Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По примера на COVID сертификата с новия портфейл ще доказваме самоличността си.
По примера на COVID сертификата с новия портфейл ще доказваме самоличността си.

С един клик на телефона вадим документите за кандидатстване в университет или подаване на данъчна декларация

За да докажем кои сме в ежедневието си използваме паспорти и лични карти. Портфейлите ни пък са пълни с банкови карти, абонаменти за градски транспорт, бордни карти за предстоящия полет и какво ли още не. А дали не може всички тези документи да бъдат електронни?

Европейската комисия разкри плановете си за леснодостъпна база данни с всичките ни лични документи и набор от услуги, които ще ползваме с дигиталната си самоличност. Европейският цифров портфейл ще е под формата на приложение на телефона и се очаква да заработи след около година. Цифровата идентификация ще се признава в цяла Европа и ще е достъпна за всички близо 450 млн. граждани на ЕС.

Разпространението на софтуера ще е безплатно и ще изисква верификация на самоличността с разнообразни смартметоди. Сред тях са

сканиране на ретината

или пръстов отпечатък

Идеята на Еврокомисията е дигиталният портфейл да има две основни функции. Едната е да осигурява лесен и безопасен достъп до сайтовете на правителства и агенции, в които дигитално да докажем самоличността си и да се възползваме от електронни услуги като плащане на данъци или комунални сметки. Освен това електронният портфейл ще служи като хранилище, където потребителите ще могат да съхраняват официални документи като шофьорска книжка, медицински рецепти или дипломи за завършено образование.

“Европейската цифрова самоличност

ще ни позволи във всяка

държава членка да се чувстваме

като у дома си

- без да имаме допълнителни разходи и срещайки по-малко пречки, независимо дали наемаме апартамент, или откриваме банкова сметка извън държавата, от която произхождаме. И ще можем да правим това по сигурен и прозрачен начин, като решаваме сами каква информация, с кого и с каква цел искаме да споделим за себе си. Това е уникална възможност за всички нас да изпитаме какво означава да живеем в Европа и да бъдем европейци”, заяви зам.-шефката на ЕК с ресор “Европа, подготвена за цифровата ера” Маргрете Вестегер.

Потребителите на европейския портфейл ще могат сами да решават какво да бъде тяхното онлайн присъствие - прехвърлянето на лични данни ще изисква тяхното изрично съгласие. За да се осигури максимална поверителност, електронният портфейл трябва да се основава на блокчейн технология, която се смята за особено надеждна система за предаване на данни.

Зам.-шефката на ЕК Маргрете Вестегер представя плановете на институцията за европейски портфейли за цифрова самоличност.
Зам.-шефката на ЕК Маргрете Вестегер представя плановете на институцията за европейски портфейли за цифрова самоличност.

“Цифровата идентичност трябва да предлага възможност за съхранение и използване на данни за всички видове услуги, от чекирането на летището до наемането на автомобили. Става въпрос за предоставяне на избор на потребителите, европейски избор”, каза еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Как ще работи на практика?

Ако например искате да вземете кола под наем на летище, обикновено чакате реда си на опашката на гишето, докато фирмата за наем направи копие на паспорта или личната ви карта, шофьорска книжка и кредитна карта. Следва подписване на всички документи. С помощта на цифровата самоличност това може да се направи, без да се налага да чакате на опашката, и дори преди да пристигнете в офиса на дружеството. След въвеждането му ще стане възможно да отидете направо на паркинга, да вземете автомобила и да потеглите към хотела си.

Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен представи идеята си още през септември 2020 г. в речта си “За състоянието на съюза”. “Всеки път, когато приложение или уебсайт поискат от нас да създадем нова цифрова самоличност или да влезем лесно в системата през голяма платформа,

нямаме представа какво

реално се случва

с нашите данни

Поради това ЕК ще предложи сигурна европейска електронна самоличност. Такава, в която имаме доверие и която всеки гражданин може да използва навсякъде в Европа, за да плати данъците си, наеме велосипед и т.н. Технология, при която можем сами да контролираме кои данни се използват и по какъв начин”, каза тя тогава.

Пандемията от коронавирус допълнително изостри необходимостта от ефективни и лесни за ползване цифрови услуги в целия ЕС, какъвто ще бъде европейският сертификат за ваксинация или преболедуване. Няма време за губене, предупреждава Еврокомисията.

Какво ще се промени за европейците?

Основният нов елемент, предлаган от новите правила, е, че всеки ще има право на европейски портфейл за цифрова самоличност, който се приема във всички държави членки. Той обаче няма да е задължителен.

Дигиталният портфейл ще може да се използва за достъп както до публични, така и до частни услуги онлайн в ЕС, по-специално за такива, които изискват задълбочено удостоверяване на самоличността на клиента. Примери за такива услуги са: достъп до банкова сметка или кандидатстване за заем, подаване на данъчни декларации, записване в университет във вашата държава или в чужбина, както и много други дейности, при които използвате обичайните си средства за идентификация.

Ако например се преместите да работите в друга държава, трябва да се регистрирате като пребиваващ. За тази цел може да използва новия европейски цифров портфейл. С него може да се докаже самоличността за различни онлайн услуги в нова държава на пребиваване, като например за откриване на банкова сметка, за купване на симкарта или за абонамент за градския транспорт.

Някои държави и сега предлагат система за идентификация на своите граждани, но дори когато такива системи са налице, не всички от тях могат да се използват трансгранично. В момента в 14 от 27-те държави членки се използват

19 схеми за електронна

идентификация, които

обхващат 60% от населението

на ЕС, но използването им е тромаво, а въвеждането им от бизнеса - ограничено.

Като се има предвид, че всички граждани на ЕС имат законното право да живеят, работят и учат в която и да е държава членка, е проблематично, че гражданин на една държава от ЕС не може да използва своята цифрова лична карта за достъп до държавни услуги в друга. В Белгия например има задължителна електронна лична карта в мобилно приложение, което се използва за плащане на данъци, извършване на банкови преводи или искане на ключови документи от местните власти. Белгиец в България обаче не може да използва дигиталната си самоличност за почти нито една обществена услуга.

Целта на ЕС е системата да се уеднакви, а гражданите да бъдат улеснени с максимално бързи и безопасни онлайн услуги.

Задължение на самите държави членки ще бъде да предлагат портфейла на национално равнище на своите граждани и пребиваващите в държавата лица.

Очаква се работата за постигане на договореност с държавите членки относно бъдещите действия да започне незабавно. Целта е до септември 2022 г. държавите членки, в тясно сътрудничество с ЕК, да постигнат съгласие по инструментариума за прилагане на европейската рамка за цифрова самоличност, а комисията да публикува този инструментариум през октомври 2022 г. След като бъде договорена техническата рамка, той може да бъде тестван в пилотни проекти.

В Цифровия компас на ЕК за 2030 г. се определят редица общи и етапни цели, чието постигане ще бъде подпомогнато от европейската цифрова самоличност. Например до 2030 г. всички основни обществени услуги следва да бъдат достъпни онлайн, а всички граждани ще имат достъп до електронни медицински досиета, като 80% от европейците следва да използват електронни решения за доказване на самоличност.