Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви в какъв формат ще е лявата коалиция за следващите избори.
Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви в какъв формат ще е лявата коалиция за следващите избори.

Голяма лява коалиция ще има. Тя не е лесна, но е необходима за България. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

Както "24 часа" вече писа, на този етап е постигната договореност за сътрудничество с АБВ на Румен Петков, "Движение 21" на Татяна Дончева и гражданската платформа "Нормална България" на Георги Кадиев. Но се водят разговори и с други партии, но разговорът продължава да бъде отворен и за други партии до 26 май, каза Нинова. Тя не огласи с кои други партии се водят разговори. Но бе категорична, че с Жан Виденов разговори не се водят.

Нинова обясни, че особена в условията на социална-икономическа криза и след 10-годишното управление на ГЕРБ България има нужда от лява политика и отваряне широко на ветрилото ляво-център.

Години наред през целия преход левицата се роеше. Животът показа, че малките партии, откъснали се от БСП, не винаги успяват да влязат в парламента, а хората, които ги харесват, остават непредставени, обясни соцлидерката. Затова потърсила диалог за обединение вляво и отваряне на ветрилото и към центъра.

На тези избори левицата ще се яви в досегашния формат на "БСП за България " и ще се регистрира с това име в ЦИК за участие в изборите на 11 юли. Към този формат ще бъдат сключвани споразумения с другите партии за присъединяване, подкрепа и общи политики.

На първо място изчистихме общите ни политики, след това пристъпваме към организационните въпроси, обясни Нинова. Утре ще се подпише споразумението с АБВ, след това с Георги Кадиев, а с "Движение 21" все още имало да се уточняват детайли и подробности. Но до заседанието на Националния съвет на 25 май всичко щяло да е готово.

Този нов формат ще доведе до по-добър резултат на левицата, ще даде възможност за ляво-центристки политики и ще отвори вратата за такова управление, убедена бе Нинова.

С Мая Манолова още преди изборите няколко пъти опитахме да водим разговори, но не беше поета подадената ръка. А от "Изправи се! Мутри вън!" бяхме определени като партия на статуквото, с която не искат да разговарят и да правят общи политики, отговори Нинова на въпрос дали ще търси разговор с Мая Манолова. С Мая Манолова нямаме разрив, тя си избра своя път, в последния парламент се видя, че няма как да правим общи политики, допълни соцлидерката.

Споразумението е за изборите за 46-ото народно събрание, но може да бъде продължено и за следващи избори, като президентските наесен например, обясни Нинова.

Румен Петков и Георги Първанов няма да са в листите, но ще има представители на АБВ, каза Нинова. И другите партии ще намерят място в червените листи, но къде и как ще реши Националният съвет. Ще има и други промени в листите, даде знак лидерката.

Чух я тази интрига вече, това е поредния опит да се вие клин между БСП и Румен Радев, не се поддавайте на никакви интриги, отговори Нинова на въпрос дали с новия формат на коалицията може БСП да подкрепи Георги Първанов, ако той се включи в кандидат-президентската надпревара наесен.

Нинова коментира и скандала с подслушването на политиците. Ако е вярно, това е изключително скандално, но всичко това трябва да се провери от компетентните органи и ние настояваме да се изнесе истината, заяви тя. Абсолютно недопустимо е в демократична държава по този начин да се подслушване политици, и то преди избори. Затова очакваме органите да направят пълни проверки и да кажат истината на обществото, каза Нинова.