Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жан Виденов (вляво) се появи на Альоша на 9 май. До него с плаката е Павел Иванов, председател на Съюза на комунистите в България. Снимка: ПловдивПрес
Жан Виденов (вляво) се появи на Альоша на 9 май. До него с плаката е Павел Иванов, председател на Съюза на комунистите в България. Снимка: ПловдивПрес

Жан Виденов ще бъде издигнат за водач на листа в Пловдив-област  на предстоящите избори на 11 юли. Това обяви пред "24 часа" председателят на социалистическата партия "Български път" и един от най-близките съратници на бившия премиер Ангел Димов.

"Жан ще вземе поне 50 000 гласа", убеден е той. По думите му сега Виденов няма време да участва в изборите от новата партия "Лявата алтернатива", затова възнамерявал да го издигне от своята "Български път".

Бившият премиер обаче твърди, че е сред най-активните членове на новосъздаващата се лява формация.

"Инициаторът на идеята е Иван Атанасов. Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за създаването на нова партия са необходими поне 4-5 месеца по закон, "Лявата алтернатива" ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България", казва Виденов в интервю пред сайта "ПловдивПрес".

По думите му партията ще участва с кандидати за народни представители в коалиция, която е с работно наименование "За чиста и свята Република".

"Тази седмица ще бъде обявен Манифест, който ще залегне в основата на коалицията", обясни пред "24 часа" пловдивчанинът Павел Иванов, председател на Съюза на комунистите в България. Организацията няма нищо общо с тази на Александър Паунов. "Ще имаме представител в бъдещата коалиция", допълни Иванов.

Двигател на новата партия, в която е Виденов, е Иван Атанасов. Кой е той, питат мнозина.

"През 80-те години на миналия век беше секретар на общинския комитет на ДКМС в Асеновград. Има голям организационен опит, натрупан от комсомолската школа. Беше и депутат в 37-ия парламент от БСП и се занимаваше повече с културни въпроси, а аз с аграрни", обясни Ангел Димов, наричан в зората на демокрацията Народния трибун.

Виденов твърди, че в инициативния комитет около създаването на "Лявата алтернатива" е оргсекретар и експерт по международните въпроси. Предстоял избор на ръководство, но това щяло да стане след изборите.

"В течение съм на всички работи. Много въпроси ще се избистрят до края на седмицата. А как ще изглежда "Лявата алтернатива", ще се решава след вота на 11 юли", допълни Ангел Димов.

Ангел Димов, един от най-верните съратници на Виденов, настоява още на тези избори да издигне екпремиера за водач на листата на "Български път" в Пловдив-област.
Ангел Димов, един от най-верните съратници на Виденов, настоява още на тези избори да издигне екпремиера за водач на листата на "Български път" в Пловдив-област.

Според Павел Иванов от Съюза на комунистите в България "Жан и Иван (Атанасов) в момента не спират да обикалят, за да подготвят новата партия". От месеци насам Виденов е безработен, тъй като Европейското висше училище по икономика и мениджмънт, където преподаваше, фалира. "Той е способен и без работа няма да остане", убеден е съратникът му Димов.

Попитан от ПловдивПрес боли ли го за това, което става в БСП, Виденов отговаря: "Вече не, защото е безнадеждно. БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 г. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма".

"Много правилно е казал Жан. Това още веднъж показва колко е израснал", коментира Ангел Димов, сочен през 90-те години за един от хардлайнерите в БСП.