Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тошко Йорданов към Радев: Радваме се, че президентството спазва закона Консултации на "Има такъв народ" при президента Румен Радев СНИМКИ: Йордан Симеонов

Ние от "Има такъв народ" сме щастливи за това, че президентската институция във вашите ръце спазва законите и не си позволява тълкуване, както на някой му се иска в определени ситуации.

Това каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на следващо правителство.

Присъстват още депутатите Виктория Василева и Филип Станев.

С гласа си българските граждани отредиха изключително отговорна роля на вашата партия. Предизвикателствата пред страната са огромни, не само усложнената среда за сигурност, знаете - пандемията, икономическата и социалната криза. Това налага оперативно, отговорно правителство с устойчива парламентарна подкрепа. В това отношение към вас са вперени очакванията на българските граждани. Преди малко с ПГ на ГЕРБ-СДС коментирахме тяхната готовност. Тя е ясно изразена. Тук не искам да се превръщам в човек, който ще предскаже какво ще стане, но ако тяхното правителство, ако изобщо бъде внесено, не бъде прието, отговорността идва при вас, обърна се Радев към представителите на ИТН. Той поиска да знае условията им за следващ кабинет, границите на компромис и т.н.

Надявам се всички избрани в 45-ото НС да бъдат на висотата на отговорностите, които очакват българите, изпратили ги в този парламент, каза Радев. Според него работата в парламента трябвало да се концентрира в две посоки - законодателната, но и съставянето на правителство. Настоя последното да не се пренебрегва, защото народът очаквал отговорен и редовен кабинет.

Ние от ИТН сме щастливи за това, че президентската институция във вашите ръце спазва законите и не си позволява тълкуване, както на някой му се иска в определени ситуации. Ние като политическа сила също мислим да правим това - да спазваме законите такива, каквито са. Да, Народното събрание има право да ги променя, но дотогава трябва да ги спазваме такива, каквито са. Ние ще обсъдим с вас какво мислим конструктивно в така създалата се ситуация, лаконичен бе Тошко Йорданов в началото на разговора с Радев.