Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

В понеделник президентът започва консултации с парламентарните сили за съставяне на правителство

Ако НС не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да излъча служебен кабинет, каза държавният глава

Призова депутатите да постигнат консенсус за формулиране и прилагане на пакт за почтеност и компетентност при номинирането на хора за високи управленски постове

Старото НС изолира журналистите и се надявам да поправите тази грешка, обърна се държавният глава към депутатите

На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест за вашия успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер. Никой няма право да наскърбява личното ви достойнство, освен ако вие самите не му позволите.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към депутатите в словото си при откриване на 45-ото народно събрание. Той бе посрещнат със ставане на крака от повечето от тях, с изключение на първите редове на ГЕРБ.

Първо искам да се обърна към вас, народните представители, и да ви поздравя с високоотговорната мисия, която избирателите възложиха на вас - да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси, да сбъднете въжделенията му. Мнозина са тук това е първа изборна длъжност - винаги ще се намери някой, който да ви упрекне за липсата на опит, чувам същото и за мен, това не бива да ви обезсърчава, обърна се към депутатите Радев.

В политиката някой наричат опит своите грехове и изкуството да остават безнаказани, да търгуват с обществения и дори с националния интерес в името на своето оцеляване. С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора и избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат една красива глава в своите биографии - затова приемете липсата на опит като възможност, обърна се Радев към депутатите. От вас зависи новото НС да работи професионално и почтено.

Наследявате институция в дълбока криза. Миналото Народно събрание абдикира от парламентарния контрол, каза президентът и изброи отново критиките си към предходния парламент през изминалите години - начинът на промяна на законите, опитът за промяна на конституцията, който определи като правния нихилизъм на 44-ото НС. Напомни, че често е налагал вето, но рядко с оздравителен ефект. Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите, каза Радев. Всичко това довело до исторически срив на авторитета на 44-ото НС.

Някои вещаят кратък живот на 45-ото НС. Времето ще покаже, това зависи и от вас. Но колкото и да трае, пред този парламент стоят отговорни и неотложни решения - съставянето на правителство, стъпки за преодоляване на кризата, актуализация на бюджета, преодоляването на драстично изоставане по всички важни показатели в ЕС.

Радев обяви, че в понеделник започва с консултациите с политическите сили за съставяне на правителство. Но постигането на управляващо мнозинство не трябвало да е само математическо мнозинство, защото безпринципна коалиция щяла само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция, напомни Радев. Нужни са ясни приоритети, асна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и ясна политическа отговорност, която не се крие зад експерти, каза Радев.

Независимо какъв ще е ходът на консултациите и какво правителство ще бъде съставено, парламентът трябва да промени рамката на избирателния закон, призова Радев това да е една от първите задачи на новия парламент. И напомни своите предложения за промяна, сред които и въвеждането на електронно гласуване.

Според Радев е необходим нов тип управление - синтез на почтеност и компетентност.

Ще бъде силен знак ако вие, политическите сили, на които българите дадоха своето доверие, постигнете консенсус за формулиране и прилагане на пакт за почтеност и компетентност относно номинирането на хора за високи управленски постове.

Той поиска прозрачен и предвидим законодателен процес, както и контрол на парламента над големите бюджетни харчове. Надявам се да се гарантира свободата на медиите чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от изпълнителната власт и поддържането на професионални стандарти. Старото НС изолира журналистите и се надявам да поправите тази грешка, каза Радев. Той очаквал бързото приемане на Плана за възстановяване.

Ако НС не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да излъча служебен кабинет, завърши Радев.