Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Може да е симптом за заболявания

Хроничната умора не бива да се бърка с отпадналостта поради системно недоспиване и претоварване. Постоянната отпадналост може да е симптом на сериозни заболявания. Важно е преди това да се обърне внимание на всички симптоми.

Кои са основните причини за нея?

1. Авитаминоза

При дефицит на витамин В12 нервните и червените кръвни клетки работят бавно, което нарушава транспорта на кислород до тъканите с метаболитни функции. Умората понякога се съчетава с изтръпване на пръстите, сълзливост и нарушения на паметта.

Недостигът на витамин D също провокира слабост. Влияе върху работата на сърцето, кръвоносните съдове и нервната система.

При ниски стойности на желязото намалява производството на хемоглобин и води до умора, задух, кожата става бледа, ноктите се чупят. Може да има дефицит на витамин С, на калий, магнезий, йод. Всичко това води до лесно изморяване.

Липсата на витамини и минерали се установява чрез кръвен тест. При недостиг на B12 е добре да се консумира месо, млечни продукти, яйца. При дефицит на витамин D е полезно да се яде повече риба, черен дроб, да се прекарва повече време на слънце. Храните, богати на желязо, са месо, бобови растения, елда, червено цвекло, коприва.

2. Проблеми с щитовидната жлеза

Нарушенията в работата на щитовидната жлеза водят до промени в нивата на хормоните. Теглото варира, появяват се отоци, кожата се лющи, сърцебиене. При жените се появяват менструални нарушения и раздразнителност.

3. Депресия

20% от населението на света страда от депресия. Тя се придружава от слабост, отпадналост, апатия, раздразнителност, липса на апетит или постоянно желание за храна. Причините са много: дисбаланс на жизненоважни елементи или хормони, стрес, емоционални проблеми, негативни мисли, алкохол. Добре е човек да се движи повече, за да се синтезира естествено серотонин. Когато депресията се провокира от ниски нива на допамин (хормонът на удовлетвореността), добре е да правим това, което обичаме.

4. Болести на червата

Когато червата не усвояват протеина в зърнените култури (глутена), тялото не получава нужните хранителни вещества. След консумация на тестени храни се появява подуване на корема, проблеми със ставите и умора. Целиакията е заболяване, което се характеризира с непоносимост на тънкочревната лигавица към глутена в житните храни (пшеница, ръж, овес, ечемик).

5. Сърдечни заболявания

Продължителните пристъпи на слабост, които се появяват внезапно, е възможно да подсказват за потенциален инфаркт. Иначе той рядко се придружава от чувство на умора, но сърдечният мускул работи неритмично, с прекъсване. Добре е да се обърне внимание на дишането, за наличие на болка в гърдите, на апетита. При подобни проблеми се налага консултация с кардиолог. Той ще направи електрокардиограма, ултразвук на сърцето или ехокардиограма. Препоръчват се храни с ниско съдържание на мазнини и леки физически натоварвания като плуване или йога.

6. Диабет

При това заболяване умората е чест симптом, тъй като глюкозата от кръвта не достига до клетките и те остават гладни. Това се случва поради недостатъчно производство на инсулин. За да се установи дали това е причината за умората, се налага консултация с ендокринолог и кръвни изследвания. При потвърден диабет строгата диета (без прости въглехидрати, рафинирана захар, бяло брашно) е задължителна, както и медикаментозно лечение. С повече движение и спорт кръвната захар може да се поддържа в норма.

7. Синдром на хронична умора

Характерен е за хора между 25 и 45 години, които са постоянно под стрес. Диагностицира се, когато симптоми като слабост, проблеми с концентрацията и паметта продължават повече от 6 месеца. Възможни са и болка в мускулите, ставите, липса на въздух, главоболие, безсъние, психологически разстройства и влошаване на имунитета.

За справяне с хроничната умора се налага посещение при различни специалисти. Психолог или психотерапевт ще помогнат при притеснение или емоционално претоварване, невролог ще съдейства за намаляване на стреса, а имунолог ще даде съвет за предпазване от настинки.

Добре е да се ограничат напитките с кофеин, да се изключат хидрогенизираните масла и захарта. Полезно е да се хапват повече плодове, зеленчуци и протеини. За да се премахне стресът, е добре да се медитира, да се пият билкови лекарства и чайове от лайка, мента, маточина, валериана, риган, шипка. Хладният душ освежава, 15-минутната гимнастика тонизира, а разходката вечер успокоява.

8. Погрешна диета

Бързата храна, полуфабрикатите и алкохолът създават усещане за недостиг на енергия. И това не е случайно - храната влияе на хормоните, настроението и съня. Ето защо е добре вместо бяло брашно, сладкиши, рафинирана захар да се хапват зеленолистни зеленчуци, яйца, риба, семена, ядки. Тези храни са богати на витамини от група В, селен, цинк, съдържат и здравословни мастни киселини.

9. Дехидратация

Хроничната дехидратация е скрит процес, който не може да бъде забелязан веднага. Човек може да изпитва глад, а всъщност да е жаден, да спи зле, да се буди често посред нощ и да му се вие свят. Дори малък спад в обема на водата в тялото с 1,5% води до усещане на слабост. Ето защо е добре да се пие повече вода. От 1,5 до 2,5 литра според теглото.

10. Нарушаване на циркадните ритми

Циркадните ритми контролират умствената дейност през нощта и през деня. Отговорно за тях е супрахиазматичното ядро в мозъка. Това е мозъчен център, чиято функция е да бъде нашият вътрешен часовник и да синхронизира хормоните. То контролира активността в началото на деня, спада на енергията следобед и сънливостта вечер. Нарушените ритми са причина за умората през деня, която не зависи от продължителността на съня през нощта.

Светлината, попадаща върху ретината, стимулира настройката на вътрешния часовник. Ритмите се объркват, ако сутрин получаваме малко светлина, а през нощта - много. В резултат през деня се чувстваме мудни. Тогава се налага да се коригират биологичните ритми. Добре е да се прекарва повече време навън през деня, а към 22 часа да се изключат всички електронни устройства у дома. Препоръчва се умерен спор и отказ от енергийните напитки.

11. Неспокоен сън

При нарушен сън е нормално човек да се чувства отпаднал и замаян. Късното лягане, алкохолът, стресът, лекарствата, сладките храни и вечерното кафе пречат на здравия сън.

Полезно е заспиването и събуждането да са по едно и също време през цялата седмица. Преди лягане добре действа вана с морска сол и ароматерапия с ориенталски пръчки. Спалнята трябва да се проветрява редовно, а вечер да се приема магнезий за спокоен сън.

12. Заседнал живот

Обездвижването на целия организъм. За премахване на стреса е добре да се използват свободните минути в офиса или у дома за кратко раздвижване. Полезно е изкачването по стълби, упражнения на стола или разходка. Физическото натоварване балансира хормоните, освобождава ендорфини и нормализира съня.

Ако умората трае година, трябва да се потърси помощ от лекар, особено ако е придружена от промяна на температурата, кашлица, рязко отслабване или напълняване.