Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За година радиацията достига нивата на Фукушима

Резки температурни вариации, ниска гравитация, непосилна космическа радиация, липса на подходяща атмосфера, опустошителни пясъчни бури. Това са само малка част от предизвикателствата, с които ще се сблъскат бъдещите колонизатори на Марс, чиято основна задача е да стигнат дотам живи.

Първите и най-точни метеорологични анализи за Червената планета бяха изпратени от марсохода Perseverance, който неотдавна кацна там.

Специалната му сензорна система следи температурата, осигурява информация за влажността, радиацията, налягането, силата и посоката на вятъра. Благодарение на това учените установиха, че температурата около кратера Йезеро е била минус 20 градуса по Целзий. Половин час по-късно тя е паднала с още 5,6 градуса. Но е била и минус 83 градуса. Ветровете достигат скорост от 10 метра в секунда, а въздушното налягане е около 718 паскала.

Всичко това обаче е нищо в сравнение с останалите предизвикателства, пред които ще бъдат изправени астронавтите. На Марс те ще трябва да се справят с ударни дози радиация, с ниската гравитация и близо 3-годишна изолация. Именно тази комбинация прави пътуването и престоя там изключително опасни за здравето на земляните.

Прогнозите са, че цялата мисия до Марс ще трае над 30 месеца или 2 години и половина. От тях пътуването в двете посоки ще отнеме между 12 и 18 месеца.

Повечето учени отсега предупреждават, че подобни натоварвания са непосилни за човешкия организъм и че без някакъв невероятен скок в технологиите е почти сигурно, че астронавтите ще умрат още преди да са стигнали до Марс.

Повече за рисковете, пред които ще бъдат изправени астронавтите на Марс, четете в новия "Космос".