Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя лично избра младите лъвове в листите, които да я защитят

Бившият депутат Георги Божинов, който милеел за партията, зове за нов конгрес, за да бъдела спасена БСП

Беше повече от ясно, че вътрешнопартийната опозиция чака удобния момент, за да поиска оставката на Корнелия Нинова. Тя не е имала никакви илюзии и затова събра зад себе си армия войници, които да я защитават – новите депутати, всички избрани от нея.

В личната й гвардия

спадат набралите скорост млади лъвове като Крум Зарков, Иван Ченчев, Христо Проданов и Явор Божанков, както и по-опитните Георги Свиленски и Румен Гечев.

В току-що избраното Народно събрание няма нито един червен депутат, който да се е противопоставял на лидерката. Те са готови да я защитават от опонентите й в столетницата, които

още в нощта на

вота поискаха да подаде оставка.

Въпреки че формално тя ги изгони не само от парламента, но и от партийните ръководни органи.

Жената, която искаше да се разберат с Бойко Борисов като мъже, изчака един ден и обяви, че няма да напусне върха. Позова се на миналите преди половин година вътрешнопартийни избори за председател, които спечели. "Не е логично в ситуация, в която предстои формирането на ново Народно събрание, а вероятно и нови избори, партията да остане без ръководител", каза Нинова. Тя добави още, че се ползва с подкрепата на Изпълнителното бюро, което е решило да подаде оставка, но без нея.

В него са заместник-председателите Кристиан Вигенин, Янаки Стоилов, Владимир Москов, Ирена Анастасова и Атанас Зафиров, както и известни имена като Бриго Аспарухов, Асен Гагаузов и Борислав Гуцанов.

Но тяхната оставка това няма да помогне на БСП да повиши резултата си на следващите избори. Както преди години каза Татяна Дончева –

те са като самосвал, който върви по нанадолнището

без шофьор.

Ще катастрофират. За това предупреждават от вътрешнопартийната опозиция.

"Корнелия Нинова разруши структурите на системна политическа партия и това е престъпление – заяви пред "168 часа" бившият депутат Георги Божинов. - Обезкърви БСП кадрово. Тя трябваше да си тръгне от "Позитано" преди да прати Георги Свиленски и Христо Проданов да говорят пред медиите.

Водачите на листите, които насади, не бяха подходящи.

В този състав на Националния съвет няма кой да й поиска отговорност

Затова ние, които милеем за тази партия, трябва да се обърнем към всички членове да се самоорганизират, да излъчат нов конгрес, който спешно да спасява БСП. Корнелия на всяка цена ще се старае да удължи живота на този парламент, защото след него няма как да продължи в политиката."

Столетницата според Божинов се намира пред организационен разпад, основните организации не функционирали. Нинова първо сменила личностите в националното ръководство, после в областите, а накрая отнела на представителите на БСП в регионите пълномощните за регистрация на листите. Гласувала доверие на странични хора, които не са нито общински, нито областни председатели.

"Само нейни доверени лица отидоха да подадат кандидатските списъци,

уплаши се, че могат да ги променят, и така създаде паралелни структури

на практика. Подмени хората в цялата страна, което означава да изграждаш паралелна партия. Още 10 години сигурно ще бъдем в опозиция с тази политика", допълни Божинов.

Той заедно с политици от старата школа като Георги Пирински, Михаил Миков, Сергей Станишев, Ангел Найденов бяха извадени от партийните органи и нямат шансове да бъдат в листите за депутати, докато Корнелия Нинова е председател. На пленума, когато обсъждали мандатността на народните представители, тя попитала залата:

“Другари, някои

от вас вече са прекарали по няколко мандата

в парламента. Не искат ли и другите да влязат?". Въпросът предизвикал тутакси логичния отговор, че трябва да има справедливост.

От старите кадри остават само Румен Гечев и Таско Ерменков като депутати, в партията – Бриго Аспарухов, Асен Гагаузов и Янаки Стоилов. А

в сянка върху решенията продължава да влияе Румен Овчаров.

Но дъщеря му не успя да влезе в новия парламент. Теодора беше на 6-о място в столичния 23-ти многомандатен избирателен район. Всъщност цялата "дъщерна квота" остана извън борда в 45-ото Народно събрание. Щерката на Красимир Премянов Андреана също не успя да се класира. Тя беше четвърта в Бургас. Нито наследницата на Димчо Михалевски – Петя, която бе водач в Кърджали.

Но тези млади надежди очевидно не можаха да помогнат на БСП да изпълни заканите с - да свали ГЕРБ от власт. Нито дори да заеме второто място. "Ние сме на политическото дъно", коментират социалисти. Според тях ако се стигне до нови, предсрочни избори, наистина няма логика да се сменя председателят. Но ако и след тях червените не се класират достойно, вече ще е неизбежно да се говори за оставката на Корнелия Нинова.

В момента тя разполага с достатъчно подкрепа сред членовете и

ако бъде свикан нов вътрешнопартиен референдум кой

да е лидерът,

щяла да бъде преизбрана, твърдят нейни привърженици. Как ще стои този въпрос в края на годината, все още не е ясно. Дотогава може да имаме извънредни избори, както и редовни за президент. От които също зависи много. Но надеждата на червената фурия да стане премиер изглежда все по-недостижима.

Гвардията на Корнелия: Христо Проданов, Румен Гечев, Георги Свиленски (на първия ред от ляво надясно), Явор Божанков, Крум Зарков, Иван Ченчев (на втория ред от ляво надясно).
Гвардията на Корнелия: Христо Проданов, Румен Гечев, Георги Свиленски (на първия ред от ляво надясно), Явор Божанков, Крум Зарков, Иван Ченчев (на втория ред от ляво надясно).