Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чесънът, ябълките, цитрусите, ядките и рибата са сред най-успешните природни лекарства

Ако резултатите от кръвните тестове показват високи нива на холестерола, начинът на хранене трябва да се коригира и да се наблегне на продукти, които могат да го понижат, преди да се започне медикаментозно лечение. Малцина обаче са наясно, че някои храни и билки могат да свалят и да нормализират стойностите му. Той е химично съединение, съдържащо се в храната (около 20%). По-голямата част от него (80%) се произвежда от черния дроб. Като жизненоважен елемент, той участва в изграждането на клетките, производството на хормони, витамин D3 и жлъчни киселини. Изключително

важно е стойностите му да са в норма

В кръвния поток се образуват т.нар. липопротеини, които от своя страна са с висока (HDL) и с ниска (LDL) плътност. За съжаление последните причиняват атеросклероза, увеличават риска от инфаркт и инсулт. Ето защо балансът между “лошия” и “добрия” холестерол е важен. След като се направят кръвни изследвания, на базата на получените резултати лекарят може да препоръча конкретна терапия. Липидният профил включва изследването на триглицериди, общ холестерол, липопротеини с ниска (LDL) и с висока (HDL) плътност. Техните стойности дават информация за липидния статус и метаболитните нарушения, риска от атеросклероза, коронарна стеноза и

инфаркт

на миокарда.

Триглицеридите са основен резерв на енергия, складирана с мастната тъкан. Произвеждат се от черния дроб. Повишават се при системно висок прием на калории, тютюнопушене, при нарушен глюкозен толеранс и диабет. От друга страна, високите нива на общ холестерол и триглицериди повишават риска от атеросклеротични промени на артериалните съдове.

LDL холестеролът е показател за сърдечносъдовия риск. При повишени стойности на LDL се наблюдават по-често атеросклероза и коронарна болест на сърцето. Високите нива на HDL холестерола намаляват риска от развитието на атеросклероза и коронарна болест.

Референтни стойности

Триглицериди - 0,3 – 1,7 mmol/l

Общ холестерол -3.5 – 5.2 mmol/l

При по-високи стойности, по преценка на лекаря, трябва да се обърне внимание на правилното хранене за оптимизирането им. Установено е, че билките и диетата са толкова ефикасни в борбата с холестерола, колкото и фармацевтичните продукти. Здравословното хранене изключва наденици, колбаси, пържен бекон, млечни продукти (особено кашкавал), яйца (жълтък), пилешка кожа, маргарин. По-здравословно е месото да се вари вместо да се пържи, а мазнините да се ограничат. Добре е менюто да включва храни, които не повишават общия холестерол и ефективно намаляват “лошия”.

Храни, които понижават холестерола

1. Овесени ядки, трици - съдържат разтворими фибри, които се „свързват“ с холестерола и улесняват извличането му от тялото. Източници на полезни фибри са още ечемик, боб, грах, леща, зеленчуци, плодове (ябълки, сливи). Триците – овесени или пшеничени, могат да се добавят към брашното за различни печива или палачинки.

2. Цитрусовите плодове са отлични източници на витамин С. Те са богати на фитостероли (мазнини от растителен произход), които са подобни по структура на холестерола. Има ги и в други плодове, зеленчуци и семена. Те блокират холестерола, като спират абсорбцията му от чревните клетки и чистят кръвоносните съдове.

3. В ядките и семената има две съставки, които се борят с LDL едновременно: витамин Е и флавоноиди. Те са антиоксиданти, които предотвратяват натрупването на холестерол в организма и запушването на артериите. Ядките (бадеми, шамфъстъци, орехи, лешници) и семената (слънчоглед, лен, сусам, тиква) е добре да се консумират сурови и без сол, която повишава кръвното. Сутрешната порция овесени ядки с орехи и смляно ленено семе например осигурява бодрост, подобрява чревната перисталтика и състоянието на стомашно-чревния тракт.

4. Риби като сьомга, херинга, скумрия са богати на омега-3 мастни киселини, които предотвратяват отлагането на холестерол в кръвоносните съдове. Добре е да се приема рибено и ленено масло, да се хапват морски дарове и тофу.

5. Соята съдържа лецитин, който предотвратява нарастването на LDL и спира натрупването му в черния дроб.

6. Постното месо, например говеждото, осигурява на организма конюгирани (свързани) линолови киселини, които участват в регулирането на мазнините в тялото.

7. Растителните масла (зехтин, слънчогледово, ленено) осигуряват на тялото стероли - безопасни еквиваленти на холестерола, които го заместват, когато попаднат в тялото с храната. Има ги в изобилие в ядките.

8. Ябълките са ценен източник на полифеноли, мощни антиоксиданти, които предотвратяват натрупването на холестеролна плака в артериите. Добре е да се консумират, без да се белят. Най-високи концентрации се откриват в кората им.

9. Чесънът съдържа активното вещество алицин - най-успешното лекарство срещу холестерол. Има противогъбично и антибиотично действие. Алицинът се разгражда след нарязване на чесъна при стайна температура и при термична обработка

10. Карфиолът също е богат на растителни стерини (фитостероли), които спомагат за поддържане на ниско ниво на холестерола в кръвта, като блокират усвояването му в червата. Зелето съдържа манган, антиоксиданти, витамини от групи С, К, омега-3. Карфиолът е богат и на фибри.

Червеното вино е полезно, но до чаша дневно. В по-големи количества вреди на черния дроб и повишава кръвното. Зеленият чай (3 чаши дневно) и сокът от арония също са добри алтернативи.

Билки за понижаване на холестерола

Екстрактът от артишок нормализира триглицеридите. Глухарчето (отвара и тинктура) има благоприятен ефект върху черния дроб, като понижава холестерола. Люцерната съдържа сапонин, съединение, което предотвратява запушването на кръвоносните съдове и появата на атеросклеротични плаки. Млечният бодил помага за повишаване нивата на добрия холестерол и елиминира лошия.