Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дубай разследва криптокралицата Ружа пет години, събира 14 тома доказателства

Според адвокат Джонатан Леви делото приключва тихомълком миналата година

"Дубай разполагаше с цялата информация, необходима за арестуването на Игнатова през 2015 г., и все пак това така и не се случи, а делото тихо приключи през юни 2020 г. Папките бяха затворени с причудливата препоръка престъпниците да имат право на средствата, които са откраднали от жертвите, тъй като не било извършено престъпление."

Това пише в собствения си блог адвокатът на ищците Джонатан Леви. Той допълва, че властите в Дубай са разследвали дейността на Ружа и близките й цели 5 години. Това довело и до събирането на 14 тома доказателства. Въпреки всичко нито тя, нито някой от останалите й другари са понесли каквито и да било последствияза действията си. Юристът прави коментар и за 10-те милиарда долара в криптовалута, които тя е взела от шейх Сауд Фейсал ал Касими. Самият той не изключва те вече да са в ръцете на терористи. В замяна на голямата сума Игнатова може да е получила защита.

Според службите парите били предостатъчни на Ружа, за да се установи на някое спокойно място до края на живота си, без да бъде открита и притеснявана от властите. Джонатан Леви е сигурен, че нашенката е направила дори невъзможното, за да избегне тежката присъда, която американски съд щял да й даде с лекота.

В доклада, представен от юриста, защитаващ жертвите й, става ясно, че Игнатова продава или обещава своя холдинг в Дубай на шейх Сауд срещу 230 хил. биткойна. Според юриста тогава те струват 50 млн. долара, а сега - над $10 млрд.

По всичко личи, че от тази договорка е спечелила единствено Ружа.

Интересното е, че още през 2015 г. ОАЕ съвсем спокойно може да задържи криптокралицата, но въпреки призовките тя, Себастиан Гринууд и още няколко души така и не са арестувани. Остава неясно дали изобщо някой от тях се е явил дори на разпит, за да даде обяснение за съмнителната дейност. 

Засега от кралското семейство, с което свързват криптокралицата, запазват мълчание. Шейх Сауд не коментира отношенията си с нея, нито при какви обстоятелства двамата са се запознали. Тези подробности ще бъдат особено важни, ако започне разследване.

Оказва се, че Дубай съвсем не е бил чуждо място за създателката на OneCoin. Според свидетелски показания там тя строяла и имение, което струвало изключително много пари. Често провеждала и семинари с бъдещите инвеститори на криптовалутата й. В личния профил на компанията в YouTube все още могат да бъдат открити множество кратки филми от събитията. На видео от 2015 г. се вижда една от огромните зали със сцена и стотици места за гостите. По време на презентацията се появява и нашенката с пищна рокля и микрофон в ръка. Тя държи дълга реч, в която обяснява, че OneCoin е бъдещето на криптопазара.