Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ердоган прие лидера на ДПС на закрита за медиите среща в бивш султански дворец в Истанбул.

СНИМКА: ДПС
Ердоган прие лидера на ДПС на закрита за медиите среща в бивш султански дворец в Истанбул. СНИМКА: ДПС

Според Анадолската агенция лидерът на ДПС заявил при своето посещение, че очаква над 50 хил. гласа от Турция на 11 юли

ДПС очаква над 50 хил. гласа за парламентарните избори от Турция, след като забраната за отваряне на повече от 35 секции в страните извън Европейския съюз отпадна. Това е заявил лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при срещата си с председателя на турския парламент Мустафа Шентоп, съобщи Анадолската агенция.

На 4 април, когато важеше ограничението за 35 секции в Турция и имаше противоепидемични мерки, ДПС получи под 20 хил. гласа в южната ни съседка.

В събота Карадайъ, заместникът му Ахмед Ахмедов и евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк са се срещнали и с турския президент Реджеп Ердоган. Приемът се е състоял в имението “Вахдеттин” в Истанбул, но без медии, съобщиха от пресцентъра на партията.

Както “24 часа” писа, по неофициална информация Карадайъ е бил поканен в Турция лично от Ердоган. А срещата бе дни преди старта на кампанията за предсрочния вот. Това е и първата среща на лидера на ДПС с турския президент след изгонването на Лютви Местан от движението.

Борбата ни е да защитим турската си идентичност, казал Карадайъ пред Шентоп, цитиран от Анадолската агенция. Той напомнил, че предците му са дошли от Турция преди 100-150 г.

“Това е нашата земя. Ние не сме емигранти там (в България - б.р.). Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си”, допълнил Карадайъ. Пред Шентоп той се похвалил и за добрия резултат на ДПС от изборите на 4 април и изразил радостта си, че с падането на забраната за откриване на 35 секции от 12 г. насам 300 хил. български граждани ще гласуват отново.

Имаме представители на ДПС в 4 региона на Турция. Чрез тях достигаме до симпатизантите си тук. Успяхме да запазим единството си през тези 30 г., обяснил Карадайъ.

Тези, които са турци и членове на българския парламент, не служеха на турците, а на собствената си партия. Те не могат да защитават правата на турците. Единствената философия на националистите е враждебността срещу турците, допълнил още той. Пред шефа на турския парламент Карадайъ подчертал и че у нас агитацията на чужд език е забранена със закон, а държавата не им помагала в раздаването на турски учебници в училищата. “За съжаление, в България има двоен стандарт спрямо турците”, казал Карадайъ.

От своя страна Шентоп пък поискал улеснение за гласуване на хората с турски паспорти в България. С промяната на конституцията в Турция бе разрешено на турски граждани в чужбина да гласуват на президентски избори. Шентоп посочил и че в края на юни той ще бъде домакин на сесията на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа в Анталия. Той бил изпратил и покана към ексшефката на парламента Ива Митева, но отговор от София още нямало заради предстоящите избори.