Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всъщност чух от медиите, че съм бил подслушван Стефан Янев

Постоянно действащ орган като секретарият по сигурността, никога не е създаван, заяви служебният премиер

Объркани обяснения дали е бил подслушван, както твърдеше в края на май, даде служебният премиер Стефан Янев пред водещата Цветанка Ризова от Би Ти Ви.

"Мога да потвърдя, че чух от медиите, че съм бил подслушван", отговори той на пряко зададен от Ризова въпрос. Седмици по-рано неговото твърдение бе, че проверките доказват подслушване на опозиционни политици.

"Имам усещането, че по-скоро съм бил подслушван", заяви Янев.

Конкретни доказателства за подслушване на опозиционни политици обаче се оказа, че няма да бъдат дадени. Причината била, че бюрото за контрол над СРС-тата можело да ги изнася само пред специална парламентарна комисия, твърди Стефан Янев.

"Съветът по сигурността бе свикан по една основна причина - заради дефицитите, които заварихме по начина, по който е функционирал преди. Един от неговите елементи е т.нар. секретариат по сигурността, който е постоянно действащ орган. Съветът по закон се свиква най-малко веднъж на 3 месеца - на редовни заседания и на извънредни, когато това е необходимо.

При появата на криза този Съвет става и секретариат, и изпълнителен орган за управление на кризата. Такъв секретариат обаче никога не е бил създаван, а Съветът е действал без наличието му.

В закона е описано кой трябва да участва в него - представители на министерството на вътрешните работи, министерство на отбраната, ДАНС. Решението, коието взехме днес, е да се направи анализ на фактологичната обстановка, която заварваме, и съответно да се предприемат необходимите процедури и да се реши по какъв начин ще бъде създаде този съвет, защото в закона е записано, че той трябва да бъде в състава на Министерския съвет. Въможни са два ваианта - единият е да приемем т.нар. командироване на съответните служители от ведомствата да влязат в администрацията на Министерския съвет и там да изпълняват тази функция на секретариат".

Това каза служебният премиер Стефан Янев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Другият повод, по който свиках Съвета, бяха санкциите по закона "Магнитски".  В петък предприехме мерки, за да предпазим държавните и общински фирми от възможното им въвличане в режим на санкции на базата на взаимоотношенията им с други фирми. Смисълът е да не се получи пандемична ситуация в чисто икономически смисъл. Това, че има взаимодействие между икономическите и юридическите лица, които са част от този списък, с възможни държавни фирми, сме длъжни като представители на изпълнителната власт да поставим някаква бариера", добави Янев.

"За да сме адекватни към момента, предложихме този вариант, за да предотвратим този ефект към държавните и общински предприятия", каза още той.

"Решението е на Министерския съвет и то не е законодателен акт. Приехме го именно, защото липсва ясен законодателен режим в това отношение. Вероятно в други страни от ЕС е имало налагане на частични санкции, но такъв мащабен акт, както по отношение на България, не е имало в друга европейска държава. Не знам да има и регламент в ЕС,  който да предполага какви са адекватните действия в тази ситуация. За съжаление ние сме тъжни шампиони и аз мисля, че големият въпрос е защо допуснахме такъв тип корупция досега и се налага да ни се показва отвън, като ние не сме в състояние да разрешим собствените си проблеми именно с помощта на българския съд., където трябва да се решават тези проблеми във взаимоотношенията между юридическите лица. Но преди съда има разследващи органи, които е трябвало да си свършат работата, а служби за сигурност да подадат сигналите. Явно, че цялата наша систума не е работила ефективно. Това е една от причините за усещането у българите за липсата на справедливост", обясни служебният премиер.

"От колко години гражданското общество чака да се появи информация, пътвърдена от американското правителство по закона "Магнитски" и изведнъж тази информация дойде, тя не ни хареса - да, много е мащабна. И в момента ние като гражданско общество за какво се притесняваме - дали не сме направили грешка с едно решение на Министерския съвет и някои се чувства в черен списък, а не се притесняваме, че корупцията е пандемична. И ни го казват хора отстрани, сякаш ние не знаем? Изненадахме ли се?", категоричен бе Янев.

"Очаквам взаимодействие между всички органи в държавата, почтено и отговорно да си свършат работата и то по прозрачен начин, пред очите на хората, които очакват това от тях. Аз го очаквам като гражданин, а не като премиер, защото моите отговорности са дефинирани и те не касаят очакваниаята на гражданското общество пряко по отношение на властите", допълни той.

"Извършва се проверка и предлагам да не коментираме детайлите по случая "Спецов" (б.р. новия шеф на НАП) и какво знам и съм коментирал с него. Той ми е казал, че не се притеснява от тази проверка. Никой от новоназначениете не е в ролята на свещена крава, ако не работи почтено и в обществен интерес, той ще бъде освободен", каза още Янев.

"Говори се, че ние овладяваме държавата, службите, министерствата, извинявам се, но се връщам на темата за корупцията. Темата за "овладяването" може да каже само този, който е овладял нещата. Мисля, че не овладяваме нищо, по скоро бих се позовал на глагола "освобождавам". Освобождаваме държавата от зависимостите, които е имало преди", заяви той.