Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България влезе в "черния списък" на Русия. По информация на близката до президента Путин телевизия "Россия 1" страната ни е поставена в листа с потенциални неприятели на Руската федерация наред с други страни като Великобритания, Съединените щати, Австралия, Чехия и прибалтийските държави.

До съставянето му се стигна, след като президентът Владимир Путин подписа указ за прилагане на мерки за противодействие при недружелюбни действия на чужди страни.

Ръководителят на руската дипломация също се изказа недоброжелателно за България. “Европейският съюз трябва да се заеме със София”, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от газета.ру. "Аз допускам, че все пак в Брюксел трябва да се разгледа въпросът как така частни предприемачи имат нещо общо с търговия с оръжия и боеприпаси. Има и още един въпрос. Той е доколко ЕС контролира търговията със смъртоносна продукция в отделните страни - членки на блока, и най-вече в България", коментира още Лавров.

"Интерес представлява още един факт. Как така в София се сетиха за събития отпреди десет години чак сега. Добрата новина в този случай е, че не сме обвинени в убийството на ерцхерцог Фердинанд. Макар че, както вървят нещата, би могло да се стигне и дотам", направи опит да се пошегува дипломатът.

Както е известно, престолонаследникът на Австро-Унгария Франц Фердинанд е застрелян от босненския сръбски националист Гаврило Принцип на 15 (28 юни по нов стил) 1914 г. в Сараево, а смъртта му е поводът за избухването на Първата световна война. Но доколкото според историците ключовото събитие от началото на ХХ век все пак има общо с Русия,

подигравателната аналогия

може да се смята и за своеобразен автогол. (Повече за руската следа в атентата в Сараево четете тук) Иначе, що се отнася до асоциациите с миналото, то ние, българите, имаме доста добри примери от историята с шпионски скандали, свързани с руската столица. 

Поводът за всички тези реакции от Москва беше информация, разкриваща руска връзка между взривовете у нас и в Чехия и отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева заяви на пресконференция, че

шестима руски граждани

са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете в български складове за боеприпаси и експлозията в бившата сграда на Института за специална техника, станали в периода 2011-2015 г.

Съществува хипотеза, че взривовете са умишлени, с цел да се ограничи износът на оръжейната компания "Емко" на Емилиян Гебрев. Според прокуратурата и ДАНС може

да се направи предположение

за взаимовръзка между взривовете, настъпили в България, опитите за отравяне на Емилиян Гебрев, сина му и техен служител и извършването на тежки престъпления на територията на чужди държави.

Но какви са известните факти?

Част от хронологията на тези взривове се препокрива с данни на "Белингкат", "Шпигел" и "Инсайдър" за серия посещения в България на агента на ГРУ Владимир Моисеев, използващ псевдонима "Владимир Попов". Негови идвания в страната са регистрирани през март, септември, ноември и декември 2014 г.

Още по-очевидно е съвпадението между двата инцидента във ВМЗ - Сопот, край село Иганово през март и април 2015 г., предшестващи отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на фирмата му "Емко" Валентин Тахчиев.

Взривовете там се случват в момент, когато в България непрекъснато идват и си отиват поне шестима руски агенти. През февруари 2015 г. в София пристигат Денис Сергеев и Сергей Лютенко, използващи

фалшивите си самоличности

"Сергей Федотов" и "Сергей Павлов". След тях идват още трима други агенти, а накрая отново Владимир Моисеев.

Непосредствено преди отравянето на Гебрев в края на април 2015 г. в Бургас пристигат Денис Сергеев и Егор Гордиенко, идентифициран като "Георги Горшков". За последния "Белингкат" писа, че е бил разпознат по снимка от Гебрев.

Появи се информация и за евентуално участие на българи в конспирацията.

"Стоящите зад експлозиите в държавни оръжейни фабрики и складове за муниции на българска територия членове на ГРУ са имали

помощници в България, заяви Христо Грозев от разследващия сайт "Белингкат" пред "Дойче Веле", допълвайки, че някои от тях са били част от Министерството на вътрешните работи.

Грозев хвърля светлина и относно въпроса дали взривовете в България и Чехия са свързани със стремежа на Кремъл да попречи на оръжейните доставки за Украйна след началото на войната в Донбас.

"Що се отнася до взрива през 2011-а (в склад на компанията "Емко" на българския бизнесмен Емилиян Гебрев), той очевидно не може да бъде свързан с Украйна. Господин Гебрев, както и други български производители на оръжие и боеприпаси не са крили, че

доставят муниции

на Грузия

Възможно е взривът да е свързан именно с тези обстоятелства, но ние досега не сме разследвали този случай", каза той.

До 2015-2016 година, когато Русия започна да участва по-активно във войната в Сирия, военните действия, свързани с конфликта в Донбас, са били основна грижа за Кремъл. Така че мотивът за унищожаването на боеприпасите, предназначени за този регион, изглежда логичен според разследващия журналист.

На специалистите прави впечатление и

безцеремонният начин,

по който руските агенти са действали на наша територия.

"На такава агресивна и остра ескалация на Русия на чужда територия не сме били свидетели напоследък. Като че ли се връщаме в годините на Студената война - заяви по този повод пред Нова телевизия Цветлин Йовчев, ексшеф на ДАНС и бивш вътрешен министър. - Имаме хипотеза и съмнения, че група към разузнавателните структури на руското военно министерство е извършвала диверсионни действия в няколко държави. Безспорно е, че тези хора принадлежат към такава структура.

Извършена е груба небрежност или арогантност - паспортите им са с поредни номера, едни и същи хора са били на проучвателна мисия и при извършването на определени действия в Чехия, Черна гора, отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Удряли са складове за боеприпаси, предназначени за Украйна.

У нас вече кварталните престъпници се предпазват от охранителните камери, а членовете на тази група са допуснали да бъдат заснети лицата им - това са

тежки провали

на руското разузнаване."

На фона на обезпокоителните разкрития през последните седмици градусът на напрежението между Русия и България се нажежи до червено. Стигна се и до закани.

"Русия реагира и ще продължи да реагира на провокационни и безпочвени твърдения, отправяни от други държави към нашата страна. Ние ще отвърнем на провокациите на София", каза прессекретарят на руския президент Владимир Путин. "Според мен действията на София предизвикват: а) раздразнение; б) съжаление и в) неразбиране", коментира Дмитрий Песков.

По думите на говорителя на руския лидер обвиненията към Русия са голословни. "Такива изказвания бързо девалвират и се връщат като бумеранг", добави той.

В същото време Министерството на външните работи на България обяви още един руски дипломат за персона нон грата и поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани. По информация от Zonanews.bg

изгоненият на

29 април

е подполковник Александър Красий, който е пристигнал у нас в началото на тази година.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе разговори с посланика на Руската федерация в София. "Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси", каза Захариева пред руския посланик.

Тя поясни също, че МВнР си запазва правото за още ответни действия, и настоятелно поиска от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.