Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политологът Огнян Минчев
Политологът Огнян Минчев

След три мандата във властта една партия и един премиер имат и правото, и отговорността да минат в конструктивна опозиция, пише във фейсбук политологът Огнян Минчев. Ако обаче им разрешат. Естествено, Бойко Борисов и ГЕРБ не желаят да бъдат в опозиция. Между нас казано, никой не иска - всеки иска да е на власт, колкото и мандата да са минали. И като гледам, на Борисов и на ГЕРБ може и да не им се наложи дълго да бъдат в опозиция. По една единствена причина - тези, които искат да ги сменят.

Чувам мнения - "Такъв хаос, такъв скандал в парламента не е имало от 90-те години..." Нещо повече, уважаеми - такъв хаос, такъв скандал, такава примитивна злоба и простотия не е имало и през 90-те години. Тогава залогът бе висок - промяна или мимикрия. Но сблъсъкът беше опосреден от морала и интелекта на знакови хора в българското общество. Във ВНС бяха Валери Петров и Марко Ганчев, Йордан Радичков и Георги Мишев, Боян Папазов и Стефан Данаилов... Когато нравите се принизяваха прекалено в открития сблъсък, тези хора можеха да припомнят какъв е смисъла на присъствието на всички депутати в един работещ парламент.

Много се надявам такива хора да се появят и в настоящото НС. Госпожа Мика Зайкова безспорно може да бъде една от тях. Ако й позволят да бъде. Защото шоуто се води от други хора. Толкова простотия и злоба накуп колкото видяхме в петък в тази сграда не помним. Ще се наложи някой да припомни, че НС - която и да е негова сграда - не е Орлов мост, не е площад, на който се хвърлят яйца и домати, не е място за доказване на новопридобита власт с крясъци, обиди и магарешки инат.

Бих искал да видим как връх взимат интелигентни хора с ясни позиции и демократично възпитание, които са в състояние да правят промени с институционални средства, без мурафетите на един битпазар. Зная, че тези хора не са много. И не са основната сила - особено в някои от фракциите. Интелигентните и възпитаните хора трудно се съгласяват да бъдат марионетки на олигархични мутри зад кулисите.

Мутри, които смениха впряговете и сега дават нареждания на новите мулета, които са впрегнали в служба на олигархичната мафия. Тези нови-стари връзки и зависимости ще изплуват бързо на бял свят - защото не могат да бъдат скрити. Рискът е дотогава да не бъде опропастен крехкият баланс, в който се намират обществото и държавата в условията на епидемия, икономическа криза и нарастващ международен конфликт. Бог да ни е на помощ!

Така завършва Огнян Минчев е споделя стихотворение по този повод на поета Недялко Йорданов: 

"Колко ненавист... Дива омраза... Бълва отвред... Не се крие...
Гледа народецът... Беден... Объркан... Спрете се! Чуйте ме вие!...

Смъквай предишния... Вземай му мястото... Лично, за своя изгода.
Вечният лозунг, изтъркан от ползване “В името на народа!“, възмущава се поетът.