Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мирослав Зафиров (вляво) с лидера на "Хамас" Исмаил Хания
Мирослав Зафиров (вляво) с лидера на "Хамас" Исмаил Хания

Български дипломат, наричан в Газа The Shadow Man – мъжът в сянка, е участвал в уреждането на сделката за примирие между Израел и „Хамас”, която бе обявена в 2 ч. сутринта днес. Споразумението за спиране на огъня сложи край на 11-дневния военен конфликт между Израел и палестинските организации „Хамас” и „Ислямски джихад” в Газа, който изправи целия регион на ръба на нова голяма война.

Става дума за дипломата Мирослав Зафиров, който работи за близкоизточния офис на ООН в Йерусалим. Българинът от години е на терен и осъществява връзката на ООН с оперативните структури на „Хамас” и другите палестински организации, както и с израелската държавна машина. В момента той е част от екипа на Тор Венесланд, който смени на поста в Йерусалим Николай Младенов.

The Shadow Man – мъжът в сянка, както в Газа често наричат Зафиров, е участвал и в преговорите за постигнатото споразумение между „Хамас” и Израел от 2018 г., заедно с египтяните.

Последната ескалация и разменените ракетни удари между Израел и Газа доведоха до 232 палестински жертви, включително 65 деца, 12 израелци бяха убити, сред които и 2 деца. Освен че доведоха до стотиците жертви, многобройни ранени и невъобразими разрушения, последните събития сериозно разклатиха сигурността в региона и заплашваха да предизвикат сериозна военна конфронтация с необратими последици.

Малко преди „Хамас” да започне да обстрелва Ейлат и Хайфа с големи ракети, споразумението, в което участваха Израел, „Хамас”, Египет и ООН бе постигнато в часовете след полунощ на днешния ден.

За разлика от предишни договорки, постигането на това споразумение се смята за изключително труден и дори неочакван дипломатически пробив, тъй като ситуацията днес е много по-различна опреди заради кризата в Йерусалим, от която започна последната криза.

Преди да започне работа в ООН и да участва от първо лице в близкоизточните мирни споразумения, Мирослав Зафиров е работил в българското Министрество на външните работи и последно е бил шеф на дипломатическата ни мисия в Доха, Катар.