Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той бе първият, който възроди спомените за феноменалните успехи на Иван Абаджиев

"Бил съм на мястото на момчетата, знам как да ги излекувам от звездната болест", смее се треньорът

След неволите на националния отбор по футбол в световните квалификации, родните щангисти ни изненадаха с фантастичен успех, за който не смеехме да мечтаем от години.

България завърши на първо място в крайното класиране по нации при мъжете на приключилото тези дни Европейско първенство по вдигане на тежести в Москва. Това е безапелационната оценка в отчетите на организаторите и европейската щанги централа.

С 685 точки сме далеч пред Армения, която завършва с 620 т. Трети са представителите на Грузия с 612 т. В десетката следват състезателите на колоси в щангите, сред които Русия, Беларус, Турция, Испания, Полша, Украйна и Чехия. Подобен успех в класирането по нации България не е записвала от десетилетия.

"Радва ме, че

отново сме на върха

при мъжете в европейските щанги - каза старши треньорът на националните щангисти Иван Иванов, като уточни, че след игрите в Токио ще се оттегли от поста. - Това е доказателство, че сме на прав път и това е огромен стимул за състезателите. Жените ни също записаха голям успех. Сега няма време за почивка, още от днес започваме със заявките за младежкото световно, което предстои след месец в Ташкент и също е олимпийска квалификация. Ще се борим за квотите докрай и след това насочваме погледи към олимпиадата в Токио." Българите се завърнаха от европейското в Москва общо с три златни медала, три сребърни и един бронзов в двубоите, а само при мъжете имаме злато на Ангел Русев и Стилян Гроздев, сребро на Карлос Насар и Христо Христов и бронз на Валентин Генчев.

Всъщност това е

най-доброто класиране на страната ни

на европейско първенство от 17 години насам. За последно имахме повече от двама шампиони през 2004 година в Киев. Сега с отличното представяне в руската столица България почти сигурно си осигури максимума от две квоти при мъжете за олимпиадата в Токио това лято. След младежкото световно през май в Ташкент ще бъдат оповестени и окончателните участници според ранглистите.

С шансове от нашите са Божидар Андреев, Стилян Гроздев и Христо Христов, които единствени са в топ 10 и имат участия на големи първенства и турнири в задължителните три периода през последните години. Виза за Токио получават първите 8 в ранглистите, плюс най-добрите от континенталните шампионати, съобразени с максималните квоти на всяка една държава.

В общото подреждане по отличия България завърши с 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови медала, веднага след Украйна.

Архитектът на този знаменит успех безспорно е Иван Иванов. Роденият на 27 август 1971 г. в Шумен треньор започва да се занимава с вдигане на тежести още когато е 12-годишен. Учи при известния щангист Велико Великов в Средното спортно училище в Шумен. Първите му успехи са още като юноша.

На европейски първенства в категория до 56 кг печели златен медал в Риза (1998), сребърен в София (2000) и бронзов в Ла Коруня (1999). Бронзов медалист е и от световното първенство в Лахти (1998).

Върхът в кариерата му

е на летните олимпийски игри в Барселона през 1992 г., където печели златния медал. През същата година е избран и за спортист номер две на страната.

Класира се на шесто място на олимпийските игри в Аталанта през 1996 г. 4 години по-късно, на Олимпиадата в Атина е втори, но медалът му е отнет заради употреба на допинг.

След скандала е поканен да бъде треньор на щангистите на Хърватия.

Поканен е за селекционер на националния ни отбор през юни 2011 г. Днес, 9 години по-късно, когато се

завърна победоносно от Москва

със своите момчета, наставникът разказа какво се крие зад феноменалния успех.

"Надявах се да направим подобно представяне, защото знаех колко добра подготовка имахме - казва той. - Реализираха резултатите, които показваха на тренировки. Бяха зажаднели за състезания. Не бяха участвали година и половина. Когато има постоянство в тренировките, контузиите са с пъти по-малко.

Няма нужда да започваш и да спираш. Почти нямаше травми и затова дойдоха и постиженията. Ангел Русев е готов и за още по-големи резултати. При него проблемът е психологически. Работим доста в това отношение. Стилиян Гроздев започна с фал във второто движение. Беше подготвен. Целта му е

да достигне до олимпиадата. Ситуацията го натисна. Ако не беше реализирал добро постижение, олимпиадата оставаше мираж. С оглед на резултатите знаех, че Надежда Мей ще се сбори с Ивана Петрова, която имаше опит да спечели титлата. Двете се дебнеха една друга на тренировките. Конкуренцията между тях не може да се сравнява с моите години като състезател, защото нещата са коренно различни. Карлос Насар от три години е в националния отбор. Няма нищо случайно.

Миналата година реализира през ноември 155/195 кг на онлайн Световната купа. Тогава никой не обърна внимание на резултатите, освен неговите съперници. Израсна с около 10 кг на упражнение. Вероятно ще смени категорията след световното първенство за юноши. Тогава ще отиде в горната. Знам как да излекувам момчетата от звездната болест.

И аз бях опърничав като състезател. Бил съм на тяхното място. Ще правим лагер в София. След това до олимпиадата няма да спираме с тренировките. Имаме много състезания и след Токио. През септември предстои европейско за юноши и младежи, а ноември е световното първенство за мъже и жени."

След този толкова дълго чакан успех родните щангисти са в приповдигнато настроение и с хъс очакват следващите предизвикателства.