Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Левандовски и Полша жадуват за голям пробив

Швейцарците на Петкович също се подготвят да надскочат себе си

C наближаването на Евро 2020 букмейкъри и специалисти впериха поглед в големите фаворити.

Сред обичайните заподозрени с най-голям шанс да вдигне трофея е тимът на световния първенец Франция.

"Петлите", които са и действащ вицешампион на Европа, попаднаха в "групата на смъртта" заедно с настоящия европейски крал Португалия и Германия. Компания им прави и тимът на Унгария, който победи България по пътя си за класиране на шампионата. С големи шансове за постигане на краен успех в турнира са и отборите на Англия, Испания и Белгия.

Кой обаче може да обърка сметките на големите отбори на предстоящия шампионат?

Всички помним как Дания спечели трофея през 1992 г., след като "червеният динамит" дори не се бе класирал чрез квалификациите. Отборът бе събран буквално от плажовете, за да заеме мястото на Югославия, която не участва заради война. Може би още по-сензационна бе евротитлата на Гърция през 2004 г. "Елините" бяха сочени като един от най-големите аутсайдери в турнира, като дори нашият национален отбор бе определян от специалистите с доста по-сериозен шанс да се окичи с титлата европейски шампион. Но това съвсем не са всички изненади на турнира. Достатъчно е да си припомним последното европейско във Франция преди пет години. Тогава отборът на

дебютанта Исландия шокира всички,

като стигна четвъртфинала, а съставът на Уелс се класира още по-напред. Британците играха в мач за класиране на финала едва при второто си участие на европейско първенство, където отстъпиха на бъдещия шампион Португалия. Триумфът на "мореплавателите" също попада в графата "изненада", тъй като за разлика от сега шампионите не разполагаха със суперзвезден състав. Може би до историческия първи голям успех за Португалия нямаше да се стигне без

хитрия треньор Фернандо Сантош,

който изведе родината си до трофея, викайки в състава главно ветерани и не чак толкова именити футболисти.

Сантош и сега е начело на тима, като в момента разполага със звездна селекция, за която всичко друго освен нова купа ще бъде провал. По пътя си към голямата слава през 2016 г. португалците елиминираха трудно на дузпи един отбор, който и сега ще направи всичко по силите си, за да обърка сметките на големите фаворити - тима на Полша. "Дружина Полска" напусна надпреварата във Франция, без да загуби нито един двубой в редовното време. Изненадващ бе фактът, че голямата звезда Роберт Левандовски се разписа чак на въпросния четвъртфинал срещу Португалия, загубен след рулетката на дузпите.

Сега обаче нападателят на "Байерн" (Мюнхен) се намира в по-добра форма от всякога, като обра всички възможни награди през сезона. Той грабна и приза "Златната обувка" за топреализатор на клубно ниво в Европа през сезон 2020/2021. Полската голова машина отвя конкуренцията за наградата с изумителните 41 гола, като по този начин Лева

подобри и рекорда на легендата Герд Мюлер

за най-много попадения през един сезон в Бундеслигата. Острието на баварците събра общо 82 точки в класацията при голаджиите във вътрешните първенства на Стария континент. При всички положения полякът щеше да спечели и "Златната топка" през миналата година, ако церемонията не бе отменена заради пандемията.

Интересен и изненадващ факт е, че Полша дебютира на европейски първенства чак през 2008 г., а най-доброто постижение на отбора е именно въпросният четвъртфинал през 2016 г. Сега момчетата, водени от португалския наставник Пауло Соуса, са в група с отборите на Испания, Швеция и Словакия, а предпоставките тимът да продължи напред и най-малкото да изравни най-доброто си постижение определено са налице. По пътя си до тази фаза преди пет години "Дружина Полска" имаше и късмет.

Те бяха надиграни от състава на Швейцария,

но този осминафинален сблъсък бе спечелен на дузпи именно от Лева и компания. "Кръстоносците" играят страхотен футбол вече няколко години, но така и не могат да прескочат първата елиминационна фаза на голям форум.

Всъщност на европейски първенства отборът на Швейцария, воден от треньора Владимир Петкович, никога в историята си не е стигал по-далеч. Трябва да погледнем участията на "часовникарите" на световни финали, за да видим три четвъртфинала, като последният от тях е преди цели 67 години. С постоянството си и добрите резултати в последно време обаче надеждата за пробив в страната на шоколадите е оправдана. Швейцария игра като равен с равен и записа ремита с Франция и Бразилия на последните два големи форума. Шокираща бе и историческата им победа в Лигата на нациите преди две години и половина срещу един от големите фаворити - Белгия. Тогава отборът на Петкович изоставаше с два гола, но

съумя да наниже цели пет попадения във вратата на белгийците за гръмката победа с 5:2, като хеттрик вкара голмайсторът Харис Сеферович. Нападателят на "Бенфика" и сега е голямата звезда на тима заедно с футболистите на "Арсенал" и "Ливърпул" - капитана Гранит Джака и Джердан Шакири.

Швейцария е в група "А" в компанията на отборите на Италия, Турция и Уелс. И докато тимовете на Полша и Швейцария оставиха добри впечатления на Евро 2016, то един отбор, който разочарова тогава, след това отбеляза огромен прогрес.

Преди пет години Украйна записа три загуби и завърши турнира с 0 точки, което се прие като сериозен провал.

След фиаското във Франция обаче начело на тима застана легендата Андрий Шевченко

и всичко сякаш се преобрази мигновено. Украинците спечелиха квалификационната си група, нанасяйки рядко поражение на шампиона Португалия, а на Олимпийския стадион в Киев Сърбия си тръгна със смразяваща загуба с 5:0.

През есента отборът записа и престижна победа над Испания в Лигата на нациите и сякаш сега шансът Украйна да премине груповата фаза за първи път в историята си е налице. За да сторят това от четвъртия си опит, момчетата на Шевченко ще трябва да се преборят с конкуренцията на Нидерландия, Австрия и абсолютния дебютант Северна Македония.

В случая има още един участник на Евро 2020 с потенциал да обърка сметките на големите фаворити. Турците, които стигнаха до полуфиналите на Евро 2008, също не преминаха груповата фаза на шампионата във Франция. Сега южната ни съседка е водена от

легендарния наставник Шенол Гюнеш,

под чието ръководство страната стигна до най-големия си успех - третото място на световното първенство през 2002 г. в Южна Корея и Япония. През тази пролет отборът впечатлява с играта и резултатите си, като се наложи убедително срещу Нидерландия с 4:2 и с 0:3 над Норвегия. В атаката на отбора се откроява името на ветерана Бурак Йълмаз, който ще навърши 36 години дни след края на турнира. Голмайсторът направи страхотен сезон за френския "Лил". Освен 16-те си гола за "песовете" той имаше огромна заслуга и за сензационната титла във френската Лига 1, която отборът отмъкна под носа на звездния тим на "Пари Сен Жермен".

Предвид силния колектив и позитивните резултати всички в Турция очакват добро представяне от националния отбор.