Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зам.-партиен секретар отказва да чете бюлетина на партията за Възродителния процес

В рубриката "Тайните на прехода - скритата история" публикуваме различни гледни точки. Насилствената смяна на имената стартира през 1984 г., но едва с рухването на Империята на злото през 1988 г. започват кървавите сблъсъци и протестите.

От Държавна сигурност са убедени, че напрежението е провокирано с остри мероприятия на чужди разузнавания. На 29 май 1989 г. Тодор Живков в реч, излъчена по БНТ и БНР, подчертава българския произход на нашите мюсюлмани и обявява, че те имат право да заминат за Турция временно или завинаги. На 3 юни Турция отваря границата и 360 хил. души масово се устремяват натам.

На 22 юни 1988 г. вътрешният министър Димитър Стоянов пише докладна до Тодор Живков с гриф "Строго секретно". В нея той твърди, че се ограничават изселническите настроения сред населението, възстановило имената си. В случая той има предвид хората, които са си върнали традиционните български имена, защото соцелитът твърди, че по време на

турското робство

те са им били насилствено променени.

"По обобщени данни на МВР изходящата частна кореспонденция за Турция през май в сравнение с април е намаляла с повече от 14 на сто, а коментарите във връзка с възможно масово изселване са станали по-умерени", пише Стоянов. Според него в селища в Кърджалийска, Омуртагска, Антоновска, Исперихска, Сливенска, Котелска и Тутраканска община се засилва интересът към закупуване на дворни места и ново жилищно строителство. През това време соцпартията провежда и усилена пропагандна дейност като контрапункт на провокациите от страна на турските спецслужби. Министърът докладва, че в хасковски вестник публикуват беседа с работещ в ДАП, който изтъква преимуществата на живота в България.

"В Строително-монтажния комбинат в същия град със задоволство било посрещнато съобщение, че се награждават за добра работа с екскурзия до ГДР работници, възстановили българските си имена", пише до Живков министърът. 

Министър Димитър Стоянов (вдясно) посреща делегация от КГБ, която иска да се запознае с "мероприятията" на партията, свързани с Възродителния процес.
Министър Димитър Стоянов (вдясно) посреща делегация от КГБ, която иска да се запознае с "мероприятията" на партията, свързани с Възродителния процес.

Заедно с това той предупреждава, че има и случаи, които се отразяват отрицателно.

"На открито партийно събрание в с. Стари чал, Крумовградска община, зам.-партийният секретар отказал да чете бюлетина на ЦК на БКП по Възродителния процес, а на разясненията на кмета част от присъстващите реагирали непристойно – докладва Димитър Стоянов. – На събрание в Консервния комбинат в Силистра се допуснало нелоялни лица да попречат на електротехник, взел правилно отношение, да се доизкаже. Кметът на с. Остра могила, Котелска община, член на БКП, се снабдил с дъски и полиетиленов амбалаж в подготовка за изселване. Секретарят на ППО на БКП в с. Долец, Разградска област, участвал в сватба, където през цялото време се свирела турска музика и лично обявявал даровете на турски език.

Общуването

на турски

и с турски имена продължава да бъде характерно сред работещите в селското стопанство и строителството, където много от бригадите са съставени изключително от лица, възстановили българските си имена. Получени са данни, че враждебно проявяващите се лица в последно време насочват вниманието си към възпитаване в семейна среда на децата, юношите и девойките в протурски дух и турско национално съзнание. На тази основа се наблюдава по места участие в религиозни ритуали на млади хора, което не е било обичайно досега."

На 29 май Живков обявява, че всеки, който иска може временно или завинаги да замине за Турция.
На 29 май Живков обявява, че всеки, който иска може временно или завинаги да замине за Турция.

Според министъра крайни националисти заявили, че след като изселническият въпрос не може да бъде уреден и се налага да живеят в България, не остава друго освен активно "да се борят за правата си като турско малцинство, включително и за право на автономия".

"Задържан е и се води следствие срещу фанатик от района на Шумен, установил връзка със

служител

в турското генерално консулство в Пловдив, на когото в писмена форма предавал събирана клеветническа информация по Възродителния процес – пише министърът. – Образувано е предварително производство срещу трима редници, единият от които осъждан за грабеж, отклонили се от военна служба с намерение

нелегално

да напуснат

пределите на страната."

Според министъра трима служители в турското генерално консулство в Пловдив посетили джамията в кв. "Долни Воден" в Асеновград. "Опитали се да събират информация за лицата, завършили в миналото висши и други мюсюлмански училища в България", пише министърът.