Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КИРИЛ ДОБРЕВ
КИРИЛ ДОБРЕВ

От Лиляна Клисурова

Националният съвет на БСП се събира в този час на "Позитано" 20, за да определи окончателния състав на листите си за парламентарните избори на 11 юли.

Кандидатдепутатските списъци в повечето региони вече са готови. На някои места обаче се очакват размествания. А за Пловдив и Велико Търново листите ще бъдат служебно наредени от Националния съвет, след като местните организации отказаха да излъчат кандидати.

Тук съм да подкрепя с две ръце ръководството в това БСП да спечели тези избори, заяви преди началото на пленума Кирил Добрев. Той обаче предупреди, че това няма да стане през скандали между структурите и ръководството и с измислени граждански квоти и скрити в тях партийни фигури.

Надявам се да успокоим топката по региони, защото ни чакат много тежки избори, на които бъдещето на БСП е заложено на карта, предупреди Добрев.

Ако БСП не успее да направи по-добър резултат и да се представи по-добре на тези избори, ще й бъде отредена ролята на треторазряда политическа сила, предупреди още той. И обяви, че ще пита ръководството каква цел си поставя за предстоящия вот на 11 юли, защото досега не е чул такава.

Моята партия, на която поколения Добреви са посветили живота си, е партия, която е побеждавала и аз искам да видя БСП отново на върха, заключи Добрев.

Много е важно на това заседание напрежението в структурите около подредбата на листите да бъде отразено в решенията на Националния съвет, предупреди и Калоян Паргов. Претенциите на регионите с граждански и коалиционни квоти според него трябвало да бъдат решени по Соломоновски - в полза на своето дете БСП, въпреки голямата коалиция.

Паргов даде пример с 25-и столичен МИР, където председателите на БСП в 8-те района са изпратили писмо до лидерката Корнелия Нинова с искане второто място в тяхната листа да не е за гражданска квота, а тя да е на трето място. Това би изиграло стимулираща роля за всички, предвид ниския резултат от 4 април, обясни Паргов.

Александър Симов пък определи бойкота на някои структури при реденето на листите като "твърде специфичен" и обяви, че той няма да попречи на БСП да се представи добре на изборите. Това са политически номера и трикове, които сме ги гледали през годините, и които няма да се отразят, допълни той. Всеки има право да прецени иска ли и или не да участва в листите и изборите, коментира Симов. Според него левицата се обединявала и това бил знакът.

Румен Гечев пък очаквал значително по-добър резултат на БСП на 11 юли.