Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще оспорваме изборния резултат в Турция, имаше куп нарушения в секциите там. Това каза зам.-шефът на ВМРО Ангел Джамбазки на пресконференция в централата на партията. На 4-и април той гласува в избирателната секция в Чорлу, Турция.

Благодаря на всички наши съмишленици и на всички, които дадоха всичко от себе си, за да се постигне този резултат, каза Джамбазки.

Той разказа, че заедно с младежите от ВМРО са успели да предотвратят много изборни нарушения в Турция.

Признаваме изборния резултат. Ротацията на властта е нещо нормално, продължи той. Джамбазки припомни, че за новата 30 г. история това не е ново за организацията, но не е станало нищо лошо или непоправимо. Според него би трябвало да искат реванш веднага и бързи избори спрямо обстановката сега, но това било тяснопартиен интерес, а този на народа и държавата изисквал стабилно и ползотворно управление. Затова приветствали избраните партии и затова им пожелавали да намерят консенсус.

ВМРО ще пише молба до Министерския съвет, до прокуратурата, шефа на ВКС, председателя на парламента и всички други институции, които могат да се обърнат към Конституционния съд. Тя е подписана от Джамбазки и организационния секретар на партията Юлиан Ангелов.

Оспорваме законността на произведените в Турция избори. Точките са няколко - нарушено бе правилото за разговори на езици различни от българския, незаконно се попълваха декларации по образец, агитация, нарушения в преброяване на гласовете от страна на СИК и др., изброи Джамбазки.

Това оспорване на изборния резултат, няма да доведе до влизане на ВМРО в НС. Не го правим за това, коментира той. Обясни, че така променените резултати няма да вкарат нови партии в парламента, но може да изместят някои партии пред други. Той даде за пример “Демократична България”, които така можело да вкарат повече депутати, а “етническата партия да бъде изместена”.

Младежите от организацията разказаха, че хората са докарвани на групи в секциите, не знаели как да се подписват, не се следяло дори за спазване на дистанция и за дезинфекцията на помещенията, членовете на СИК пък говорели предимно на турски, предварително се подписвали и декларациите за гласуване. Повечето от членовете на ВМРО са били в секции в и около Бурса.

Много от хората не знаеха за кого да гласуват и от комисията им казаха. Макар и не с химикал, номерът на образеца бе удебелен, а някои хора си бяха написали и номер 9 на ръката, каза Джамбазки.

Благодаря за усилията на тези момичета и момчета, и на още 30 човека. Вижте резултатите в Западна Европа и Турция. В Турция има организиран и корпоративен вот в полза на ДПС, допълни зам.-шефът на ВМРО.

Тези 20 хил. гласа са дали поне двама депутати не на ДПС, на Ердоган. Изключително опасно ще е да се променя Изборният кодекс в полза на Ердоган, не трябва да се отварят повече секции там, каза той. Според него с искането им за касиране на резултатите в Турция, няма да се застраши съставянето на нов кабинет.

Джамбазки обяви още, че ВМРО е постигнало добър резултат на изборите, въпрос на разговори било дали и с кого ще се явят в коалиция на евентуални предсрочни избори. Било време обаче да се сложи и край на механичните коалиции на партиите, влезли в парламента.