Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИНТЕРВЮ НА МИЛА ГЕШАКОВА за "24 часа"

Война между МВР и прокуратурата няма. Има лична вендета на Рашков

Мая Манолова може само да се учи от работата на комисията “Магнитски”, нейната беше панаир

Слави не ще да е депутат. И какво? Гласуваш за Слави, а получаваш Тошко?!? Това е подмяна

Гласуването с машина става по-бавно и може да откаже хора от урните

Хората без доходи ще са най-активни пред урните, средната класа ще предпочете почивката

Следващото парламентарно мнозинство може да бъде представено от т.нар. партии на протеста, от БСП или коалиция между тях

Над 1 млн. гледаха концерта на Слави преди изборите, за “Има такъв народ” обаче гласуваха 550 хиляди

Доц. д-р Стойчо Стойчев е ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ)

Преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра “Политология” на Софийския университет “Св. Климент Охридски”

Интересите му са в областта на организираната престъпност, криминалните пазари, анализ на политическия риск, избори и прогнозиране.

- Има ли война между МВР и прокуратурата, доц. Стойчев?

- Ако изобщо има война, тя е между Бойко Рашков и хора, които той е решил, че са му врагове. Не виждам реакции на главния прокурор. Виждам лична акция на Бойко Рашков. Дали е заложена от президента - не знам, но си мисля, че е поне с негово съгласие и одобрение, защото той по никакъв начин не се опитва да го възпрепятства. Според мен е някакъв вид лична вендета.

Иначе МВР и прокуратурата винаги са били в добри отношения. И според мен те няма как да влязат във война. Когато работят заедно, винаги вършат добра работа. А това, че Иван Гешев и Бойко Рашков не са в добри отношения, си е частен проблем, даже не е политически.

- Какво ни казаха САЩ със санкциите към 6-има българи и над 60 наши фирми?

- Въпросите, които се появяват след такива действия от страна на партиите, винаги са защо сега, защо тези хора, а не някои други... Такива комисии има много, те имат известна автономност, особено в САЩ. Не смятам, че следват някакъв политически дневен ред и чрез санкциите да влияят на вътрешнополитическия живот на България. Комисията “Магнитски” заседава, слуша, чете, претегля доказателства и накрая излиза със становище. От работата на тази комисия Мая Манолова може много да научи. Защото нейното беше панаир - прави заседанията публични, за да може всички да чуят някакви неща, и после раздухва мейдийно.

- Ще се отрази ли становището на комисията “Магнитски” на изхода от предстоящите избори?

- Резултатите от работата ѝ се използват за надъхване на електоратите преди избори. Едва ли обаче решението за санкции на комисията “Магнитски” ще доведе до някакво драматично разместване.

- Увеличаването на секциите зад граница и промените в Изборния кодекс бяха доминиращият патос в краткия трудов стаж на 45-ото народно събрание. Какво може да променят гласовете от чужбина на 11 юли?

- Исторически погледнато, те са предопределяли най-много 10 мандата. Така ще бъде и сега. Партиите, които разчитат на митичните 2 млн. гласа от чужбина - “Демократична България” и “Има такъв народ”, ще са с попарени надежди. Гласуването зад граница директно работи в полза на ДПС просто защото подготовката и мобилизацията на хората в Турция са много по-високи благодарение на силните изселнически организации. Да не забравяме, че ДПС има нелоши резултати и в Германия, Белгия, Австрия, Нидерландия. Докато претенциите за промяна на повечето нови партии са съсредоточени във вота от Великобритания, отчасти САЩ и това е...

- България от години води борба срещу купения вот. Вие като негов изследовател написахте книга на тази тема. Какъв е делът му на парламентарни избори?

- Директно купеният вот и контролираният през силови методи (заплаха, закани) са от порядъка на 10%. Но когато към тях прибавим и клиентелно гласуване, и членовете на семействата, мобилизирани да отидат до урните от хора, въвлечени в такива схеми, делът им може да нарасне докъм 30% от всички гласуващи.

Много по-голям обаче е интересът към купуване на вот на местни избори, защото там са намесени мотивации на локални феодали. На тези избори се гласува много по-семейно, по-фамилно, понеже в малките населени места почти няма човек без роднина, който да не е кандидат за някакъв общински пост. В такива случаи се гласува за кмета, работодателя и приятелите на работодателя и кмета. Съответно там партийните предпочитания винаги са изместени на по-заден план.

- Ще повлияе ли върху купения вот машинното гласуване?

- Не. По-голямата част от хората, които гласуват по този начин, няма нужда да бъдат контролирани. А и да бъде упражняван контрол, то е върху едно цяло село например.

Машина не може да предотврати купен вот. Средно той е 10%, но може да стигне и 30 на сто

- Как става?

- Когато един работодател държи голяма част от парите на работниците във ваучери и каже: “Ако не излезе резултатът, който желая, няма да заредим магазина, в който пазарувате с тези ваучери!”, хората се подчиняват и гласуват под диктовка. Никой обаче не ги контролира, още по-малко ги кара да си снимат бюлетината преди урната - работи в 1-2% от случаите. А ако хората са неграмотни, няма смисъл от контрол, защото те сами си мислят, че някой или устройство в машината ги наблюдава.

Машинният вот може да намали броя на сгрешените бюлетини, което е по-добре от смесения вариант на гласуване.

- С експеримент ЦИК установи, че за час на машина гласуват средно 75 души, в селска секция - средно 1,5 мин. Не е ли малко?

- Да, бавно е и може да се чака по-дълго на опашка, а това от своя страна може да откаже избиратели от вот.

- Министър Асен Василев предложи от избирателните списъци да изпаднат хората, които не плащат данъци в България. Кой е начинът да се изчистят списъците ни?

- На експертно равнище има консенсус за въвеждане на активна регистрация като например във Франция.

- Машините няма ли да откажат повече възрастни хора от вот?

- Обратното. Имат партийна повеля да гласуват с машини. Видях на 4 април в секцията по местоживеене две пенсионерки преди мен да се борят с машината. Едната гледа, другата натиска, стимулирани от комисията в очевидно нарушение на всякакви правила. Но понеже другарите така им били казали, не се отказаха, докато не налучкаха бутоните.

- За кого всъщност ще е проблем изборният 11 юли?

- За средната класа - хората със стабилни доходи, които плащат данъци и могат да си позволят почивка, особено след месеците принудително затваряне. Прибавете, че на 1 юли Гърция отваря граници и се готвят и ваксинационните паспорти. Кой ще се юрне да гласува в скалъпените секции в Северна Гърция? Единици. А отсъствието на тези активни българи от изборите ще доведе до изкривяване на представителството в следващия парламент.

- Кои ще са най-активни пред урните?

- Хората без доходи, които в летните месеци са затворени у дома. Недоволни са, чувстват се по някакъв начин уязвени. Имат и специфично електорално поведение - обикновено гласуват за по-крайни реваншистки и антистатукво настроени партии. Дали обаче това ще промени съществено изборния резултат, няма как да се каже отсега.

- Коя от партиите ще понесе негативи?

- Вот на 11 юли не е добро време нито за ГЕРБ, нито за “Демократична България”, защото за тези партии гласуват тъкмо хора от средната класа, а те ходят на почивка. По принцип парламентарни избори в активен отпускарски сезон облагодетелстват партии като БСП и крайни формации от рода на “Възраждане”, “Атака”, за които гласуват социално слаби, пенсионери.

- Дали БСП ще си върне второто място?

- Не знам дали драмата с вътрешното разцепление в партията ще се задълбочава, или ще се компенсира. Защото на 4 април второто място на “Има такъв народ” беше заради слабата БСП. Ако беше събрала минимума гласове, прогнозиран от социолозите, нямаше да стигне дъното.

- Нинова направи силен ход с поканата за обединение към други леви. Няма ли обаче да попречи новата формация начело с Жан Виденов за по-висок резултат на БСП?

- Електоралният потенциал на старите муцуни, които се обединяват покрай проруски, пропутински и даже пролукашенко движения, е ясен. Интересни са по-скоро младите леви около Ваня Григорова, които на различни избори не намират политическото си представителство в съществуващите партии. Те са млади, които истински вярват в левите идеи, без да са леви биографично, по наследство, по произход, по боя или по съдба. Това са млади интелектуалци с висше образование, преподаватели в университети, които търсят представителство в нова лява партия, каквато БСП не е заради обезличаващата я идеологически партийна линия на Нинова. Затова съм любопитен ще намерят ли форма за политическо участие на вота през юли.

- Какво ще промени това пред БСП?

- Ще промени перспективата ѝ, защото електоратът ѝ е ясно позициониран в третата възраст и се свива - т.е. лоялното към БСП поколение изчезва. Въпросът е дали тя ще се отвори към младите, тъй като лявата идея автентично си е за студенти, ученици, юноши, а не за третата възраст. Невъзможността на БСП да контактува с млади леви до момента не е довела до катастрофални резултати. Еманципират ли се обаче младите от старите муцуни, ще е друго.

На 4 април БСП стигна над 400 хил. гласа - нито ще се срине, нито рязко ще скочи нагоре. Докато за непредсказуеми партии като “Изправи се! Мутри вън!” прогнози се правят значително по-трудно. Разчитат на висок резултат, а не виждат другия нишан - разочарованите от нищоправенето им в парламента. Хората видяха, че не съставиха кабинет, че “Има такъв народ” пребиваваше в 45-от НС без титуляря си, който и сега го няма. Няма и да го има след изявлението му, че няма да е в листите на “Има такъв народ”.

- Как ще се отрази това на изборния резултат на “Има такъв народ”?

- Подмяната винаги се отразява негативно. Тошко Йорданов или който и да било друг от екипа му не е Слави. Ще загуби гласове.

- Чувам, че на 9 юли Слави прави голям концерт - неговата сила. Ще му донесе ли дивидент електорално?

- Преди изборите на 4 април Слави направи концерт, който беше гледан от над 1 млн. души. Гласовете за “Има такъв народ” на изборите бяха 550 хил. Електоралният потенциал на ИТН е 400 - 700 хил. души.

- Шири се хипотеза, че Радев превзема структурите на “Има такъв народ”. Дали?

- Радев е прав в едно - че България има нужда от лидери. Той обаче никога не казва: “Аз съм алтернативата”. Но при положение че Слави Трифонов липсва, е очевидно, че “Има такъв народ” е платформата на алтернативата. И нищо чудно Радев да се припознава като неин лидер. Там има хора с различни идентификации и не са само фенове на шоумена, но и на Радев, има и настроени анти-Бойко.

- Възможен сценарий ли е това служебно правителство да управлява и след вота?

- Ако този служебен кабинет бъде предложен от някоя политическа сила като редовен, това коренно ще промени характера на това правителство. В момента то е отговорно единствено пред президента и не подлежи на публичен контрол. Радев може да възлага задачи на всеки от министрите и да прескача министър-председателя. И неслучайно Бойко Рашков стърчи в цялата тази конфигурация - вероятно някои от нещата си ги говори с президента и не ги консултира с премиера Янев.

Ако и след 11 юли няма мнозинство за правителство, президентът ще преиздаде указа си за назначаване на нов кабинет, но в същия състав. По конституция е задължен да излъчи нов кабинет, но никой не го ограничава за персоналния състав. Ако пък някой състави мнозинство и реши да номинира хората от служебния кабинет, премиерът Янев би станал отговорен пред конкретно мнозинство, което ще има ясна законодателна програма и задачи. Така ще се промени методът, по който правителството ще функционира. Докато сега е в състава на администрацията на президента, ангажирана да прави кадрова чистка.

- В името на какво? На честните избори ли?

- Не. Президентът има намерение след изборите да работи с мнозинство, което ще остави тези назначения на власт. И според мен отсега се привижда като ментор или наставник на следващото парламентарно мнозинство. То може да бъде представено от т.нар. партии на протеста, от БСП или коалиция между тях.

- Какъв е пътят на обединените патриоти?

- Те определено ще са в парламента.

- ВМРО се обяви за президентска република, какъв знак дава?

- Нека. За да станем президентска република обаче, трябва да се свика ВНС. А за да се промени формата на държавно управление от парламентарна на президентска република, трябват нови избори за президент, парламент и всичко, което се сетите. Президентска република не означава непременно Радев президент. Тази форма обаче ще направи конфигурацията съвсем различна, кандидатите и мотивациите им - също. Честно казано, не ми се мисли за такъв вариант, защото президентските републики и в бившия Източен блок, и в Латинска Америка, където се срещат най-често, и в Северна Африка са абсолютен провал за демокрацията, защото винаги се израждат в авторитарни режими.

- Как ще завърши вотът на 11 юли?

- Ще произведе много по-патов парламент.