Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юри Велев
Юри Велев

“Война между институциите” - тази страшна фраза изрече говорителят на служебното правителство Антон Кутев. След една нервна нощ, в която прокуратурата обискира един висш полицай, а вътрешният министър хвърли едни тежки обвинения.

Иван Гешев покани Бойко Рашков на среща, Бойко Рашков отказа. Е, явно, ако не е война, най-малкото е обсада и обстрел от окопите.

Защо “война между институциите” звучи страшно?
Тези, които копаят окопи, ровят под основите на стълбове. МВР и прокуратурата, независимо кой им е начело, ще трябва и след изборите да крепят справедливостта и върховенството на закона. Добре, утре ще влезе някой друг на високите етажи. И как ще издига върховенството на закона в разнебитена и омаломощена институция?

Може ли с революционен патос и предизборна пропаганда да се ремонтират институции? Хайде да видим как се постига върховенство на закона.

Нашумелият мислител Ювал Харари разказва как Холандия (която вече е Нидерландия) е станала богата държава.

Просто е - холандците са изградили система на върховенство на закона и с това конкурентно предимство са спечелили доверието на търговците и финансовата система. С привлечените капитали са финансирали политики, превърнали Холандия в империя през 17-и век.

Знаете ли кога започва тази история? През 1602 г., когато е основано холандското акционерно дружество Обединена източноиндийска компания.

И така - холандците градят върховенство на закона от 400 г. Ние искаме магия - за няколко месеца и с окопни битки между органите на реда и закона.

Всъщност знаем какво се случва при институционални войни. През 90-те години бе така. Тогава партийните димки и крясъци служеха за отвличане на вниманието, докато в тишината на задкулисието се раждаше дълбоката държава и едни хора си поделяха собствеността.

Искаме промяна на институциите? Затова демокрацията е измислила парламента, където различните интереси в обществото спорят, но дори спорейки, поне водят диалог. Не война.