Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екатерина Захариева. Кадър bTV.
Екатерина Захариева. Кадър bTV.

Рокадата в ДАНС цели овладяване на силовите структури, убедена е бившият външен министър Екатерина Захариева. Тя коментира темата в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Захариева подкрепи мнението на бившия премиер Бойко Борисов, че в случая става въпрос за реваншизъм и добави, че е сигурна, че отстраняването на Димитър Георгиев от ДАНС е свързано с разкриването на руски шпиони у нас и е направено с цел.

„Слагане на хора, които очевидно няма да разкриват и да се ровят където на някого не му харесва, а ще си оставим шпионски мрежи да се разхождат и да си взимат класифицирана информация на България и НАТО безнаказано. И втората цел според мен е овладяване на силовите структури“, посочи Захариева.

По думите ѝ това е първият случай, в който служебно правителство си позволява да кадрува в ДАНС и то със странни, както ги определи бившият вицепремиер, мотиви: „Дори и да са намерили някакъв текст в закона, заради което да го сменят (Димитър Георгиев – бел. ред.), не е редно, не е морално най-малкото, един служебен кабинет да пипа службите, свързани с националната сигурност. (…) Не съм учудена от тези действия. Аз лично също имам съмнения, като премиера и самия Димитър Георгиев, че един от мотивите е твърде активната работа на ДАНС по отношение на разкриването на шпионите и незаконните дейности на територията на Република България в защита на националния интерес от една конкретна държава“, подчерта отново Захариева.

Тя коментира и твърденията за подслушванията на политици, за които преди седмица обяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Захариева нарече твърденията „партенки и фалшиви новини по медиите“.

„Вътрешният министър като има информация – влез в тази служба, ти имаш всичките правомощия като министър на вътрешните работи. Не хвърляй някакви партенки и фалшиви новини по медиите. Те държат отговор на българските граждани и да извадят всичко, а не просто да хвърлят. Защото очевидно това беше една хибридка от руски учебник от сталинско време“, заяви бившият вицепремиер.