Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Биляна Гавазова и Златимир Йочев не страдат от липса на популярност. Няма как да е другояче, след като са водещи на едно от най-гледаните и обсъждани тв предавания - сутрешния блок, в една от най-рейтинговите телевизии - Би Ти Ви.

Тази седмица обаче за тях се заговори повече от обикновено, след като служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков гостува в студиото им, а ден по-късно почти ги “уволни”. Очевидно недоволен от въпросите им, той обясни в условно наклонение - отново в национален ефир, но по БНР, че би ги отстранил веднага, ако би бил собственик на телевизията. Репликата му отекна като гръм по медиите, които винаги са особено чувствителни на тема кой кадрува в тях. Би Ти Ви светкавично защити водещите си, а също така бързо и социалните мрежи се напълниха с коментари. Както им приляга, там обикновено няма средно положение - всичко е черно и бяло. Така една част от фейсбук активистите съчувстваха на Рашков и оплюваха въпросите на водещите, другата част, естествено, бе на противоположното мнение - журналистите трябва да питат, а министърът защо отива на интервю, след като не иска да отговаря на всички въпроси.

Емоциите в случая нямат никакво значение, тъй като фактите са доста красноречиви -

Гавазова и Йочев това

работят - задават

въпроси на

събеседниците си

Да, имат слушалки в ушите, но това е напълно нормално. Като във всяка медия и в телевизията има редактори, дори и при живите предавания, и именно те са отговорни за съдържанието. Следят то да е достоверно, да няма фактологически грешки, както и помагат на водещите с допълнителна информация, когато това се наложи.

Гостите, разбира се, може да имат своите пристрастия кого харесват или не, но не им е работа да определят кой журналист да води. Още повече когато става въпрос за министър. Неговите задължения са съвсем други, а ползата от всяко негово интервю е, че прави работата му публична и прозрачна.

Гавазова и Йочев са с доста голям телевизионен опит. Тя е на екрана от 11 години, а той - над 15. Станаха тв двойка сравнително скоро. От 1 март тази година водят заедно “Тази сутрин”, след като титулярят Антон Хекимян бе избран за шеф на новините, актуалните предавания и спорта от новите собственици на Би Ти Ви - чешката компания PPF Group.

На екрана личи, че все още се напасват, понякога се прекъсват без нужда или говорят едновременно, но за министерската атака са единодушни - не са се уплашили.

В нито един момент

не сме се чувствали

заплашени

Всеки журналист в Би Ти Ви има свободата да задава въпросите, които имат нужда от отговор, и да търси истината, каза Биляна Гавазова след интервюто с Рашков. Златимир Йочев допълни: “Благодарни сме на колегите от нюзрума, на bTV Media Group, както и на всички от гилдията, които не останаха безразлични към казуса и изразиха своята подкрепа”.

Именно Гавазова бе тази, която бе взета на прицел в социалните мрежи заради факта, че многократно повтаряше въпросите си към Рашков.

“Няма трудни въпроси, има важни въпроси и ограничено ефирно време, в което трябва да се постараем да зададем най-важните спрямо темата. В живия ефир сценариите са немислимо нещо и не носят никаква стойност за достигане до истината, която вълнува хората”, категорична е тя.

“Въпросите следват логиката на разговора и обхващат най-важните теми, които заслужават да бъдат засегнати. И двамата се стремим да извлечем най-доброто, актуално и полезно за зрителите на Би Ти Ви”, обяснява колегата ѝ.

Те са водещи на сутрешния блок от март, а се запознават официално месед преди това. “Дори помня деня - имаше го естественото вълнение около това дали ще можем лесно да заработим в екип. Нормалните емоции, които носи всяко ново начало. А в този случай отговорността е огромна, защото става въпрос за аудиторията на телевизията с най-високо доверие у нас”, казва Гавазова. “С изключение на няколко журналистически събития, на които сме се засичали, първото ни истинско запознанство беше тази пролет - в момента, в който аз се присъединих към семейството на Би Ти Ви и екипа на “Тази сутрин”, допълва Йочев.

Биляна Гавазова и Златимир Йочев в студиото на “Тази сутрин”
СНИМКИ: БИ ТИ ВИ И ЛИЧЕН АРХИВ
Биляна Гавазова и Златимир Йочев в студиото на “Тази сутрин” СНИМКИ: БИ ТИ ВИ И ЛИЧЕН АРХИВ

Двамата нямат безкрайно дълго време за репетици. “Но Злати се адаптира много бързо. Изненадах се с каква лекота поемаше всяка реплика и колко спокойно и уверено се държеше в студиото на “Тази сутрин”. Бързо намерихме общ път, а сработването минава в момента и през едно ново приятелство. Още се напасваме, но смятам, че се допълваме добре и общата ни енергия върви в една посока - на първо място, да сме позитивни и, разбира се, подготвени за всеки ефир”, разказва Биляна.

Любовта ѝ към журналистиката е отдавна. Тя завършва история в родния си Шумен, а точно когато се дипломира, редакцията на радио “Дарик” в града търси нова хора. Тя решава да се яви на конкурса за работа и от всички кандидати избират именно нея.

В началото Биляна

е стажант, после

става репортер,

води предавания, новини, докато с много труд се издига до позицията на главен редактор на екипа, който покрива региона - Шумен, Разград и Търговище.

Гавазова сама разказва, че в радиото се учи на журналистика, на бързата реакция, на това, че трябва човек да е премерен в думите, които използва, за да бъде разбран от всекиго. Но Биляна иска да се развива - затова пита колегите си дали има възможност да се премести в редакцията на “Дарик” в София. Те не я спират, а я подкрепят в решението ѝ.

Гавазова отразява бизнес новините, понякога води и сутрешния блок. Седем години след като за първи път започва да се занимава с журналистика, тя иска още по-голяма промяна - да се пробва в друг тип медия. Така през 2010-а влиза в телевизия ПРО.БГ, където има свободни места за репортери по това време. Още в първите си дни там Биляна влиза ударно в тв предаванията - прави репортажи, има включвания на живо в централните емисии новини. Няколко месеца по-късно медийната група на Би Ти Ви е купена от корпорацията Central European Media Enterprises (СМЕ), която притежава и ПРО.БГ. Така Биляна Гавазова получава предложение да стане репортер в Би Ти Ви - не се замисля и за миг дали да приеме.

През май 2014 г. идва нов етап в кариерата ѝ - става водеща на сутрешния блок на Би Ти Ви заедно с Антон Хекимян. Двамата поемат щафетата от Константин Караджов и Генка Шикерова, която излиза в отпуск по майчинство.

Биляна Гавазова и Златимир Йочев са водещи на сутрешния блок
на Би Ти Ви.
Биляна Гавазова и Златимир Йочев са водещи на сутрешния блок на Би Ти Ви.

Преди да се появят в ефира на “Тази сутрин”, Гавазова и Хекимян репетират заедно как да задават въпроси към политици в студиото. Камерата ги снима, все едно предаването е на живо, а отговорите ги дават техни колеги от нюзрума. После всички - и шефове, и самите Антон и Биляна, гледат записите от тренировките, за да видят как изглеждат и къде е най-добре двамата водещи да са застанали.

Малко след това Хекимян и Гавазова са вече на екран, постигнали добър синхрон. Но неочаквана хубава новина ги разделя временно. В средата на декември 2014 г. Биляна съобщава, че е бременна с първото си дете, и няколко месеца след това, през март 2015-а, тя слиза от екрана. На 27 май 2015 г. журналистката дава живот на момченце, но не стои задълго далече от телевизията.

Година по-късно се връща в Би Ти Ви и започва своя авторска рубрика “Чети етикета”, която върви и досега в сутрешния блок.

От началото на 2017 г. тя става и водеща на сутрешните и обедните новинарски емисии на телевизията заедно с Денислав Борисов.

Сега Биляна е всяка делнична сутрин на екрана в компанията на Златимир Йочев. Мнозина може да си мислят, че малко след като каже довиждане на зрителите, се прибира у дома да си почива. Истината е, че

ефирът е само

видимата част

от работата ѝ

“Подготовката за актуално предаване като сутрешния блок не спира - тя е 24 часа в денонощието, защото събитията се случват по всяко време. Реакцията ни трябва да е мигновена. Тук, разбира се, трябва да подчертая и огромния принос на целия екип от продуценти и репортери, които стоят зад подготовката на всеки материал, на дежурния продуцент, който ни помага от апаратната по време на всеки жив ефир”, казва тя.

А вкъщи я чака “най-сладкото момченце на света” - синът ѝ Алек, който след няколко дни става на 6 г. Ако има нещо на света, което да я кара да лети, това е именно той. Откакто става майка, Биляна научава най-големите си уроци в живота. “Децата учат много, и то по най-мъдрия начин, без да размахват пръст. Учат с любов и очи.”

Момченцето ѝ харесва да гледа телевизия, но не за да вижда майка си там, а заради детските филмчета. Все пак Алек най обича да ѝ се радва на живо. “Странно е, но той не намира нещо специално в това да ме гледа на малкия екран. Липсвам му вкъщи. Търсим си очите и усмивките на живо”, разказва Гавазова.

Новият ѝ тв партньор също има малко дете - дъщеря му Тамара е на 2 години и половина. “Чудесно дете, любознателно и пълно с енергия”, казва той.

Златимир Йочев

минава през 5

телевизии, преди да

го харесат от Би Ти Ви

В последния месец, преди да се появи на екрана ѝ, той води сутрешния блок на “България он еър” и едновременно с това тича на сухи тренировки в Би Ти Ви.

Седмица преди дебюта си в новата телевизия се чувства така, сякаш всеки ден има рожден ден. Телефонът му не спира да звъни, след като от медията обявяват официално кой е новият им водещ.

В Би Ти Ви го кани Антон Хекимян. Двамата се познават от студентските години, когато учат телевизионна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Хекимян е с година по-голям, но се засичат на някои лекции заради промени в учебната програма.

По-късно професията ги среща на едни и същи събития, като най-паметните са на Шипка по време на честванията за 3 март, и всеки от тях ги отразява за телевизията, в която работи.

Златимир Йочев е роден в Хасково през 1985 г., но животът му преминава на различни места. Пет години изкарва в Триполи, където майка му и баща му работят, а той от 1-и до 4-и клас е в българско училище там. Майка му е медицинско лице, акушерка по образование, баща му се занимава със счетоводство. За нещастие, след време той умира нелепо в катастрофа в Либия.

Вече в България, Златимир продължава в руска гимназия. По това време е сериозно увлечен по футбола, но на 16-17 години разбира, че футболист от него няма да стане.

Кандидатства журналистика,

приемат го 5-и по

успех, завършва

курса си 2-ри

Тв кариерата му обаче започва още като студент във втори курс, когато след кастинг става водещ на предаването “Пътеводител БГ” по БНТ, което се излъчва и със субтитри на английски език. Междувременно Йочев завършва и магистратурата си в катедра “Психология” към Философския факултет - “Организационно поведение и консултиране на организацията”.

Но и предаването свършва, тъй като е по проект на Държавната агенция по туризъм, който в един момент приключва.

Така Йочев, пак след кастинг, става водещ на първия си сутрешен блок в ТВ+, която по онова време - 2009-2010, се създава и набира кадри. Две години и половина той е лице на предаването, което е по-скоро младежко. След това започва да води туристическо предаване по ТВ+ - “Златна мисия”, по негова идея. Но и това тв приключение свършва след година.

След края му Йочев става репортер и редактор в потребителското предаване “Баркод” по ТВ7. Прави го продуцентската компания “Ноу фрейм”, която беше собственост на Виолета Сечкова - днес почетен консул на Корея у нас, и на сегашния генерален директор на БНТ Емил Кошлуков. Предаването е по формат на руска телевизия и много прилича на “Чети етикета” - рубриката на Биляна Гавазова в “Тази сутрин”, която по онова време не съществува.

Гавазова гази в калта за един от репортажите си за новините на Би Ти Ви.
Гавазова гази в калта за един от репортажите си за новините на Би Ти Ви.

“Тогава за първи път изживях това, което и наскоро с Би Ти Ви - да получиш обаждане с нещо, което знаеш, че няма как да откажеш, защото именно това винаги си си представял”, казва журналистът.

Три години по-късно Йочев започва да снима документални филми за тв BiT (създадена от братята Павел и Румен Вълневи), а по-късно става продуцент и водещ на всекидневно публицистично предаване там.

Телевизията обаче престава да съществува и почти по същото време журналистът е поканен за водещ на сутрешния блок на “България он еър”. Именно там от Би Ти Ви го забелязват и го канят да замести Хекимян.

Месеци преди това и без връзка с предложението към Йочев в Би Ти Ви започва работа и съпругата му Марина Цекова. След майчинството си тя се връща в Нова тв, но от декември миналата година вече е част от Би Ти Ви, където чете следобедните и късните новини.

Дъщеря им може да е още много малка, но се заглежда с широко отворени очи, когато по телевизора се появи майка му или баща му. “Говореше и пееше с поглед към екрана. Но сега трябва да призная, че сме поставени пред сериозна конкуренция от страна на детските филмчета, които се стараем да ограничаваме”, усмихва се Йочев.

Йочев на снимки във Валенсия за туристическото си предаване по ТВ+
Йочев на снимки във Валенсия за туристическото си предаване по ТВ+