Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ужилени са 400 хил. инвеститори във виртуалната валута Thodex

“Връщам се в страната, когато се изплатя”, написа в туитър изпълнителният директор

Няколко екипа го издирват на Балканите

Kриптокралицата Ружа Игнатова, която изчезна безследно преди четири години, вече няма да е единствената, чиято история ще бъде пресъздадена в скъпа холивудска продукция.

Нашенката вече си има последовател - турчина Фарук Фатих Йозер, създател на Thodex - третата по големина борса за криптовалути в Турция. Само за няколко часа името на 27-годишния изпълнителен директор обиколи всички медии в южната ни съседка, които съобщиха, че ужилените от пирамидата му са около 400 хил. души.

За "турския удар на века" сигналът е подаден от потребители на платформата. Пред разследващи те споделят, че нямат никакъв достъп до инвестициите си и не могат да работят с тях. От собственика нямало никаква следа и връзката с него била невъзможна. Екипът му също бил неоткриваем. Ръководителите деактивирали профилите си в социалните мрежи. В един момент и контактът с групата, отговаряща за комуникацията с клиентите, също се оказал невъзможен.

След десетки жалби службите започват разследване на дейността на Фарук и замразяват сметките му в банка МАСАК.

Според данни от CoinMarketCap, преди да се разкрие измамата, Thodex търгува с над 585 милиона долара в криптовалути на своята борса. На 20 април обаче потребители правят опит да влязат в акаунтите си, но без успех. Веднага посещават официалния сайт на компанията, където ги посрещат със съобщението: "Няма причина за безпокойство. Thodex спря всички трансакции, за да оцени оферта за партньорство. Известни в световен мащаб банки и фондове, чиито имена ще обявим, когато процесът по сключването на споразумението приключи, искат да инвестират в нас и отдавна предлагат партньорство. За да завърши този процес, трансакциите трябва да бъдат прекратени. Процесът ще отнеме около четири до пет работни дни. Потребителите ще бъдат редовно информирани за всичко, което се случва. Отрицателните новини за нас в интернет не са верни."

Изчисления на властите показват, че към този момент в Thodex активно търгуват 390 хил. души. Сред тях били най-вече млади хора от различни професии. Имало както обикновени работници, фризьори, студенти, така и заможни бизнесмени, собственици на големи предприятия.

Още в същия ден, в който се разрази скандалът, основателят на криптовалтута изтри профила си в Twitter. Ден по-късно, след като борсата отхвърли обвиненията за измами в сайта си, се появи нов акаунт на Фарук в социалните мрежи. Оттам той информира, че ще върне всичко, което дължи на потребителите, след което ще се прибере в родината си.

"Компанията изпадна във финансови проблеми - пише Фарук в изявлението си. - Мислех или да се самоубия, или да се предам на властите, но и двете опции означаваха, че активите на клиентите никога няма да бъдат извлечени. Затова реших да остана жив и да се бия, да работя и да изплатя дълговете си към вас. В деня, в който изплатя целия си борч, ще се върна в страната си и ще се отдам на справедливостта."

Дали обаче акаунтът е лично негов, остава под въпрос. До момента е известно, че Йозер е напуснал Турция на 19 април. Това разказва и Огуз Еврен Кълъч, председател на Комисията за правни капиталови пазари и финансово право в Анкара. Той обясни, че е научил от местна полиция за пътуването на Фарук извън родината му ден преди скандалът да се развилнее. Засега създателят на Thodex не отговаря на въпросите на медиите.

Въпреки че Фарук не е в Турция, това не пречи на главната прокуратура в Истанбул да започне разследване за "измама" и "престъпна организация" срещу него и ръководството на компанията. Службите веднага са направили обиск на няколко офиса.

Бордът на директорите на Thodex отрича твърденията, че ужилените са над 350 хил. души, а изчезналите пари - 2 млрд. долара. Те твърдят, че сумите не са “безвъзвратно загубени” и че засегнатите са само около 30 хил. потребители.

Със скандала бе запознат и турският президент Реджеп Ердоган. Висш служител в кабинета му призова за бързо регулиране на криптопазара в страната.

"Правителството трябва да предприеме действия възможно най-скоро - заяви старшият икономически съветник Джеймил Ертем пред медиите. - Пирамидалните схеми се установяват. Турция несъмнено ще въведе регулации, които ще са в съответствие с нейната икономика, но също ще следи и глобалното развитие."

Големият въпрос в момента е къде се намира Фарук?

Турските служби пуснаха снимка, на която се вижда как той преминава през паспортния контрол на летището в Истанбул. Според съобщения в местните медии Йозер е хванал полет за Албания. Адвокатът на компанията му Бедирхан Басибуюк твърди, че не е наясно с неговото местоположение. Единственото, което знае с абсолютна сигурност, е, че той не е в родината си.

Преди да изчезне, Йозер е идеал за много млади хора. Той създава компанията през 2017 г., успявайки да привлече голям брой инвеститори за невероятно кратко време. Използва печеливши рекламни кампании, в които участват известни лица, включително лотарии за луксозни автомобили, атрактивни награди като два милиона в криптовалутата Dogecoin и др.

Преди дни стана ясно, че Йозер е управлявал криптоимперията си от офис на площад в квартал "Маслак". Наел го преди 8 месеца и плащал наем 15 хил. лири на месец. Правело впечатление, че се появявал с автомобили за стотици хиляди долари, които паркирал в гаражите на резиденцията. Установено е, че колите не са били регистрирани на негово име.

Въпреки че засега Фарук не е арестуван, белезниците щракнаха около ръцете на други хора от обкръжението му. Близо 65 души бяха задържани в девет района в Истанбул. Според разследващи те са участвали в схемата и дори са били на ръководни позиции. Дали обаче има достатъчно събрани доказателства, за да бъдат осъдени, тепърва ще се изяснява. Всички те отричат криптовалутата да е била измислица и все още подкрепят шефа си.

Сред хората, които попаднаха в ареста, са дори братът и сестрата на Фарук - Гювен и Серап. Твърди се, че те са имали ключови роли в компанията. Серап например отговаряла за финансовите въпроси и счетоводството на Thodex. Гювен пък бил партньор с маркетинговата агенция за дигитални резултати Semroot.

Мегаскандалът вече напусна пределите на страната и е водеща новина и в Албания. Още при първите съмнения, че Фарук може да се крие там, турските власти направиха връзка с албанските, за да ги помолят за помощ. Според новините на TRT службите там веднага се активизирали и вече са претърсили няколко адреса.

От Турция пък са изпратени четири екипа, всеки от по петима души, не само в Албания, но и в Черна гора, Косово и Северна Македония. Имало оперативна информация, че в тези страни беглецът имал сериозни познанства, които може да му помогнат да се укрие за дълго време.