Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Велислав Минеков
Велислав Минеков

Не бил удовлетворен от отговорите на генералния директор за прекъсването на програмата на БНТ заради извънреден брифинг на ГЕРБ

От 26 май служебният министър на културата и тв шефът общуват помежду си чрез писма и чрез медиите

Министър Велислав Минеков прати второ писмо до Емил Кошлуков, очевидно недоволен от отговорите на генералния директор на БНТ.

В него министърът обяснява, че не е удовлетворен от отговорите и се намесва в обществената медия само като гражданин. Казва също, че от въпросите му очевидно е имало ефект, тъй като прекъсванията на програмата с политически пресконференции били спрели.

Ето целия текст на писмото му:

Уважаеми г-н Кошлуков,

За съжаление Вашият отговор не удовлетворява въпросите, които поставих. Нито мен, нито огромна част от обществото и зрителите на БНТ.

Прекъсването на живото предаване на БНТ безспорно винаги може да се обясни с редакторска преценка, но това не отменя факта, че в ефира на обществената телевизия беше излъчено извънредно изявление на политическа партия.

Разбирам формалното Ви тълкуване назакона, но то не дава отговор на въпроса ми как извънредното включване на тази пресконференция отговаря на обществения интерес.

Въпреки неподходящия тон за позицията, която заемате, БНТ като обществена медия подлежи на граждански контрол. И въпреки опитите Ви за внушения, аз не се намесвам в нея във временното ис качество на министър (не бих и могъл!), а като гражданин, какъвто съм бил и ще остана след тези два месеца в служба на хората. И ще продължавам да задавам неудобни въпроси.

Както се уверихме, от задаването на въпроси все пак има ефект и след първото ми писмо до Вас практиката с "неспирането" на програмата за излъчване на партийни изявления се прекрати.

Първото писмо на Минеков е от 26 май по повод прекъсване на предаването "Денят започва с Георги Любенов" на 22 юни, за да бъде излъчен брифинг на ГЕРБ по повод скандала с подслушванията.

Дни по-късно Кошлуков отговори, че никой, дори и министър, не може да се намесва в редакционната политика на медията и че програмата на БНТ не е прекъсвана.