Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Във Виена издигнаха израелски знамена върху правителствени сгради.
Във Виена издигнаха израелски знамена върху правителствени сгради.

Израелското знаме се развя над сградата на чешкото президентство, предаде Асошиейтед прес. Президентът Милош Земан е наредил израелското знаме да бъде издигнато над Пражкия замък "в знак на недвусмислена подкрепа и солидарност" с Израел по време на конфликта с ислямисткото движение "Хамас" в ивицата Газа, съобщи негов говорител.

Това е поредната демонстрация на подкрепа за Израел от страна на Земан по време на сегашния изблик на насилие. Чешкият президент вече изрази такава поддръжка в писмо до израелския си колега Реувен Ривлин. Чехия е един от

най-близките

съюзници на Израел

сред държавите от Европейския съюз, отбелязва АП.

Австрия също издигна израелското знаме над правителствени сгради в солидарност с Израел по повод на атаките, извършвани срещу него от ивицата Газа от "Хамас" и други терористични групировки, предаде Франс прес.

"Осъждам най-категорично нападенията срещу Израел от ивицата Газа", заяви канцлерът консерватор Себастиан Курц. "Израел има право да се защитава срещу тези атаки. За да демонстрираме пълната си солидарност, издигнахме израелското знаме върху сградите на канцлерството и министерството на външните работи", каза ръководителят на австрийското правителство.

"Нищо не оправдава изстрелването досега на повече от хиляда ракети от ивицата Газа срещу Израел от "Хамас" и други терористични групировки и изразяваме твърда подкрепа за сигурността на Израел", заяви и външният министър Александър Шаленберг.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че е "много обезпокоена" за ескалацията на насилието в Израел и Газа, съобщи ДПА.

"Осъждам безразборните атаки на "Хамас" срещу Израел - написа в туитър Фон дер Лайен и добави: - Цивилните граждани и от двете страни трябва да бъдат защитени. Насилието трябва веднага да спре."

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел призова за успокояване на напрежението, заявявайки, че е "потвърдил подкрепата на ЕС за сигурността на Израел".

Борел осъди

безразборното изстрелване на ракети от “Хамас”

"Важно е всякакъв отговор да избягва цивилни жертви", каза в същото време Борел в телефонен разговор в израелския външен министър Габи Ашкенази.

Други лидери от ЕС, включително нидерландският премиер Марк Рюте и белгийската външна министърка Софи Уилмес, също изразиха тревога от силно напрегнатата ситуация в Близкия изток. Френският президент Еманюел Макрон изказа съболезнования на семействата на жертвите на атаките на "Хамас" и "други терористични групировки", съобщи Елисейският дворец.

В телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху Макрон осъди категорично нападенията и потвърди "непоколебимата си подкрепа за сигурността на Израел".