Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

България има най-голям интерес от европейската интеграция на нашите съседи, каза президентът Румен Радев на съвместната пресконференция на "Дондуков"2 с президента на Португалия Марсело Ребело де Соуза, който е на двудневно официално посещение у нас.

Радев обаче заяви, че на разширяването на ЕС не трябва да се гледа механично. Това не е спринт, при който трябва да финишираме в точно определено време, това е съвместно пътуване на приятели в един устойчив и необратим процес, каза държавният глава.

Президентът Радев изтъкна, че най-важната задача е възстановяването на пълноценния диалог на всички нива между София и Скопие. На въпрос дали Скопие изпълнява изискванията, държавният глава отговори, че има цял списък от формални изисквания, на които трябва да се отговори, но заяви, че най-голямата цел е младите хора в двете страни, когато паднат границите, да не се мразят, да бъдат отворени един към друг, да се ползват с уважение и с разбирателство. Това е най-голямата цел, по която работим, каза президентът Радев и посочи, че е поставил задача на служебното правителство да мислят възможно ли е да съберат заедно младите хора от двете страни. Вместо да изплащаме мерки просто, за да държим туризма жив, нека държавата да даде пари на тези хотели, които ще поемат пълната издръжка на деца, ученици от България и Република Северна Македония, предлага Румен Радев. Той е отправил това предложение към президента Стево Пендаровски по време на съвместното им посещение в Рим. Румен Радев изрази надежда, че това ще бъде важна стъпка и тя ще отвори вратите на двете страни към устойчиво, стабилно бъдеще, в което ще имаме приятелство не на документи и декларации, а реално приятелство и уважение между хората от двете страни на границата.
Румен Радев благодари на Португалското председателство на ЕС за усилията за конструктивен и уважителен подход и за възстановяване на диалога на най-високо ниво с Република Северна Македония.

Президентът Марсело Ребело де Соуза заяви, че Португалия има принципна позиция - подкрепя разширяването на ЕС и не иска да подхожда с предразсъдъци. Относно Западните Балкани познаваме историята, географията, знаем, че въпросът е чувствителен, не само за страни, които са членки на ЕС, но и за страни, които искат да влязат в него, посочи де Соуза и допълни, че най-голямо значение има отварянето на пътеки, чрез които да се преодолеят различията, съобщиха от президентството. Португалската позиция е за постоянен диалог, разбирателство, вникване в чуждите проблеми, да няма никакъв вид предразсъдъци или комплекси относно разширяването на ЕС, каза президентът де Соуза.

Сред обсъдените теми от президентите Радев и де Соуза са били още предизвикателствата пред Европа и решенията за нейното бъдеще, приоритетите на Португалското председателство на ЕС, приоритетите и начинът на разработване и изпълнение на националните планове за възстановяване и устойчивост, укрепване на стратегическата автономност на ЕС, засилване на социалния стълб на Съюза като ефективен инструмент за постигане на успешен подход в зеления и цифровия преход.

Румен Радев изтъкна усилията и резултатите, постигнати от Португалското председателство в борбата с пандемията, справедливото разпределение на ваксините, изработването и въвеждането на единния цифров европейски сертификат, разработването и прилагането на социални и икономически мерки за по-бързо справяне с последствията от пандемията. Той благодари на Португалското председателство за справедливото решение за разпределение на ваксините и посочи, че благодарение на това ваксинацията в България се е ускорила значително.

Президентът Радев каза, че България отдава голямо значение на плана за възстановяване и устойчивост и затова си е поставила ясни приоритети - планът трябва да води към модернизация на страната и създаване на условия за решителен ръст на икономическото развитие на страната, да способства в страната да се въвеждат водещи световно доказани технологии и да се дава основен фокус върху иновациите. Планът трябва да обхваща възможно най-голям брой хора и да се инвестира в човешки капитал с особен фокус на образование и здравеопазване. Това не са просто едни пари налети във всяка една от страните, а инвестиция в нашата солидарност, сила и общо бъдеще, каза още Румен Радев.

Президентът Марсело Ребело де Соуза изрази надежда, че през юни ще бъдат одобрени от ЕК първите постъпили национални планове. Той допълни, че европейците очакват след тази пандемия да има икономически тласък, изход от социалната криза, по-добри перспективи за образованието, в подготовката на кадри в здравеопазването, в заетостта. Европа е силна, ако животът на европейците е по-добър, каза президентът де Соуза.

Марсело Ребело де Соуза каза още, че за Португалия ваксинацията е приоритет и смятат, че в Европа е справедливо да има разпределение на ваксините, което да позволява онези, които не са имали възможност да получат необходимата доставка, да могат по справедлив начин да имат достъп до ваксини, защото това е основна гаранция за изход от пандемията.