Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МОИТЕ АКТИВНОСТИ 54

Европейските данъкоплатци не ми плащат заплата, за да следя простотиите, които „новите“ в българския парламент започнаха да ръсят още от първия си работен ден. Плащат ми, за да си гледам работата. Но мога ли да се правя, че не виждам тоталния непрофесионализъм, с който започна своята работа 45-то Народно събрание? Ясно е, че голяма част от депутатите в него са най-обикновени популисти. Не им отстъпват по елементарност и т.нар. неокомунисти. Отдавна знаем и що за стока са БСП и ДПС. Всъщност, само парламентарната група на ГЕРБ и СДС досега показва нормално демократично европейско поведение и това вече се забелязва и оценява в Брюксел. Наистина огромна е разликата, когато говори интелигентен депутат като Тома Биков и когато на трибуната излязат Татяна Дончева, Мая Манолова, Тошко Йорданов или Христо Иванов. Много скоро ще стане ясна и разликата между личностите в предложеното от Даниел Митов правителство и незнайните все още образи, които новото парламентарно мнозинство на ИТН, ДБ, ИМВ, БСП и ДПС се гласи да подкрепи като министерски съвет на България. Но самият факт, че нито една от тези партии не смее и до днес да представи пред обществеността дори едно име - на бъдещ премиер или министър, говори ясно за тяхната задкулисна същност, а вероятно и зависимост от олигархията в сянка.

Но сега искам, както това правя традиционно, да информирам за моята работа през последните дни.

Миналата седмица в Комисията по външни работи на Европарламента в няколко поредни заседания обсъждахме широк кръг въпроси - от неизпълнението от страна на Русия на Минските споразумения от 2014 г. до отношенията между ЕС и Китайската народна република. Обсъдихме и гласувахме Споразумението между ЕС и Обединеното кралство относно процедурите за обмен и защита на класифицирана информация. Обменихме мнения и с посланик Алберто Наваро, ръководител на делегацията на Европейския съюз в Куба, както и с Хавиер Ниньо Перес, заместник изпълнителен директор в Европейската служба за външна дейност, относно състоянието на отношенията между ЕС и Куба. Обсъждахме също така и ситуацията в Сирия, Судан и Тунис. Гласувахме годишния доклад на ЕК за напредъка в европейската интеграция на Черна гора. Специално внимание отделихме и на отношенията между ЕС и Япония.

Във вторник, 13 април, се проведе и четвъртата поредна среща на депутатите от ЕНП с Комисаря по разширяването Оливер Вархели като този път обект на внимание бе ситуацията в Косово.

Вчера в работната група на ЕНП по външна политика взех отношение към поредната руска провокация срещу Украйна, както и към решението на чешкото правителство да експулсира служители на руското Главно разузнавателно управление осъществявали шпионаж и други забранени от закона дейности в Чехия под дипломатическо прикритие. Работният характер на тези заседания не ми дава право да цитирам дословно казаното от мен. Но все пак ще споделя, че руската агресия срещу Украйна продължава вече седма година. И докато епидемиолозите все още не могат със сигурност да установят източника и причинителят на смъртоносната пандемия от Ковид-19, то европейските политици би трябвало отдавна да са наясно с източника на агресията срещу Украйна. Това е недемократичният авторитарен режим на Владимир Путин. Затова и си мисля, че спрямо този режим трябва да се предприемат и спазват същите мерки, както при предпазването от коронавирусната зараза - ДИСЦИПЛИНА, ДИСТАНЦИЯ И ДЕЗИНФЕКЦИЯ.

ДИСЦИПЛИНАТА означава да се води обща европейска политика спрямо Русия. Тя трябва да се спазва, както от България - тук тепърва предстои да видим действията на новото българско правителство, така и от Германия. Дисциплината трябва да важи за Унгария, но и за Франция, т.е. всички европейски държави трябва да се противопоставят солидарно на руската агресия срещу Украйна. Без такава дисциплина няма да можем да се справим с кремълския коронавирус.

ДИСТАНЦИЯТА означава да се сведат до минимум нашите отношения и сътрудничество с Русия във всички сфери. Тепърва предстои да видим каква точно дистанция ще спазва спрямо Кремъл новото българско правителство.

ДЕЗИНФЕКЦИЯТА предполага изпращане на европейски мироопазващи сили в Югоизточна Украйна, с цел да бъде затворена границата на тази страна с Русия и да се прекрати безпрепятственото й преминаване от въоръжени сепаратисти и руски военни части, както и да се блокира нелегалното вкарване от руска страна на тежко и леко огнестрелно оръжие. Дезинфекцията означава също така и ВАКСИНИРАНЕ на проруските сепаратисти в Донбас. Ще се наложи те и под карантина да останат за известно време.

Що се отнася до действията на чешкото правителство, което набързо и справедливо изхвърли от страната 18 руски шпиони, то те заслужават само адмирации. Това е дезинфекция в действие.

Ако Европейският съюз не приложи тези санитарни мерки против кремълската зараза, то тя ще нахлуе в Европа. Неслучайно Русия превърна окупираната от нея украинска територия в ракетна база за агресия срещу Европа, а руският военен черноморски флот е на хвърлей място от европейските брегове, т.е. от България. В това отношение новото българско правителство ще трябва много ясно да доказва своята евроатлантическа ориентация. Но това, че от „Демократична България“ и „Има такъв народ“ отказаха разговори с доказания евроатлантик Даниел Митов, както и флиртът им с проруския ни президент, вече говори, че промяната която тези партии стягат в България ще бъде антиевропейска и антинатовска, т.е. проруска. Затова и тя отсега се подкрепя от проруски ориентирани бизнес среди. Мисля, че в момента се подготвя предателство спрямо българската демокрация и нейната европейска и атлантическа кауза. Дано не съм прав.

Днес по време на заседанието на парламентарната група на ЕНП говорих по същите проблеми, но не спестих и мнението си за следизборната ситуация в България. От името на българската делегация в ЕНП Андрей Ковачев запозна евродепутатите от дясното християндемократическо политическо семейство с тази ситуация. За мен остана по-лесното - да констатирам, че страната ни все повече ще навлиза в политическа и респективно икономическа криза, тъй като се очертава власт на популисти и неокомунисти, подкрепени от противниците на ЕНП - БСП и ДПС. И в тази връзка за пореден път поставих въпроса затова, доколко е съвместимо с нашите християндемократични ценности и морал, партия от нашето политическо семейство да се явява на избори като противник на партии от същото семейство. Поставих го принципно, но дадох и примера с „Демократи за силна България“, която партия за пореден път се яви на избори срещу партии членки на ЕНП. Нещо повече, тя протегна ръка за сътрудничество на проруския ни президент, очаквайки по думите на нейния лидер Атанас Атанасов да получи „управленски мандат“ от него. Видно от последните изявления на нейни депутати тя се кани да управлява с подкрепата на нашите политически противници - популистките партии, социалистите и либералите (да не забравяме, че в Европейския парламент представителите на ДПС са членове на либералната група „Обнови Европа“). Как точно ДСБ и ДПС ще обновяват и променят България, всеки който поне малко познава българската политика знае отговора на този въпрос.

В началото на седмицата евродепутатите от ГЕРБ и СДС изпратихме писмо до председателя на парламентарната ни група г-н Манфред Вебер, в което обективно го информирахме за политическата ситуация у нас след парламентарните избори. Бях приятно изненадан, когато на днешното заседание на парламентарната ни група, г-н Вебер изрази позиция за ситуацията в България, която изцяло се покриваше и с нашата позиция.

Аз бях дипломатичен в изказването си, но е истина, че накрая не издържах и директно заявих, че поведението на ДСБ като член на ЕНП е предателско. И мисля, че добре бях разбран. Защото истината не винаги се нуждае от дипломатична опаковка. Тя въздейства само по себе си, без красиви словесни финтифлюшки. Нима не е грозна гледката, при която ДСБ се сдружи с партии наши противници, с популисти като депутатите на ИТН и ИМВ? Нима не формират те вече мнозинство заедно с БСП и ДПС? Формират го и още как! А това няма нищо общо с християндемокрацията и с Европейската народна партия. Бях изслушан с внимание и възражения по изказването ми нямаше.

И накрая ще споделя за една моя инициатива. Днес записах на руски език видео обръщение към руския правозащитник Алексей Навални, чиято жестока съдба е вече известна на целия свят. Надявам се то да стигне до него в концлагера, където изтърпява несправедлива присъда, издадена от режима в Москва по сталински образец. Ще си позволя тук да предам неговото съдържание:

„Скъпи Алексей,

В тези трудни за тебе дни думите не са достатъчни, за да предам какво чувствам. Убеден съм, че властта на Владимир Путин и неговата крадлива олигархия е позор, който Русия не заслужава. На този нечовечен режим ще му дойде края. Като гражданин на България и член на Европарламента от Европейската народна партия, ти благодаря за всичко, което ти правиш, за да бъде Русия свободна и демократична. Днес ти и твоите другари сте надеждата на честните хора в твоята страна.

Подкрепям те с цялата си душа и ти желая здраве и сили, за да преодолееш жестокото препятствие в твоя живот. Вярвам, че денят, когато ще бъдеш свободен, не е далеч. Като евродепутат винаги съм настоявал и ще продължа да го правя, за далеч по-твърда и безкомпромисна политика на Европейския съюз спрямо авторитарния режим в Кремъл.

Алексей, днес с теб са всички добри и честни хора по света. Дръж се! Бъди здрав!“

От фейсбук