Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ходът решава проблема му с БСП, но ДПС едва ли ще го подкрепи

Енергията от протестите отслабна, бившите сътрудници на научно-техническото разузнаване също трудно ще му дадат рамо

Президентът Румен Радев се е отказал от идеята да формира нов политическия проект и да стане партиен лидер. Генералът ще концентрира вниманието си да завърши оставащата една година от мандата си с висок рейтинг, който да му даде основание да поиска още веднъж най-високия пост в държавата.

Това решава проблема му с БСП,

която се опасяваше, че формацията му ще откъсне живо месо от нейните редици. Сега столетницата спокойно може да го подкрепи като независим кандидат. Едва ли ще издигне свой, конкурентен на военния летец, тъй като двама техни претенденти само ще разцепят вота на червените и така и двамата ще изгубят.

Но има нещо друго - не е сигурно дали ДПС ще застане зад него. Председателят Мустафа Карадайъ излезе с изявление по повод годишнината от 10 ноември, че иска оставката и на Румен Радев освен тази на правителството. Движението се обяви за експертен кабинет, който да гарантира честни, свободни и демократични избори.

Хората от протеста, на които също разчита президентът,

не са единни

в политическите си пристрастия, без общ координационен център, който да му гарантира определени бройки гласоподаватели.

Той обаче няма ход назад - трябва да се кандидатира, защото идеята за бързо формиране на партия отпадна. Когато в началото на протестите държавният глава излезе пред множеството в триъгълника на властта, самият той нямаше стратегия какво прави по-нататък. Естественото продължение беше да се захване с нов проект, за което имаше податки още отпреди две години, когато два комитета с името “Единение”

дадоха подкрепата си за Румен Радев

и намекнаха за партия. В първия месец на шествията срещу правителството напрежението ескалираше, изглеждаше, че множеството може да свали правителството.

Затова политическите наблюдатели и близки до “Дондуков” 2 бяха сигурни, че след като изрече лозунга “Мутри, вън!”, държавният глава има намерение да се прицели в парламента чрез своя формация, а защо не при благоприятни обстоятелства и в премиерското място. През август, по време на ваканцията на политиците, той свика заседание на своя Стратегически съвет, който обяви, че започва публично обсъждане на план за излизане от кризата.

Идеята беше планът да се одобри от гражданите, а после да се изпълнява. През септември бе публикувана втора част от документа, а третата предстои. Именно тя е най-важната, защото ще представи визията, целите, приоритетите и първите стъпки, необходими за преодоляване на кризата и начало на просперитет на нацията. Документът бе определен като заявка за политически проект, защото това е единственият начин той да бъде приложен на практика. Президентът не притежава законодателна инициатива или изпълнителски функции. В същото време под прозорците на Министерския съвет множеството

протестираше с искания за оставки

на премиера Бойко Борисов и цялото правителство.

“Резултатите от дейностите на съвета съвпадат с исторически за страната ни момент, когато българите излязоха от апатията и хипнозата на пропагандата, когато открито и без страх

изричат истината за превзетата държава,

за лъжите и арогантността и грабежа на управлението. Когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията. Когато единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска държава. Призивите за оставки и честни избори с машинно дистанционно гласуване, които ехтят не само у нас, но и в чужбина, са факт", каза Радев при представянето на Националния стратегически документ..

Какво се промени, за да се откаже Румен Радев от новия политически проект?

От една страна, протестите, на чиято енергия разчитаха хората около него, заглъхнаха. Очевидно нагласите за тотална подмяна на политическата класа не са така мощни, както изглеждаха в началото. Второ, в разгара на лятото почина акад. Стефан Воденичаров, на чиято помощ обкръжението на президента се надяваше. Той бе начело на един от двата комитета “Единение”, съставени от учени и бивши сътрудници на Държавна сигурност, които заставаха зад президента.

Хората от някогашното научно-техническо разузнаване крояха планове за нова партия, но за да бъде успешна една формация, се изисква много работа и усилия. А също авторитетни личности и финансиране.

Но сега вече

обкръжението на Румен Радев

се е отказало от идеята за нов политически проект. Очевидно няма да има предсрочни избори и служебно правителство, посочено от него. Времето за подготовка за редовните е недостатъчно за нова формация, която тепърва трябва да разчита на събиране на подписи за регистрация, да чака съдебните процедури в условия на COVID-19.

Затова новата насока на поведението на Радев е да работи за втори мандат. Доколко ще успее да се задържи на върха, е рано да се каже. Зависи кой ще се изправи срещу него и каква кампания ще предприеме, какви хора ще го подкрепят.