Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Радев не бързал за служебен кабинет, искал стабилно редовно правителство

Готови сме за управление и за опозиция, както и за предсрочни избори. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова на консултациите при президента Румен Радев за следващо правителство.

Първи на консултациите за следващ кабинет при президента днес са ГЕРБ. След тях се очаква той да проведе среща с представителите на "Има такъв народ". След тях са срещите с БСП, ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън".

На срещата от страна на ГЕРБ присъстват вицеприемиерът в оставка Томислав Дончев, соченият от премиера Бойко Борисов за бъдещ премиер Даниел Митов и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Знаете, че по силата на конституцията в изпълнение на предвидените процедури провеждам консултации за съставяне на правителство. Като най-голямата по численост, на вас се пада честта първо да връча мандата, каза Радев в началото на срещата.

Усложнената среда на сигурност, пандемията, икономическата и социална криза, внасянето на план за възстановяване в срок, изискват ясна отговорност. В същото време правителството е в оставка, а премиерът е в отпуск. Ще напомня, че отговорността тегне върху правителството, докато то не предаде ключовете за властта на слредващото правителство. Затова са нужни бързи и отговорни действия за съставяне на кабинет, категоричен бе Радев. Той поиска да знае формулата на ГЕРБ за следващо правителство и каква подкрепа очакват от останалите парламентарни групи в парламента.

Явяваме се тук с ясната отговорност, че държавата ни стои пред редица предизвикателства. Правилно отбелязахте - все още не е отминала пандемията ,предстоят здравни и икономически предизвикателства. Ние уведомихме обществото, че сме готови да излъчим кабинет, който много бързо може да започне ежедневната си дейност със справяне с пандемичната обстановка и предизвикателствата, които следват за България, каза Атанасова. Тя обясни, че в следващия парламент очакват не само демонстрация на сила, защото първото гласуване за председател на НС ясно показало разпределението на силите. От ГЕРБ обаче очаквали първо на тях да се връчи мандата, както е по закон.

Очаквахме поне да ни поздравите като първа сила, г-н президент, каза тя. Подчерта, че след върчване на мандата ако ГЕРБ не състави кабинет, отговорността ще е на държавния глава.

Готови сме и за управление, и за опозиция, и за служебен кабинет. Не ни е страх нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет, нито от предсрочни избори, категорична бе тя.

Трябва обаче всички политически сили да намерим баланс в отношенията, да търсим решения за България. Очаквам патосът, който владее Народното събрание да отмине, да бъдем по-прагматични и да вземем решения за държавата, допълни тя.

Сама споменахте колко е важна темата за отговорността и аз призовавам всички участници да действат в нейните рамки. Искам да разсея всички коментари, че аз бързам за служебен кабинет, напротив. Всички трябва да действаме бързо така, че да имаме действащо редовно правителство. Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдещи коалиции в управлението, най-малко защото нямам такива правомощия и не искам да забърквам президентската институция в подобен проект, настоя Радев. Той обясни, че очаква диалог между партиите, за да може да се намери най-доброто, ефективно и устойчиво решение.