризъм, социализъм и т.н.

По принцип, за да се информира човек как е било у нас навремето, не му е нужно да се връща в миналото. Достатъчно е да хвърли поглед на новините. Примерно в Северна Корея въведоха нов закон, който цели да ликвидира всякакво чуждо влияние.За целта комунистичеките власти са

предвидили свирепи наказания за всеки,

който си позволи да гледа чуждестранен филм, да носи тесни дънки и дори просто ако ползва неразрешен жаргон. Забранени са 15 вида прически, пиърсинг на носа и устните, както и дрехи на големи западни производители. Този, който притежава новинарски издания от Южна Корея, САЩ или Япония, го грози смъртно наказание, а 15 години затвор може да получи всеки, хванат да чете такива статии.

Сеулското издание Daily NK съобщава, че трима младежи вече са били изпратени в превъзпитателен лагер, защото са се подстригали като K-pop идолите си и са подгънали панталоните си над глезените.

И това се отнася само до това какво човек може и не може да харесва.