Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жан Виденов наруши 25-годишното си мълчание и обяви връщането си в политиката като кандидат за депутат и организационен секретар на коалиция "Лява алтернатива".
Жан Виденов наруши 25-годишното си мълчание и обяви връщането си в политиката като кандидат за депутат и организационен секретар на коалиция "Лява алтернатива".

Освен че е предал на Костов 41 млн. лв. пари на Комсомола през 1991 г., Иван Атанасов е оглавявал АПИ и АЕЦ “Белене” при тройната коалиция

Бившият премиер наруши 25-годишното си мълчание по молба на свой колега. Делели стая в ДКМС

Иван Атанасов е човекът, който убедил Жан Виденов да се върне в политиката. Двамата са близки още от 80-те години, когато работели в една стая в ДКМС. Оттогава не са губили приятелството си, разказват източници от "Позитано" 20, въпреки че единият живее в панелка в Пловдив, а другият е в големия бизнес.

По-късно и двамата се издигат.

Днешният представляващ лявата коалиция, в чийто състав е бившият премиер, е последният председател на Комсомола, след като е преименуван в Българска демократична младеж.

Иван Атанасов започва кариерата си в ДКМС, после е депутат от БСП. През 1997 г. влиза в частния бизнес, а по време на тройната коалиция е шеф на Агенцията по пътна инфраструктура и проекта за АЕЦ "Белене".
Иван Атанасов започва кариерата си в ДКМС, после е депутат от БСП. През 1997 г. влиза в частния бизнес, а по време на тройната коалиция е шеф на Агенцията по пътна инфраструктура и проекта за АЕЦ "Белене".

Условно казано, той заключва централата на ул. "Съборна" 13 през 1991 г., когато организацията е закрита, и предава ключа. Имуществото минава в ръцете на държавата по специалния закон, гласуван от мнозинството на СДС веднага след спечелване на изборите през октомври същата година.

Приемникът на ДКМС е разполагал

с 41 милиона лева.

Съпоставимо с БСП, е много малко – тя е с 463 млн. лв., при това става дума за тогавашни пари. В тези суми не влизат недвижимите имоти.

За изпълнител на волята на депутатите е посочен министърът на финансите, който по онова време е Иван Костов. В същото време БСП е оглавявана от Жан Виденов и е преместена от Партийния дом в сградата на "Позитано" 20.

С този лидер участието на Иван Атанасов в следващото Народно събрание не е изненада.

"Той беше най-близкият човек на експремиера, макар че не парадираше с това, за разлика от други", разкриха социалисти.

Когато правителството на Виденов пада през 1997 г., лобито му е в немилост. Неговите хора вече не са нито в ръководството, нито в листите за депутати. Но още преди това Атанасов разбира накъде вървят нещата и

се ориентира към частния бизнес.

Влиза в управата на "Девня цимент" и става изпълнителен директор в момента, в който предприятието е приватизирано. То е едно от първите, които минават в ръцете на частни собственици при кабинета "Иван Костов". По-късно Атанасов разказва в интервю, че негов приятел консултирал сделката и го поканил за търговски директор. През 2003 г. се издига до изпълнителен директор на "Девня цимент". Същата позиция заема и във "Вулкан цимент" АД-Димитровград.

В биографията му преди 1989 г. има няколко работни места. Бил е в "Полимерстрой" АД, Асеновград, първи секретар на ДКМС в родния си Асеновград и секретар на ЦК на ДКМС.

След като на власт идва тройната коалиция,

Иван Атанасов влиза в държавните структури. Първоначално е назначен като обикновен член на работната група за АЕЦ "Белене" в Министерството на икономиката и енергетиката. Неин ръководител според заповедта на министър Петър Димитров е заместничката му Галина Тошева. Изведнъж той се оказва председател на междуведомствена работна група за координация и мониторинг на проекта.

"Не си спомням кой и как е участвал в тези структури, дали е било към МИЕ или директно към Министерския съвет", коментира пред "168 часа" Петър Димитров. Той не можа да се сети и кой е предложил кандидатурата на бившия комсомолец

Малко по-късно Иван Атанасов променя попрището си и започва работа едновременно и в Агенцията по пътна инфраструктура. В края на кабинета "Станишев" даже става изпълняващ длъжността директор. След това отново се връща в частния бизнес и преди да обяви своето и завръщането на Жан Виденов в политиката, е

финансов директор на “Лайтхаус – голф и спа комплекс”

в Балчик. Негови инвеститори са строителните компании "Бараж и Ко" ЕООД на предприемача Георги Чуклев и "Балканстрой" АД на Николай Калоянов, Костадин Калоянов и Йордан Каназирев.

Мистерия обаче остава въпросът как Иван Атанасов е накарал Жан Виденов да се покаже отново в светлината на политическите прожектори, след като 25 години мълча и страни от всякакви коментари и изяви.