Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

Призовавам хората да се ваксинират. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Тази събота“ по bTV.

„Сега сме в деликатен момент. Моето послание към разбраните хора е да се ваксинират. Единственото, което ме притеснява е, че няма и 20 000 ваксинирани, а трябва да са 40 000 – 50 000 ваксинирани на ден. Има области, където активно трябва да се включат общопрактикуващите лекари. Ваксината на „Пфайзер“ беше разгледана вчера. Предложено е деца над 12 г. да бъдат ваксинирани в момента, когато се смени кратката характеристика на ваксината, което ще стане до 2-3 дни. Децата имат по-мощна имунна система и затова защитата ще бъде по-голяма от на възрастните. Допуснахме една дискусия преди да се изкажат експертите“, коментира проф. Кантарджиев.

 „Много е важно хората в интензивно отделение също трябва да се изследват и материалът да бъде секвениран. Целият народ вижда какво щеше да стане, ако миналата година имахме по 5000 души болни на ден, какво ли щеше да се случи с нашата здравна система“, каза още той.