Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Кунчев: Няма натиск да бъда отстранен от поста, не виждам причина да подавам оставка Доц. Ангел Кунчев

След лек спад пак има над 20 000 ваксинирани

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев работи нормално с новия служебен министър Стойчо Кацаров. По думите на консултанта няма натиск да бъде отстранен от поста и не вижда причини да подава оставка.

Ще се опитаме да ускорим темпа на имунизация. След период на лек спад по празниците вчера отново има над 20 000 ваксинирани. Най-важното оттук нататък е да убедим тези, които се колебаят. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в Харманли. Той бе в града за откриването на мобилен имунизационен кабинет в ромската махала "Хаджияневото герме".

Да имаш избор на всички възможни признати в ЕС ваксини и да не се имунизираш, за мен е глупаво и безотговорно към обществото, подчерта Кунчев. По думите му всичко, което може да доведе до разширяването на обхвата, е добре дошло. Трябва обаче и разяснителна камания и активност на личните лекари, препоръча главният държавен здравен инспектор. За съжаление 15-20 процента от тях не проявяват активност в процеса, предаде думите му БТА.

Спадът на случаите на инфектирани е значителен и вече сме под 20-то място в Европа, отчете Кунчев. В тази връзка разхлабването на мерките е правилно и адекватно, особено с оглед на настъпващия туристически сезон, смята той. Винаги обаче трябва да имаме и едно на ум - случващото се в Азия не е оптимистично, и винаги трябва да имаме готовност да дръпнем "внезапна спирачка" по думите на Европейската комисия, поясни Кунчев.

Той е оптимист за краткосрочната прогноза, и смята, че и други действащи рестриктивни мерки могат да отпаднат, ако процентът имунизирани расте със същия темп и достигне до над 30-35 процента.

Информационната ни система е готова за въвеждането на "зеления сертификат" от 1 юли, посочи Кунчев. Причината е, че в масива данни имаме информация не само за имунизираните, а и за преболедувалите или показали положителен резултат от тестове, така че може веднага да се издаде този сертификат при спазването на всички изискуеми от ЕС негови атрибути, обясни Кунчев.