Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Атанас Атанасов
Ген. Атанас Атанасов

Проблемът, който допуска незаконното използване на СРС, е законов. В закона за СРС има отворена вратичка, която трябва да бъде затворена в следващия парламент. Това каза лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов в предаването "Панорама" по БНТ.

Поредният бръмбаргейт се разследва от Софийската градска прокуратура и Националната следствена служба.  По случая вече били разпитани 11 свидетели, а скандалът тръгна, след като ген. Атанасов съобщи преди 2 седмици, че 32-ма политици и опозиционни активисти са били подслушвани преди изборите на 4 април. До момента не е установено незаконно подслушване на лица, имащи отношение към политическия живот и изборите за 45-ото народно събрание, обяви по-рано днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева в петък.

Томислав Дончев откъде знае, че от ГЕРБ не са подслушвали, като няма право да знае. ГЕРБ беше на власт до вчера и управляваше всички структури, които подслушват. Хората, които оглавяват специалните служби през тези години, кой ги назначаваше, запита риторично Атанасов. И добави, че откакто ГЕРБ от власт, „Демократична България“ се е превърнала в бюро жалби. Дори не можели да обработят всички сигнали.

"Ако сме част от управлението, тази информация ще бъде проверявана, но няма да я пратим на прокуратурата", каза той. И добави, че е бил подсъдим 6 години за незаконно подслушване, но е оправдан и на трите инстанции.

Посочи, че е гражданин и има институции, които да разследват подслушването. Той само дал сигнала през медиите, а вътрешният министър Бойко Рашков и премиера Стефан Янев потвърдили информацията.

Категорично каза, че подслушването е било незаконно. В книжата обаче нямало да се намери нищо, защото имало законова дупка, която "Демократична България" ще изчисти в следващия парламент.

А Томислав Дончев го попита какво са щели да научат от ГЕРБ, ако са подслушвали – кой с какво ще замеря сградите на парламента и правителството ли? 

Половината от подслушванията се осъществяват от прокуратурата и тя ще проверява в момента себе си ли, запита Атанасов и каза, че има доверие на Бойко Рашков. Той би бил един добър главен прокурор, като има предвид кой стана главен прокурор, каза лидерът на ДСБ, визирайки Никола Филчев. 

И от „Има такъв народ“ заявили подкрепа за съдебна реформа. А 67% от хората смятали, че трябва радикална съдебна реформа. „Демократична България“ ще опита да събере подкрепа. А ген. Атанасов смята, че след 11 юли България има нужда от редовно правителство. Промяната трябва да дойде от легитимна власт, посочи той.