Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър и видео Фейсбук
Кадър и видео Фейсбук

Напрежение има пред съда в Разлог, където се гледат дела по УБДХ срещу петима роми, участвали в масовото сбиване пред заведение в града в четвъртък вечерта. Полиция и жандармерия огладиха сградата, както и подходът към ромската махала, за да не се стигне до сблъсъци между българи и роми.

Около 100 души окупираха улицата пред Съдебната палата, сред които са роднини на 26-годишния младеж, пострадал от ударите на ромите.
Сбиването стана около 22 ч в четвъртък пред заведение в центъра на града. Малко преди това 26-годишен младеж направил забележка на 10-годишно момче от махалата, което се опитвало да отвори фризер със сладолед и ритало кошчетата за боклук. Детето отвърнало с нецензурни думи и след това на място са изсипали над 20 роми, които се нахвърлили на младежа, направил забележката. Други клиенти на заведението се притекли на помощ.

Пострадалия младеж е в болница с хематоми по тялото и рани по главата.

"Тук сме, за да окажем подкрепа на пострадалото момче и да настояваме за справедливи наказания на виновните. Такова масово нападение и побой от страна на хора от махалата е недопустимо", възмущаваха се дошлите на мирния протест. Той бе иницииран и обявен в социалните мрежи от общинския съветник от "Възраждане" Димитър Марков. Марков обаче твърди, че в протеста няма политика и е подел инициативата като обикновен гражданин на Разлог.
В понеделник кметът на общината ще събере на среща неформалните лидери на ромската махала и инициаторите на протеста, за да обсъдят ситуацията.
До сега в Разлог никога не се е стигало до етнически сблъсъци и размирици между българи и роми.