Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КИРИЛ ДОБРЕВ
КИРИЛ ДОБРЕВ

Основната грешка на БСП са братоубийствените войни. Това заяви членът на Националния съвет на партията Кирил Добрев в коментар на изборните резултати пред bTV. Той уточни, че за това носи отговорност и лидерката, но и той, както всеки един член на ръководството на партията.

За всеки социалист, който носи партията в сърцето, тази загуба много боли, каза Добрев.

Днес трябва да се смирим и извиним на партията, на онези малки човечета, които всеки божи ден дават нещо от себе си за тази партия. Да се извиним и просто да се оттеглим, да дадем шанс и възможност на други хора да я изградят наново, да изградят доверието между политиците и избирателите, коментира Добрев. Той обясни, че личното му мнение е, че Нинова трябва да се оттегли. Но уточни, че оставката е лично решение, никой няма да я натиска да я дава. Тук трябва да говорим за осъзната вина, защото няма председател през последните 30 г., който толкова комфортно да е провел парламентарни избори - тя имаше възможност да поставя когото иска за водач, да ги размества, обясни Добрев.

Не съм кандидат за нищо и няма да бъда кандидат за нищо повече, направи уточнение Добрев, който бе основен конкурент на Нинова на вътрешнопартийния лидерски избор в БСП миналата есен.

Когато след вътрешнопартийния вот тя получи една сериозна подкрепа от партията, очаквахме всички да се съберем под общи знамена и да тръгнем да мачкаме противника. А ние отворихме такива братоубийствени войни. Той критикува кадровата политика на лидерката, особено при определяне на водачите и гражданската квота спрямо определени области.

Добрев изброи 3 неща, които Националният съвет на 17 април трябва да направи: Първо, да подкрепи задължително президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова. Второ, да избере ново Изпълнително бюро на партията. Трето, за избере зам.-председател, на който конгреса, НС и партийците имат доверие, и той да поеме функциите на председател до президентските избори, да подготви партията за предсрочни парламентарни избори, да я успокои и да върне доверието на хората. Вътрешните избори ще ги правим след президентските избори, допълни Добрев. Запитан за имена, той посочи Костадин Паскалев, когото описа като "прекрасно лице, което може да успокои БСП и да я преведе през тези бурни води".

Той обясни, че Слави Трифонов е изпреварил БСП, защото за него гласували младите хора. Шапка му свалям на г-н Трифонов, че накара поколението на моя син, на тези 20-25-годишните да отидат да гласуват, опашките на изборите бяха заради него, каза социалистът. И отправи "гражданска молба" към Слави: Тези млади хора 3 пъти по времето на прехода са подвеждани, моля ви, г-н Трифонов, не ги подвеждайте - те наистина вярват, че вие можете да направите нова България.

Винаги съм казвал, че право да управлява има първият. Но първият е в такава ситуация, както беше БСП навремето - спечели изборите, но никой не искаше да управлява с нея. Така че отговорността се пада на Слави Трифонов. Трябва да има правителство, защото освен здравна криза, икономическата криза просто пълзи, фалитите в малките фирми, които носят буквално България на гърба си, предстоят. И България трябва да има стабилно управление, за да усетят хората сигурност, каза още Добрев.

Той обясни, че БСП е загубила 3% заради това, че не е подкрепила ясно Румен Радев за втори мандат още преди парламентарните избори.