Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангелов към депутати: Палехте маски и казвахте, че няма вирус, сега сте загрижени (Снимки) Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на парламентарната трибуна. Снимки Николай Литов

Палехте маски и казвахте, че няма вирус, сега сте загрижени за здравето на хората. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от парламентарната трибуна. Поводът бе - изказвания на партийци от “Изправи се! Мутри вън”, БСП, ДПС и “Демократична България” за закриването на НОЩ.

Докато Ангелов се качваше на трибуната, депутати викаха “Оставка!”.

Тя оставката е подадена, отвърна Ангелов.
“Слушах всичко, което се каза за НОЩ. Гледах много внимателно загрижеността на всеки от изказалите се. Не разбирам едно - когато се говори за загриженост на здравето на всички, кога сме истински? Когато говорим от трибуната или когато стоим в залата без маски. Ето, например, г-жо Дончева, вие неправилно си носите маската. Тогава за каква мисъл за здравето на гражданитв говорим”, попита Ангелов

“По отношение на НОЩ и отговорността за здравето на всички българи. Предизборната кампани свърши преди седмица. Част от вас гориха маски, наричаха докторите престъпници, казвахте, че няма такава пандемия и сега мен ме е срам като лекар. По отношение на законноста и отговорността ясно и точно е записано в закона - министърът носи отговорността за управлението на здравната криза, а не НОЩ, който е съвещателен орган към премиера. Той не предлага и мерки. За каква законност говорите, след като не спазваме законите в страната? Днес дадохме брифинг пред обществото и ще продължавам да го правя, защото съм отговорен лекар. Справихме се и с третата вълна”, каза Ангелов.

“Българското здравеопазване и лекари не заслужават това, което се случва в тази зала. НОЩ беше съставен от достойни хора. Ген. Мутафчийски е достоен лекар, генерал, способен да взема трудни решение в трудни времена. Когато виждаме решенията на третата вълна, лесно е да правим декларации от трибуната”, продължи Ангелов. Той попита къде са били депутатите при втората вълна, когато в болниците не е имало въздух.

Някои от вас разправяха колко е лесно и влизаха в отделенията да си направят снимка, припомни Ангелов. Подчерта обаче, че лекарите добре помнят кой им е помогнал - дал им е достойно заплащане, маски и дезинфектанти.

През това време Николай Хаджигенов от “Изправи се! Мутри вън” пък подвикваше от залата: “Мутри” и “Вие управлявахте 12 г.”

“Управлението на държавата изисква нещо много важно - коронакризата е най-важното нещо, което стои пред българския народ като изпитание и подобен тип изказвания, които подлагат на съмнение доверието в институциите и лекарите няма да доведат до нищо хубаво. Вчера много пъти казвахте, че “Съединението прави силата”, но доказвате друго. И ако аз като лекар съм свикнал да работя в екип, знам че само екипната работа може да спаси пацента. Докажете, че хората в тази зала са на висоттата да спасят България”, настоя Ангелов.

"Държането като санитарен инспектор и следене на това кои депутати и кои не, не подобава на един министър. Някои депутати седят през цялото време, наподобяващи на Бойко Борисов", коментира в отговор пък Арман Бабикян от “Изправи се! Мутри вън”.