Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

Шестима от служебното правителство свързани с кръгове в БСП, двама – с “Демократична България”, трима – с “Дондуков” 2

Загадката е има ли министри, посочени от “Има такъв народ”

Докато всички се чудеха ще има ли президентска партия, коя ще е, кога ще я обяви и кой ще влиза в нея, Румен Радев се оказа лидер на голяма част от политическото пространство. Става дума за формациите на протеста и към тях се прибавят части от БСП. Вече се чуват анализатори, които смятат, че половината министри от служебния кабинет може да продължат да работят и при редовно избрано правителство след изборите на 11 юли. А това означава неговият патрон пак да е президентът.

В момента той управлява косвено чрез назначения Министерски съвет.

Премиерът не е

ярка фигура с политическа

биография, а лично приближен на държавния глава. Може би затова поканен на срещата на ЕС в Брюксел по въпросите на разширяването на съюза не беше Янев, а Радев. Той призна, че изведнъж е станал много интересен за всички европейски лидери.

"На ден имам покани и говоря поне с двама премиери, един президент и един еврокомисар. Така че към България има огромно внимание. Няма да казвам думата натиск, но да не забравяме – България е страната - член на ЕС, и това означава много и ние ще се обърнем за солидарност към страните членки на ЕС", каза още Радев. Този интерес към него обаче нямаше да го има, ако в Брюксел не си даваха сметка, че служебният кабинет е под егидата на президента.

От друга страна, военният летец

действа в синхрон с най-голямата

нова партия –

“Има такъв народ”,

които предложиха той да назначава цялата Централна избирателна комисия и показват адмирации към него. От трета страна, иззе ролята на БСП като левица. И макар да връчи третия мандат на столетницата, Корнелия Нинова не си прави илюзии, че той иска да диктува политиката и решенията на соцпартията.

Генералът покани в служебния кабинет не приближени до лидерката, а хора извън нейното обкръжение – Янаки Стоилов за правосъден министър и Антон Кутев за говорител. Така ясно показа с кого иска да работи, а според социолога Боряна Димитрова на него БСП му е необходима в следващото управление най-вече заради кампанията му за втори мандат.

Участието на двамата социалисти в служебния кабинет означава и нещо друго – че те няма да бъдат кандидати за депутати. Или се надяват да останат и в следващото правителство, или има нещо друго, което е неизвестно.

За да се еманципира от Румен Радев и заради лошите резултати на 4 април, лидерката на червените се принуди да търси съюзници в лицето на Георги Първанов, Румен Петков и Георги Кадиев - изключени или напуснали столетницата след скандал. Близкият до Нинова политолог и бивш шеф на кабинета на президента – Калоян Методиев, заговори за това какво

трябва да свърши

служебното правителство.

"Ако то го подкара към чист реваншизъм, при тази завихряща се хаотичност на изборите, която ни чака предвид Изборния кодекс, ще станем свидетели на фиаско. Тоест или ще се занимават с изборния процес отговорно, компетентно и спокойно, или ще тласнат страната към хаос." Така намекна, че на "Позитано" 20 не одобряват поставената от Радев задача за детайлна проверка на предишния Министерски съвет.

Но това е желанието на новите партии, които очакват да спечелят мнозинство след 11 юли. Някои политолози и социолози смятат, че при съставянето на служебното правителство президентът е

дал сигнал към политическите сили

как си представя редовното след вота на 11 юли. Ако това е така, не само ясно разпознаваемият Янаки Стоилов е част от червената квота, но и останалите министри са близки до различни формации. А кабинетът е нещо като коалиция по определена формула.

Със сигурност някои от основните министри са от квотата на държавния глава – негови секретари са и премиерът Стефан Янев, и вицепремиерът Гълъб Донев. Младият Атанас Пеканов, който отговаря за еврофондовете, е член на Съвета за икономическо и социално развитие към президента. Чрез тази група ген. Радев дава сигнал, че иска да има решаващо участие и в следващия кабинет. И то дори повече от предшественика си Георги Първанов, който като архитект на тройната коалиция разполагаше с един министър в лицето на Ивайло Калфин.

От служебния кабинет

от “квотата” на БСП освен Янаки Стоилов може да се смята още земеделският

министър Христо Бозуков, който оглавяваше Селскостопанската академия по времето на Пламен Орешарски. Бойко Рашков пък е седял на депутатските банки като червен депутат, макар и като представител на гражданската квота. Четвъртият близък до БСП министър е Стела Балтова, бивш заместник-шеф на Агенцията по туризъм по времето на тройната коалиция.

Дали и енергийният Андрей Живков не е квота на БСП? Той е назначен в "Електроразпределение Столично" ЕАД по времето на Виденов, когато титуляр е Румен Овчаров.

Министърът на отбраната Георги Панайотов е от

категорията дипломати, завършили легендарния

във Външното ведомство Московски държавен институт по международни отношения – същия, в който са учили Ирина Бокова, Любен Гоцев, Андрей Луканов и още много известни български политици. Панайотов е бил и постоянен представител на България в ООН, но според запознати школата на МГИМО не може да бъде пренебрегвана, когато става дума за група политици.

Намигването към десните в служебния кабинет се вижда при фигурите на здравния министър Стойчо Кацаров – учредител на ДСБ, както и на икономическия Кирил Петков. И нищо чудно. "Демократична България" също припознава Румен Радев за конструктор на бъдещ коалиционен кабинет. И макар на предстоящите президентски избори да им се налага да намерят свой кандидат, на втория тур, ако генералът е срещу претендента на ГЕРБ, градската десница ще бъде принудена да избере действащия държавен глава.

Новият шеф на културното ведомство Велислав Минеков беше част от протестърското "Отровно трио", но го напусна, заявявайки, че не иска да поема политически път, когато неговите приятели влязоха в коалиция с Мая Манолова.

Ако концепцията на политолозите и социолозите, че служебното правителство е съставено по модел на президента как си представя редовния кабинет, то за няколко министри не е ясно до кои формации са близки.

Най-важният въпрос е има ли сред тях предложени или подкрепяни от "Има такъв народ". Остават шефовете на финансовото, регионалното, образователното, транспортното и ековедомството – Асен Василев, който работи в чужбина,

арх. Виолета Комитова, критикувала решенията на ГЕРБ,

Николай Денков, Георги Тодоров (заместник-министър при кабинета "Орешарски") и Асен Личев. В тази група е и ръководителят на младежта и спорта Андрей Кузманов.

Новата роля на президента – на силната фигура, която обединява различни по състава си формации, може да доведе и до увеличаване на президентските правомощия.

Още повече когато стане ясно дали припознаващи го като лидер партии ще имат мнозинство в парламента и

дали той ще спечели втори мандат.

"При липсата на желание или възможност на Слави Трифонов да лидира своя политически проект, най-логичният ход е да го препозиционира като президентска партия – казва социологът Боряна Димитрова пред "24 часа". – А доколкото мажоритарността е алфата и омегата на ИТН, ще се търси как

мажоритарно избраният президент да се сдобие с повече правомощия.

Президентска власт при слаби партии е опасен за България вариант и искрено се надявам да не се случи."