Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Археолози: Находката е най-важната след гробницата на Тутанкамон преди 100 години

Преди 3400 г. мистериозна драма разтърсва династията на Тутанкамон. Баща му - фараонът-еретик Аменхотеп ІV - изоставя столицата Тива, променя името си на Ехнатон и заедно с прекрасната си съпруга Нефертити отива в новопостроения град Ахетатон (Амарна), за да се кланя на нов бог - слънчевия диск Атон. Досега историците не знаеха как да обяснят радикалната промяна в Древен Египет, довела до появата на първата монотеистична религия в света. Те не можеха да кажат дори къде е живяло момчето-фараон. А именно то, заради чудото на откритата му гробница, от един от най-незначителните владетели се е превърнало във всепризнат символ на цивилизацията по Нил.

Тези и още от най-големите исторически загадки могат да намерят своите отговори, след като на 8 април тази година археолози обявиха откритието на "най-големия древен град в Египет", заровен в пясъците за повече от три хилядолетия.

Египтолозите, водени от д-р Захи Хауас, са се натъкнали на него случайно, докато търсели погребалния храм на Тутанкамон в район, където преди това са били открити други подобни постройки.

Вместо него пред очите им изниква лабиринт от тухлени стени, който се оказва изчезналият древен мегаполис, основан от дядото на Тутанкамон - Аменхотеп III. Новооткритият град е разположен на западния бряг на река Нил и се простира на запад чак до Дейр ел-Медина, селището, което е било дом на занаятчиите, работили върху гробниците в Долината на царете.

Известният египтолог Захи Хауас го нарече "изгубения златен град", като обясни, че мястото му е близо до Луксор, дом на легендарната Долина на царете. Според именития египетски учен градът е „датиран от времето на фараона Аменхотеп ІІІ и е бил населен по времето на Тутанкамон и Ай“ през период, за който се смята, че е златната ера на Древен Египет.

"Много чуждестранни експедиции търсиха този град, но така и не го намериха", заявява още в съобщението Хауас, който е бивш секретар на египетския Върховен съвет по старините.

Екипът от египетски археолози започна разкопките през септември 2020 г. между храмовете на Рамзес ІІІ и Аменхотеп ІІІ, близо до Луксор, на около 500 км южно от столицата Кайро. Оттогава на мястото са открити бижута, пръстени, цветни керамични съдове, амулети, изобразяващи бръмбари скарабеи, и други находки. Постепенно от пясъците излизат и стени от тухли, носещи печата на Аменхотеп ІІІ.

"Градът, който се е наричал "Възнесението на Атон", е бил най-голямото административно и промишлено селище в египетската държава на западния бряг на Луксор - обяснява ръководителят на разкопките Захи Хауас. - Още в онези времена той е имал улици, а домовете са били високи по три метра."

"Няма съмнение, че става дума за наистина феноменална находка", смята и Салима Икрам, археолог, ръководител на звеното за египтология в Американския университет в Кайро. "Това е моментна снимка във времето – египетска версия на Помпей."

След седем месеца разкопки вече са разкрити няколко квартала, включително пекарна с фурни и керамични съдове, както и административни и жилищни квартали. Разпръснати из тези структури, екипът на Хауас намери помещения, пълни с керамика, стъкло, метални изделия и инструменти за тъкане. Някога древните египтяни са използвали тези предмети в ежедневния си живот, но са лежали недокоснати от хилядолетия.

Открити са и гробници, достъпни посредством стълби, издълбани в скалите и подобни по конструкция с тези, намерени досега в Долината на царете. Затова и експедицията е изпълнена с оптимизъм, че шансът да попаднат на недокоснати гробници, пълни със съкровища, е много голям.