Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът може да направи партия, но не сега - зависело от време и обстоятелства Румен Радев. Кадър БНТ

Радев: Правителството бяга след COVID кризата, нека хората бъдат отговорни

Ако се наложи да създавам партия, първи ще разберете. Много са факторите. Докато съм президент, аз имам ясни конституционни задължения. Зависи от факторите - време и обстоятелства, много неща.

С тези думи президентът Румен Радев не изключи варианта да създаде своя партия, но не сега. Каза ги по време на участието си в "Панорама" по БНТ.

Моята партия е партията на почтените българи, демократи и родолюбци. Срещам ги по площадите в цялата страна. Това, което ги обединява, е убеждението, че този режим е компрометиран, че трябва да се върне законността, коментира Радев.

Подкрепям всяка една партия, която поставя България и българския народ на първо място, каза още държавният глава.

Запитан дали ако много го ядосат, ще направи партия, Радев отговори: Аз трудно се ядосвам, моята професия ме е научила да подтискам гнева и чувствата и това е полезно.

Помолен да коментира реакциите по повод неговия стиснат юмрук, с който той излезе в първия ден на протестите през пролетта, Радев даде за пример американските президенти Доналд Тръмп и Бил Клинтън. Много-много президенти, включително в тази кампания имаше стиснати юмруци, не го ли виждате, попита държавният глава. И обясни, че стиснатият юмрук е също знак за обединение, но срещу беззаконието и мафиотизираната държава.

Независимо каква е следващата управленска конфигурация, тя няма да работи ефективно за народа, ако с обединени усилия не сменим не просто партията на върха, а порочния модел на управлението, допълни той. И цитира немския социолог Роберт Микелс и неговия Закон на олигархията, където твърди, че всяка олигархия се стреми да се възпроизвежда не само по време на управлението, което я е създало, но и когато във властта дойдат други политически конфигурации. Управлението на Борисов не само, че не демонтира наследения олигархичен модел на прехода, но захрани още по-мощно задкулисие, което овладява институции и изсмуква огромни публични ресурси, коментира държавният глава.

Причината да се разделя с Калоян Методиев не е празненството на социалистите. Освобождаването му е резултат от общата ми оценка за неговата работа, коментира Радев по повод бившия шеф на кабинета си.

Има много хора във властта, които искат да разбият единството на левицата и те са в основата на тази интрига. Има много хора във властта, които искат да видят БСП разцепена. Но българските социалисти издигнаха кандидатурата ми за президент с очакване да се противопоставя на корупцията и беззаконието. И аз отстоявам това, а те ме подкрепят, коментира държавният глава.

Убеден съм, че промяната в България не е възможна без хората отляво, допълни той.

В тази ситуация развитието на кризата с COVID-19 ще зависи много повече от отношението на хората, отколкото от действията на правителството, коментира Радев. 

В тази обстановка правителството бяга след кризата и ръси пари напосоки, но ефектът не се вижда, допълни държавният глава. Затова не трябвало да обвиняваме хората, че са несъзнателни.

Нека всички бъдем отговорни и призовавам за спазване на мерките, минимизиране на контактите, засилване на личната хигиена. Нека пазим лекарите и медицинските сестри, защото други нямаме, призова Радев.

Не трябва дебатът за кризата с коронавируса да се партизира, да търсим двамата полюса, а трябват повече експертност и устойчиви решения, които работят. За да преодолеем това изпитание се изисква смирение, но и да не се примиряваме с пропуските, защото ни струват много. Но и да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство, коментира Радев.

Президентът не разполага с реални инструменти на управление, обясни самият той. И напомни, че е правил не едно обръщение към народа по темата.

Не съм срещу грижата за хората, а срещу лицемерието и евтиния популизъм, срещу липсата на реформи и на механизми за прозрачност при разходването на средствата, коментира още държавният глава.И критикува правителството, че през пролетта много бавно е започнало да взема мерки за справяне с икономическите и социалните последици от коронакризата.

Положително е и трябва да се помага и да се отнасяме с грижа за хората, но не можем да не мислим за перспектива и как ще осигурим приходи в бюджета след коронакризата, какво ще се остави на следващото правителство, допълни Радев. И напомни, че големият проблем е борбата с неравенствата и бедността, затова там трябва да се вземат спешни мерки, както потвърждавал и докладът на МВФ за икономическото състояние в България.

Никога досега не съм имал положителен тест за COVID и засега съм в цветущо здраве. Всички внушения, че пръскам зараза, са израз на безсилие, коментира Радев по повод пътуването му до Естония. Той призна, че е получил кратък есемес за това, че ген. Петров е бил заразен.  Естонската страна не ми е прекратявала визитата, това беше договорка между мен и президента.

В контакт съм с хиляди хора, но спазвам стриктно всички мерки за хигиена и затова съм отрицателен.

Това, че някой побърза да направи скандал с цветни истории, е друг проблем, допълни Радев. Но забравиха да информират РЗИ, както е по реда, каза той. И обясни, че това е оторизираният по закон орган, който решава при какви условия какви мерки да наложи.

Моралният пример на президента е в спазването на закона, аз съм го спазил, категоричен бе Радев.

Той разказа, че България е взела домакинството на инициативата "Три морета" въпреки вътрешната съпротива в страната ни за това.

Хилядите българи у нас и зад граница поискаха предсрочни избори. Осъзнавам - тежко е да се поеме наследството на Борисов, защото е съпътствано с тежки поражения на държавността, коментира Радев. Той критикува премиера, че контролира парламента, вместо да е обратното.

На въпрос дали България трябва да блокира Северна Македония по пътя й към ЕС, Радев отговори, че преди всичко страната ни трябва да отстоява своята история и език. Убеден съм, че работейки кооперативно с нашите братя, ние ще намерим правилните решения. Но след като договорът за добросъседство не ни водят до тях, ние ще намерим други средства, коментира президентът.

Но не България, а Република Македония е кандидат за членство и трябва сама да реши дали ше загърби поведението си досега. За мен е важно, че успях да убедя българското правителство, че не може да има безусловна подкрепа, напомняйки за свиканото от него преди година съвещание, на което е договорено да има национална рамка, коментира още държавният глава.

България е член на ЕС и не може да си позволи да внесе още един проблем в съюза, затова кооперативно трябва да намерим решение, но отстоявайки историческия и културния си интерес, коментира Радев и напомни как го е постигнала Гърция.

Смущава ме мълчанието на правителството ни - то има позиция, но не казва по какви механизми ще я постигне. Радев предложи да има нова глава в преговорната рамка със Северна Македония, в която да бъдат разписани българските искания. А да не е само позиция.

Запитан дали дори коронакризата няма да е повод за обединение с Борисов, за да изведат двамата народа от кризата, Радев отговори: Трябва да има обединение около принципи, а не за корупционен комфорт. Той обясни, че не свиква КСНС, защото няма нито едно становище, взето с консенсус досега, което да е било изпълнено от правителството. Това не е място, където да се седне на приятни приказки на кафе, а изисква точни доклади и разчети, допълни той.

В борбата с тази пандемия най-важният ресурс е доверието. Нямам инструменти, с които да въздействам и контролирам и хората ще кажат: Ето още един, който ни излъга, допълни Радев.