Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Навални СНИМКА: РОЙТЕРС
Алексей Навални СНИМКА: РОЙТЕРС

Противникът на Путин преместен в болница в друга изправителна колония

Ден след като личните лекари на Навални предупредиха, че сърцето му може да спре всеки момент, опозиционерът бе преместен в болницата за осъдени в Трета наказателна колония във Владимир, предаде Би Би Си. Тя е специализирана за наблюдение точно на такива пациенти, обявиха от болничната администрация.

В момента състоянието на Навални е удовлетворително, той

ще бъде

преглеждан

всекидневно,

посочват оттам. Той е трета седмица в гладна стачка и с негово съгласие му е назначена терапия с витамини.

“При цялата формалност на този текст той е важен като документално потвърждение за тежкото състояние на противника на Путин”, написа в социалните мрежи един от привържениците му - Лев Шлосберг.

“Точно в момента го убиват в колонията, не може да се чака повече”, заяви шефът на Фонда за борба с корупцията Иван Жданов. “Нека не се лъжем къде го преместиха. Това е друга колония - Изправителна колония 3. В превод това е същата колония за мъчения, само че с по-голям стационар, където местят тежкоболни. Което означава, че състоянието на Навални се е влошило. И

се е влошило

така, че даже

мъчителите го

признават”,

написа Жданов в туитър.

На 31 март Навални обяви гладна стачка заради отказа на властите да пуснат при него независими медици, които да облекчат непоносимите болки в гърба и в десния крак заради възпаление на нерв. Той се оплака също, че надзирателите го будят всеки час, което на практика е мъчение чрез безсъница.

Преди дни личната лекарка на опозиционера Анастасия Василиева и няколко нейни колеги предупредиха на основата на кръвни анализи, че “пациентът развива бъбречна недостатъчност, която може да доведе до тежка патология на сърдечносъдовата система, включително до спиране на сърцето”.

“Ако веднага не

започне лечение,

той ще умре в

следващите дни”

- това обяви реаниматорът Александър Полупан, който бе сред медиците, долетели от Москва в Омск, когато Навални се намираше в кома след отравяне с новичок. Василиева пък публикува в социалните мрежи нивата на калий в кръвта на критика на режима, които са критично високи и сърцето му може да спре всеки момент.

Русия ще понесе последици, ако Навални умре в затвора, международната общност ще ѝ потърси отговорност, написа в туитър съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Франция заплаши

с нови санкции

на ЕС,

които може да бъдат наложени на Русия, съобщи “Евронюз”. Външният министър Жан-Ив льо Дриан обяви, че състоянието на Навални е “крайно тревожно” и “голяма отговорност носи президентът Путин”.

“Констатирам, че в Русия наистина има авторитарен уклон”, допълни Льо Дриан. Случаят е възможно “най-характерният, най-символичният, най-поразителният за умовете”, каза той.

В понеделник въпросът за състоянието на най-известния руски затворник беше обсъждан на срещата на външните министри на ЕС.

“Великобритания е дълбоко обезпокоена от съобщенията за неприемливото отношение към Навални и за това, че здравето му продължава да се влошава. На господин Навални трябва да бъде предоставен

незабавен достъп

до независима

медицинска

помощ

Повтаряме призива си за незабавното му освобождаване от политически мотивираното му затваряне”, се казва в изявление на министерството на външните работи на Великобритания.

Шефът на Фонда за борба с корупцията Иван Жданов призова привържениците на Навални на митинг в негова подкрепа на 21 април в 19 ч. По това време се очаква президентът Путин да произнесе реч във Федералното събрание.

Планираните за

сряда протести

се очаква да са

най-големите

в съвременната история на Русия.

Министерството на вътрешните работи предупреди гражданите да не участват в неразрешени протести, тъй като няма да бъде позволено обстановката в страната да бъде дестабилизирана. Прокуратурата пък обяви, че участващите в протеста може да бъдат привлечени под съдебна отговорност.

На 10 април биологът Николай Формозов обяви гладна стачка и по последни данни към учения вече са се присъединили поне още 64 души, като е създаден и специален

сайт “Гладна

стачка в

подкрепа на

Алексей

Навални”

“САЩ обявиха на целия свят, че на Навални му остава да живее малко. Дадоха му билет за оня свят само и само да напакостят на Русия”, коментира иронично руският депутат от Думата Руслан Балбек.

Колонията, в която е преместен Навални.
Колонията, в която е преместен Навални.