Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сградата на Народното събрание СНИМКА: Архив
Сградата на Народното събрание СНИМКА: Архив

Партийната субсидия да бъде намалена от 8 лв. на 1 лв. за действителен глас. Това приеха депутатите първо при гласуването на промените в Закона за политическите партии, предложени от "Има такъв народ". При прегласуване на законопроекта, предложено от ДПС обаче, предложението не събра достатъчно подкрепа и бе отхвърлено от парламента.

При първото гласуване текстът събра подкрепата на 93 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ и част от "Изправи се! Мутри вън!. "Против" гласуваха от ДПС, БСП и "Демократична България" - общо 83, а трима се въздържаха. Така предложението успя да мине, но депутатът от ДПС Джейхан Ибриямов поиска прегласуване, защото част от депутатите в залата не успели да гласуват. Така при второто гласуване предложението събра 76 гласа "за" на ГЕРБ, ИТН и част от "Изправи се! Мутри вън!", 86 "против" на ДПС, БСП и "Демократична България", а 6-има се въздържаха.

Явно, че популизмът върви добре, обърна се към "Има такъв народ" депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. Той напомни, че по-рано в свое изказване от трибуната предложи депутатите вместо да получават заплати, да плащат по 1000 лв. за това, че са в парламента, а шефът на Народното събрание да дава по 3 хил. лв. и заместниците му съответно по 2 хил. лв. "Така е най-добре", мотивира се той.

Колкото до родолюбието - вашият лидер доста забогатя напоследък, докато се подиграваше на хората. Призовавам ви - подарявайте по едно "Ферари" на българските граждани. Това да се харесате на някой... вие не можахте с шоуто да се харесате, та сега с пари ще се харесате", продължи той.

Всъщност става въпрос за доверие, не е толкова важно, че ще спестим над 85 млн. лв, колкото са за четири години. Изключително важно е, че 2,5 млн. души са гласували да бъде намалена субсидията. Според проучвания, когато по-малко от 40% от приходите на партиите се образуват от бюджета, то доверието на хората е по-високо в партиите, отвърна Пламен Данаилов от ИТН.

"Затова е изключително важно да намалим партийната субсидия - за да върнем политиците при хората", мотивира се още той.

Като човек, който активно участва в референдума и за разлика от една дясна част от залата (бел. авт. - там седят т.нар. партии от протеста - ИТН, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!"), взе участие в дебатите и дискусиите в националните медии, съм чувала всякакви аргументи в посока каква трябва да бъде субсидията. Аз лично, а и групата на ГЕРБ-СДС ще подкрепим субсдия от 1 лв, и не защото сме популисти, а защото такава беше ролята на гражданите. Друг е въпросът дали трябва да предложим законодателни промени, които да осигурят прозрачност при финансирането, преди да вземем решение колко да е размерът на субсидията, коментира депутатката от ГЕРБ Росица Кирова.

Какъв проблем на обществото ще реши този 1 лв. субсидия? 21 млн. умножени по 10 са 210 млн. лв. И милиард да спестим - какви щети обаче ще нанесем ако няма правила, по който ясно да бъдат финансирани партиите и политическите субекти, защото от миналата седмица имаме решение на КС, което отмени финансирането от юридически лица и е важно да помислим как ще продължи политическия живот. Що се отнася до популизма - много е лесно да вдигнете ръка и да гласувате, ако бяхте участвали в дебатите в националните медии може би щяхте да чуете много контраргументи, но вие се бяхте затворили в собствената си телевизия и в собственото си шоу, скастри ги Кирова. И попита колко от партиите в залата са върнали надвзетото си от субсидии.

Законът за политическите партии изключително ясно и точно показва как могат да бъдат финансирани партиите. Останалите стълбове на финансиране в никакъв случай не са премахнати - това няма да значи, че партиите не могат да бъдат финансирани от дарения и членски внос. Ще видите, че колегите от ляво са получили една съществена част от своите приходи от членски внос, както и ИТН. За съжаление отчетите сочат, че ГЕРБ получава 92% от финансирането си от държавна субсидия, отвърна пък Васил Георгиев от ИТН.

Трябва да има публично финансиране, настоя пък Йордан Цонев от ДПС. "Но трябва да се реши по кой модел да бъде. В Германия финансирането е 1 евро на глас, но има още два много мощни стълба на финансиране на политическите партии. И като сметнете и фондациите, които представляват съответното политическо семейство, и сградния фонд - изцяло от държавата, се наливат десетки, стотици милиони. От тази трибуна десетки пъти сме слушали - вие знаете ли, че в Германия е 1 евро. Не, ние знаем, че в Германия не е 1 евро, много повече е. Като разделим цялото финансиране, да ви кажа идва някъде около 60 евро", продължи той.

Каквито и контролни механизми да се наложат, разходите са разходи и за тях трябва да се предвидят средства и ако ние не решим и не предвидим достатъчно ясни механизми и публично финансиране, които да покриват основните нужди на демократичния процес, ще преминем към онова финансиране от 90-те години и никой няма да може да го спре - нито ДАНС, нито МВР и всички в тази зала го знаем прекрасно, допълни Цонев.

Проблемът е наистина важен. Не е въпрос само да изпълним решението от референдума. Тук определено има политическо заиграване, защото ако колегите от ГЕРБ искаха субсидия от 1 лв., щеше да има, имаха мнозинство в предния парламент. Ние винаги сме казвали, че субсидията е гаранция за плуралистичен демократичен процес, при положение, че досега не сме ползвали нито лев публично финансиране, коментира Атанас Славов от ДБ.

Изисква се смелост да изкажеш мнение противоречащо по тема, която има голяма обществена подкрепа. Трябва да се каже защо премахването на партийната субсидия е по-лошо от това, което се прави в момента, коментира Заркова. Той подчерта, че ИТН са прави, че хората, гласували на референдума, не трябва да бъдат пренебрегвани, но трябва да им се обясни до какво води решението за намаляване на субсидията. Според него обаче решенията от референдума са били наказателен вот за управленията от 1991 г. до 2016 г.

Тези промени обаче няма да накажат големите партии. Когато една партия е от дълго време на власт, тя използва друг лост за своите пари. Нужда от тези пари имат останалите партии - тези, които искат да правят политика заради самата политика. Тези промени ще ни вкарат там, че да се отчитаме чрез общестевни поръчки през обръчи от фирми. Този модел трябва да се промени, а не да се узакони, както правите с този закон, настоя Зарков. Според него въвеждането на субсидия от 1 лв. през 2019 г. е бил наказателна акция срещу БСП, защото поискали оставката на финансовия министър.

Тезата на партиите от статуквото, че ще бъдат заложници на икономическите интереси издиша, защото още преди да има предложение за намаление на 1 лв., бяхте заложници на икономическите кръгове, коментира Балабанов. Той поиска да знае защо никой не е потърсил отговорност на ексминистъра на финансите Владислав Горанов, че живеел в апартамента на кумеца си "под претекст, че го е страх от земетресение". Той обвини ГЕРБ, че "патриотите им кумували на сватбата с ДПС", когато се разбрали за субсидията през 2019 г.

Докато надвзимахте субсидия, хората събираха капачки за кувьози. Лично мен ме е срам от вас, каза Балабанов.

Тук е жив духът на Цола Драгойчева. Партизаните слизат от гората и раздават правосъдие. Казано е, че партиите трябва да имат адекватно финансиране. Този референдум беше направен в условията на популизъм и въпросът е доколко този парламент трябва да се съобразява с резултатите от него. Аз лично не съм съгласен с тях, а и нашите избиратели, настоя Ерджан Ебатин от ДПС.

Много трябва да се внимава с това, което се обещава, защото някой ден, ще трябва да влезеш тук и да го изпълниш, коментира и Александър Ненков от ГЕРБ.

Мая Манолова подкрепи субсидиите да са 1 лв. и подчерта, че като омбудсман е подкрепила референдума на Слави през 2016 г.

"Само напомням, че 12 хил. гласа не достигнаха този референдум да бъде задължителен. Малко е било нужно този дебат да го няма", каза тя. Ще се спестят 80 млн. лв. и ще се осигури функционирането на лична помощ. Най-голямата партия ще получи 6,7 млн. лв., втората партия ще получи 4,5 млн. лв., обясни тя и добави, че е нужно да се намалят и депутатските заплати. Хората живеят с по 700 лв., пенсионерите с по 350 лв. В условията на пандемия това е стъпката, която трябва да направи българският парламент", настоя тя.

Референдумът и резултатът от него представлява санкция към българския политически елит. 11 г. гледаме ерозия на българския парламентаризъм, категорична бе и Антоанета Цонева от ДБ.