Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов

От Румина Димитрова

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов е бил заблуден в информацията, подадена му от негови служители за поръчките на министерството. Това каза на пресконференция в централата на ВМРО лидерът й и бивш военен министър Красимир Каракачанов.

Вчера пред медиите Панайотов изнесе данни, че за двата нови кораба за армията, които струват 1 млрд. лв., не са купени боеприпаси, конкурсът за закупуване на нови 50 бронирани машини пък бил провален, но оферта от ТЕРЕМ за тях нямало, както се твърдяло. Отделно на това ремонтите на граф Игнатиево били възложени без обществена поръчка и др.

Панайотов не е точен, като каза, че е възложил проверка за инфраструктурните проекти и е внесъл резолюция в прокуратурата. Проверката съм я възложил аз в периода 2015-2018 г. на одита в министерството. Всичко това се проверява лесно по документи. На 5 май, седмица преди да се появи служебното правителство, съм написал този доклад и съм го изпратил до прокуратурата и АДФИ, коментира Каракачанов.

Според него служебното правителство се опитвало да провежда политика, с която с истини или полуистини се вади информация и се дава на дневни пресконференции в 13 ч на медиите. "По отношение на Министерство на отбраната им пожелавам приятно ровене", каза той.

Има едно твърдение, което, когато го чуе обикновеният гражданин, звучи лошо - че обществени поръчки се възлагат директно без конкурси или процедури, продължи той. Каракачанов обясни, че освен Закона за обществените поръчки, в министерството има вътрешни правила, одобрени от предишни министри, според които определени поръчки могат да се предлагат на фирми, с които е работено преди, но процедурата също е сложена и минава през редица проверки. За голяма част от инфруструктурните проекти пък се изисквало фирмите да имат достъп до класифицирана информация и това стеснявало кръга много.

Имаше твърдение за някакво кредитиране на фирми. Но не знам защо са пропуснали да информират министъра, че във всички договори има 100% банкова гаранция от всички фирми, коментира още той.

Забелязах едно разминаване в изкаванията му - от една страна заяви, че много добре върви проектът за придобиването на новите самолети Ф-16, но нещо имало нередно с изграждането на инфраструктурите, продължи Каракачанов. Той настоя, че доставката на самолетите е обвързана със срок, на за да бъдат доставени те, то трябва да бъде изградена инфраструктура за тях.

Всеки един от тези проекти, на всеки един от етапите се сертифицира от америкаснката страна, обясни той. Подчерта обаче, че парите за целта трябва да са усвоени в рамките на календарната година, защото за следващата няма да ги има и ще трябва да се плащат неустойки и поддръжка на самолетите в САЩ.

Да откриваме топлата вода след 20 дни служба ми се вижда прибързано, каза той.

Разбрах от министъра, че бил изненадан ,че в двата проекта не са били предвидени боеприпаси. Проектът е от 2016 г. гласуван от тогавашното Народно събране. По мое време през 2018 г. бе актуализиран, защото бяха направени законодателни промени и трябваше да се добави ДДС към цената. И тези които са го информирали набързо, е трябвало да му кажат. Но вината не е в него, че ги приказва тези неща, а тези които са му подали информацията с целта да кажем нещо в 13 ч. на пресконференция, допълни той.

Ние купуваме кораби, които ще пристигнат 2025-2026 г. И в договора е записано, че боеприпасите ще се купуват от отделен проект. Никой не си купува зимни гуми преди да си е купил колата, категоричен бе той.

Каракачанов изрази надежда думата “провален” по отношение на проекта за бойната машина да е била изтървана. "Не, проектът не е провален. Той е спрян. Защо е спрян? Защото двете фирми, които останаха на финала, предложиха едната - 700 млн., другата над 400 млн. повече от парите, които са гласувани в парламента. Възложено е на ТЕРЕМ и той изработи своя доклад, и аз в последните дни съм го внесъл в МС. ТЕРЕМ предлага по-нататъшното развитие на проекта, включително оферти за това какво би струвало, ако тя и българската индустрия се заемат с реализирането", каза той.

"Беше съобщено с гръм и трясък че е спряна една от обществените поръчки за два т.нар. луксозни автомобили, продължи Каракачанов. Той напомни, че като министър се е возил на Мерцедес от 1996 г. и когато поел поста той бил на 400 хил. км. Каракачанов бил преценил да не купува нов автомобил, за да даде личен пример, че приоритет не е той, а войската.

Само че препоръчвам на моя приемник да слезе от колата на НСО и да се повози на Мерцедеса, на който аз се возих 4 г. Когато се возиш в лъскавия автомобил на НСО, е лесно да кажеш - за какво са ѝ на армията тези лъскави автомобили. Този проект не е правен от мен. Двата автомобила са предназначени за един бъдеш министър и началник на отбраната. Това е елементарна популистка спекулация, която му е внушена, защото аз съм контактувал с него и имам впечатления, че е интелигентен човек, каза той. Каракачанов изрази недоумение защо автомобилите не трябва да се купуват, след като сега НСО е решило, че Панайотов има нужда от охрана и то да го вози.

Панайтов трябвало да попита и компандванията доволни ли ка от кампанията "Бъди войник". Било направено "грозно внушение", че са дадени 30 хил. лв. покрай нея на фолклорна телевизия. Каракачанов обясни, че парите са дадени за предаване, което вече се правело в телевизията. То струвало на министерството по 500 лв. на седмица, в които пари влизали и командировките на журналистите. Не били използвани и само стари филми от архива на ВТК, а само част от тях, за да се направи сравнение между войниците сега и преди. След това филмите ставали част от архива на ВТК.

Ноември месец бил сключен договорът. Година и половина преди да пристъпим към разговори а тази телевиизия, предаването съществуваше, настоя в отговор има ли конфликт на интереси, след като собственикът на телевизията бе кандидат за депутат в листите на партията на последните избори.

Каракачанов критикува и решението на Панайотов армията да помага за честното провеждане на изборите в чужбина.

Не ѝ е работа на армията да помага за изборите, отсече той.

За забраната за бившия шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев да стъпва в САЩ, той каза: Какви са причините на САЩ да наложат подобни забрани си е тяхна работа. Той не е наш член.

За изнесените данни, че министерството е дало 30 хил. лв на фирма да управлява фейсбук профилите му, пък каза: Договор с фирма за управление във фейсбук не сме сключвали. Това, което е правено, е правено от пресцентъра на министерството. Направена е специализирана страница за кампанията “Бъди войник” в последния един месец.

На въпрос кой подвежда министъра, Каракачанов каза: Няма смисъл да говорим персонално. Само препоръчвам на този, който му прави стратегия, да си отговори на въпроса дали преди 4 г. постъпи морално. Става въпрос за един и същи човек, който сега дойде наново със служебното министерство.