Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Румяна Тонева
СНИМКА: Румяна Тонева

Движението било готово за избори и още сега, ако новите три партии не направят кабинет

ДПС няма да се коалира за бъдещ кабинет със загубилите изборите - ГЕРБ и БСП. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в централата на движението по повод изминалите избори.

Днес се състоя и първото заседание на Централното оперативно бюро на движението.

ДПС постигна много добър резултат на тези избори. ДПС е единствената партия от последното Народно събрание, която увеличи своя резултат. Докато другите две основни партии, говоря за ГЕРБ и БСП, загубиха над 300 хил. едната, другата над 450 хил. гласа или 20 и съответно 37 мандата, ДПС увеличи своите гласове с над 20 хил, а мандатите си с над 4, отчете лидерът на ДПС.

Политическата си оценка заявихме още в изборната нощ - българските избиратели гласуваха с желание за промяна. Ние започнахме промяната от себе си. Още на изборите за членове на европейския парламент 2019 г. дори слоганът ни беше “ние залагаме на младите” и листата ни беше такава, каза Карадайъ. Той подчерта, че и в този парламент групата на ДПС е с млади хора.

Ние от ДПС явно сме в тон и в крак с това, което заявиха българските избиратели, продължи той.

По отношение на сегашната политическа ситуация в страната Карадайъ припомни една фраза на почетния председател на партията Ахмед Доган от 2018 г.: ,,Програмният кабинет за ускорено развитие е сериозен тест за това доколоко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората''.

,Ето защо Движението за права и свободи няма да подкрепи правителство на срутилите се партии. Говоря за ГЕРБ и БСП. България трябва да участва в общия европейски дебат и затова, водени от грижата за хората и страната, а вие знаете, че и мотото на кампанията ни беше „Рестарт на държавността, възстановяване на нормалността в политиката“, от ДПС заявяваме, че бихме подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно събрание, който да има ясни и точни цели, без да участваме в него", обясни той. ДПС обаче били готови да дадат своите идеи за овладяване на пандемията, справяне с икономическите последици от нея и др., без да настояват те да се приемат. Той отново напомни, че движението има програма за ускорено догонващо развитие.

Ако трите нови политически формации, не успеят да реализират кабинет, ДПС е готова за избори още сега, категоричен бе той.

За последните 30 г. за първи път сме в ситуация да очакваме нови избори след проведените такива, продължи той. Припомни, че ДПС е питало президента Румен Радев каква е логиката му за датата на изборите, за да могат да разсъждават и те. "Нека видим каква е логиката на президента за свикване на нови избори, ако има такива, и тогава ще разсъждаваме", допълни той.

Всеки може да иска касиране. В Изборния кодекс е описан редът. Не съм гледал, нито съм чел някакви мотиви и техни твърдения. Тепърва ще ги видим. Сигурно са някакви твърдения, които са по-различни от други краища на света и други чужбини, където са се случвали, защото нали знаете - съдът в Страсбург се произнесе за субективната оценка и отношение за неща, които се случват навсякъде. Нали помните, тази тема стигна до Страсбург, каза той за заканата на ВМРО от сутринта да искат касиране на изборите в Турция.

На анализ подлежало къде ДПС е загубила 100 хил. гласа след 2014 г., които не се върнаха в партията сега, макар партия ДОСТ да не игра на тези избори, стана ясно от отговор на журналистически въпрос на Карадайъ.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

СНИМКА: Румяна Тонева
СНИМКА: Румяна Тонева