Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев участва на икономически форум в Пирдоп.
Румен Радев участва на икономически форум в Пирдоп.

Председателите на ДАНС и ДАР

Димитър Георгиев и Атанас Атанасов

прекъснаха неплатените си отпуски

и отидоха за среща с премиера Янев

в Министерския съвет, но той не ги прие

Шефовете на специалните служби са верни на бившия премиер Бойко Борисов, а не на България. Това заяви в Пирдоп президентът Румен Радев по повод отпуските на председателите на ДАНС Димитър Георгиев и на Държавна агенция “Разузнаване” Атанас Атанасов, разписани им от бившия премиер в началото на май.

“Те не работят с мен за много неща. Не говоря за служителите, а за шефовете. По закон тези служби трябва да предоставят еднакъв обем информация към председателя на Народното събрание, премиера и президента. В много от случаите това не е изпълнявано”, каза още Радев. Той няколко пъти е посочвал, че службите за сигурност и особено ДАНС не са му докладвали по искана от него информация. Според Радев с неплатените си отпуски те са абдикирали от отговорност към националната сигурност в предизвикателен за страната момент.

“Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие с болнични и отпуски се е оказал заразителен и за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия”, коментира президентът.

В сряда Георгиев и Атанасов прекъснаха неплатените си отпуски, които са разписани до есента, и се явиха в Министерския съвет за среща със служебния премиер Стефан Янев, който ги беше извикал преди седмица, но тогава те не отидоха.

“Интересна драматургия се разви с шефовете на спецслужбите. Бяха поканени още миналата седмица на среща с премиера, но не се отзоваха. Премиерът работи с техните заместници. Те са дошли днес за среща, но имаше заседание на Министерския съвет и не бяха приети. Цялата драматургия можеше да бъде изиграна по-добре от тях”, заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

Румен Радев каза, че правителството още не му е предлагало да освободи с указ Георгиев и Атанасов. В Пирдоп Радев коментира и кадровите промени в държавата. 

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев
Председателят на ДАНС Димитър Георгиев

“Не става въпрос да се правят уволнения и рокади, а за принципи, отчетност и отговорност. Два месеца са твърде кратък период, но е важно да се направи първата стъпка към укрепване на държавността. Трябва да започнем да действаме за пресичане на злоупотреби, кражби, за неутрализиране на натрупалото огромен ресурс задкулисие, за реално разделение на властите”, каза президентът Радев.

Темата с отпуските на председателите на ДАНС и ДАР коментира и Бойко Рашков в Пловдив. Според него това е недопустимо преди избори. Добави, че не всички отпускари се укривали, и даде пример с председателя на Държавна агенция “Технически операции” (ДАТО), който бил в редовен отпуск и вече е изслушан от премиера Стефан Янев.

Във вторник вечерта вицепремиерът Бойко Рашков гостува в предаването “Алтернативата” в ТВ1, където също коментира службите и прокуратурата.

“Нaшaтa прoкурaтурa e пoдoбнa нa ДAНC, тя cъщo трябвa дa бъдe рeфoрмирaнa из ocнoви, кaтo ce тръгнe oткъм глaвaтa. Прoкурaтурaта бeшe прeвърнaтa в пoлитичecкo oръдиe нa изпълнитeлнaтa влacт. Така cе ограничи действието на кoнcтитуциятa, кoятo въвeждa принципa нa нeзaвиcимocт нa cъдeбнитe oргaни”, каза Рашков пред водещата Светла Петрова. (24часа)