Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойка Янушева и Слейман Хамед в Пловдивския окръжен съд.

СНИМКА: РУМЕН ЗЛАТАНСКИ
Бойка Янушева и Слейман Хамед в Пловдивския окръжен съд. СНИМКА: РУМЕН ЗЛАТАНСКИ

С фишинг измами източвали банкови сметки, прехвърляли парите на фирми бушони и ги пращали в чужбина. Издирват се още двама

Пловдивчанка и ливанец с българско гражданство са арестувани за участие в крупна схема за източване на банкови сметки чрез фишинг измами.

62-годишната Бойка Янушева е набирала подставени лица, регистрирала е 15 дружества бушони на тяхно име и е откривала банковите им сметки.

Тя е притежавала електронен подпис и е пренасочвала суми от тях към други сметки. Под тепетата е известна с прякора Черната вдовица, защото е

погребала двама

съпрузи

Единият - Георги Манчоров, е бил застрелян в края на 1998 г. в жилището си в Пловдив. Не е доказано Янушева да има пръст в екзекуцията. Вторият ѝ мъж Ленин Димитров, който е о.з. полковник от Държавна сигурност (ДС), също е починал.

Бойка е добре позната на полицията. Има 3 присъди за измами, обсебване и фалшификация на документи.

Вторият задържан Слейман Хамед е

осъждан за

закана за

убийство и

неплащане на

издръжка

Според разследващите двамата са прибирали 10% от сумите, които с компютърни измами са били източвани от различни сметки.

“Подставените лица, повечето от които социално слаби, са вземали между 500 и 1000 лв. Всички са знаели в какво участват. Признали са пред съдия”, обяви на извънреден брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 

Разследващи разказаха за измамната схема.
Разследващи разказаха за измамната схема.

Схемата е действала от 2 години. С нея се свързват още двама - датски поданик от арабски произход и ливанец. Вторият е обявен за издирване от Великобритания с червена бюлетина заради фишинг измами. Властите у нас също са го направили.

Янушева и Хамед били задържани, след като в териториалното поделение на БОП в Пловдив се получила информация, че в следващите 3 седмици ще бъдат изтеглени и пренасочени 40 млн. евро. Крайната цел е била Китай.

Прането на огромната сума е предотвратено с акция на антимафиотите.

Блокирани са

първите

1,7 млн. евро и

1,75 млн. долара,

които са постъпили по сметките на дружествата бушони у нас. От тях 1,4 млн. евро са били източени от сметката на фирма в Хонконг.

“За пране на пари наказанието е от 3 до 12 г. лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 200 000 лв.”, заяви наблюдаващият прокурор Петър Петров.

За неговия отвод настоя адвокат Красимир Елдъров в Пловдивския окръжен съд при разглеждане на мярката на ливанеца. Аргументът му бе, че представителят на държавното обвинение е участвал в брифинга и е оповестил подробности от разследването.

Искането бе отхвърлено. По време на заседанието на Хамед му прилоша и се наложи охраната да му носи вода.

Бойка Янушева запази спокойствие. Съдия Миглена Маркова остави и нея, и съучастника ѝ в ареста.

Янушева и Хамед са обвинени, че на 14 април т.г. са извършили 17 успешни финансови операции с 261 000 евро, които били наредени към банкови сметки в Китай. На същата дата извършили опит за прехвърляне на други 1 356 000 евро към азиатската държава, който е осуетен от разследващите.