Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йорданка Фандъкова на внезапна проверка в столична детска в "Лозенец" градина Кадър: БНТ
Йорданка Фандъкова на внезапна проверка в столична детска в "Лозенец" градина Кадър: БНТ

Дойдохме не за първи път на внезапна проверка на тази детска градина и отново виждаме, че на обекта има само един работник. Няма технически ръководител, няма контрол от районната администрация. Понеже много се говори за капацитет и способности, искам да обърна внимание, че това е детската градина в един гъстонаселен район с много млади семейства. Това е детска градина, която трябваше да бъде завършена през септември миналата година, а ще приеме деца през септември тази година. Нека да прочета позицията на кмета на "Лозенец" г-н Павлов, който разбира се, намира оправдания, но родителите не ни питат за оправдания и обяснения. Фактите са следните: близо 5 месеца се правеха сметки, имаше проблеми в проекта, но всички наши експерти бяха на терен, за да помогнат на район "Лозенец" да довърши тази детска градина колкото се може по-бързо. Пет месеца се правят сметки, три месеца се подписва анекс. Това са факти. Веднага щом ни беше поискано осигурихме допълнително финансиране от близо 600 000 лв. Първоначалната стойност беше 3 млн. лв. Всички средства са осигурени, но както виждате до ден днешен детската градина не е завършена. Това са 150 деца, които чакат да бъдат приети. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на нова детска градина в район "Лозенец".

"Понеже днес в Общинския съвет се четоха декларации, питат ме и родителите и общинските съветници. Но тук трябва да даде отговори кметът на "Демократична България" г-н Павлов. И вместо Иво Мирчев и Христо Иванов да се снимат вчера пред общината и да ми задават въпроси не е лошо да дойдат да се снимат тук и да зададат въпроси и на техния кмет, защото това не е единственият случай", заяви Фандъкова.

В "Триадица" едно клубче, което трябва да поеме над 50 деца в яслена възраст, повече от половин година да започне да се ремонтира. В "Красно село" повече от половин година не може да се започне проектиране. В район "Изгрев" 3 месеца не може да се издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация при положение, че градината е готова. Това са все забавяния и аз не мога да допусна да продължава да се работи по този начин. Затова в районите, в които има забавяния съм възложила на зам.-кмета по обществено строителство да започне той с неговия екип да подготви строителството на следващите детски градини, за да може да изпълним 3-годишната програма за осигуряване на места в детските градини. Аз не мога да отговоря на хилядите семейства, чиито деца останаха извън детските градини, защо това се е случило, при положение, че сме осигурили нужните средства за строителство на нови сгради, че има проекти, а не се строи в срок", подчерта столичният кмет.

"Демократична България", която иска да управлява София, в момента управлява 1/3 от нея. Това са районите с най-голям недостиг на места. Затова съм им гарантирала и съм осигурила средства за всеки кой, когато е готов, да започне строителство на детски градини. За да изпълним програмата забавените проекти вече ще се управляват от екипа на зам.-кмета по обществено строителство. Следващите дни имам среща с Асоциацията на предприемачите. На нея ще ги насърчим за строителство на детски градини на партерни етажи - нещо, за което аз се борих и то вече е възможно", заяви Фандъкова.

Тя подчерта, че за да се реши този проблем трябва да се работи непрекъснато и всеки да носи отговорност.

"Моята отговорност я нося всеки ден, защото мен ме питат родителите и ме боли за всяко семейство, чието дете не може да отиде на детска градина, защото аз съм майка и баба и много добре знам какво означава това за едно семейство. София се разраства непрекъснато. Разбира се, че този процес ще продължи. Това означава да се работи непрекъснато, за да се увеличават местата. 16 детски градини се строят в момента, предстои да започне изграждането на още десетки, за които съм се борила и съм осигурила финансиране, но трябва някой да контролира тези обекти", каза още Фандъкова.

200 деца в "Лозенец" и "Триадица", в "Изгрев" други 200 разпръснати из други градини, които пък не могат да приемат нови.

Строителство без хора не се прави. Тук за един месец може да се завърши обекта, ако има работници. Г-жа Фандъкова е идвала тук поне 20 пъти в последните месеци, уточни инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет по обществено строителство на столицата.

Не съм си позволявала досега да коментирам публично с имена, но трябва да са ясни хората, които носят конкретната отговорност. Възмутена съм от начина, по който се политизира тази тема, посочи Фандъкова.

Тя добави, че е възложила на главния архитект да работи с всеки инвеститор, който желае да изгради детска градина и да се разработят модели, чрез които общината да придобива в най-засегнатите райони такива помещения. 

Имаше изцяло нови правила за прием в детските градини и те са програмирани правилно в новата система. Имаше обаче при 2400 профили липса на заявка на конкретен критерий. Отворихме системата, за да може всички да поправят липсващите дни. Системата не отчита новите кандидатури, а само тези, подадени до 7 май. Няма как системата да не приема профили без посочен адрес, тъй като родителите имат право да го променят, защото това е водещ критерий за прием и ние не можем да ги ограничим, обясни зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов, който добави, че няма да подава оставка.