Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-застрашени са хората над 65 години

За повторно заразяване с коронавируса се заговори още през есента на 2020 г. Според ръководителя на техническата група на Световната здравна организация (СЗО) д-р Мария ван Керхове подобна информация постъпва от голям брой страни.

През февруари 2021 г. от СЗО потвърдиха, че хората, които вече са преболедували коронавируса, може пак да се заразят с новите щамове, тъй като вече има такива данни. В Русия например са регистрирани случаи с второ заразяване с коронавирус. Според д-р Татяна Романенко

хората с отслабен имунитет

след първото заразяване и страдащи от хронични заболявания са по-изложени на риск от реинфекция с коронавирус.

"Първата инфекция може да подсказва как ще протече болестта при евентуално второ заразяване - коментира д-р Романенко. - Тя вероятно няма да е толкова тежка. Ако първия път пациентът е имал висока температура, втория път това може да не се случи. Отслабеното състояние на организма при прекаралите коронавируса може да продължи в зависимост от тежестта на първата инфекция. Но не може да се каже, че тези, които първи са претърпели COVID-19 в тежка форма, са по-склонни да бъдат заразени отново. Всичко зависи от броя на вирусните частици и времето на контакт с тях. Тоест, ако има много вируси в околната среда и той е агресивен, рискът от заразяване отново се увеличава."

Според вирусолога проф. Алексей Аграновски от Московския държавен университет все още е трудно да се оцени рисковата група за повторна инфекция с коронавирус поради недостиг на данни, но потенциалната реинфекция заплашва всички. Зависи от индивидуалните особености на имунитета на човека. Колкото по-слаб е той, вероятността е по-голяма. Има значение и клетъчният имунитет. Проф. Аграновски подчертава, че хората могат да се заразят повторно не само с новите щамове на вируса, но и със старата му версия. Установено е, че при възрастните това става два пъти по-често, отколкото при младите.

Хората над 65 години се заразяват повторно с COVID-19 почти два пъти по-често от младите хора, установили са датски учени. Данните от тяхното изследване са публикувани в сп. Lancet Възрастните хора

по-тежко понасят инфекцията

и по-често умират от нея, така че новите тревожни данни трябва да се вземат предвид при стратегиите за борба с пандемията, подчертават експертите.

В Дания се прилага комплексна програма за тестване, според която се извършват PCR тестове на всички, независимо от наличието на симптоми. Повече от 2/3 от населението го е преминало през 2020 г. Специалистите от Държавния серумен институт в Дания са разделили пациентите на две групи - хора с положителен тест по време на първата вълна от инфекции, от март до май, и такива през втората - от септември до октомври. След това учените са обърнали внимание на случаите на повторна инфекция. Оказало се, че при пациенти под 65-годишна възраст, които са имали COVID-19, рискът от повторна инфекция е намален с 80%, докато при тези, които са по-възрастни, той е по-нисък само с 47%.

"Нашето проучване потвърждава това, което други са предполагали преди нас: повторната инфекция е рядка при млади, здрави хора, но възрастните хора са изложени на по-голям риск", казва д-р Стин Етелберг, един от авторите на изследването, публикувано в Lancet.

Преди се смяташе, че повторната инфекция е изключително рядка, но получените резултати предизвикват размисъл, отбелязват авторите на разработката."Лесно е да се намери информация, според която естествената инфекция предпазва от повторно заразяване - пишат те. - Но се оказва, че

само 47% от прекаралите заболяването

по-възрастни хора са защитени. Това са далеч по-тревожни цифри, отколкото посочените в предишни проучвания."

Новите данни показват важността на ваксинацията, включително сред тези, които вече са преболедували COVID-19, подчертават учените.

"Резултатите потвърждават, че при SARS-CoV-2 не може да се разчита на имунитет след естествена инфекция - казват те. - Глобалната програма за ваксинация с високоефективни ваксини е по-ефикасно решение."

"Тъй като възрастните са по-склонни да преживеят тежко заболяване и е по-вероятно да умрат, нашите открития ясно показват колко е важно да се прилагат политики за тяхната защита по време на пандемия - отбелязват датските специалисти. - Резултатите сочат колко е наложително всички хора да се придържат към мерки, осигуряващи безопасност както за тях, така и за останалите, дори ако вече са преболедували COVID-19. Нашите констатации могат да се използват за политики, които се фокусират върху стратегиите за масова ваксинация и облекчаване на ограничителните мерки."

Освен това старостта е допълнителен рисков фактор за разпространението на SARS-CoV-2, установява група изследователи от САЩ. Оказва се, че възрастните хора с наднормено тегло издишват средно три пъти повече микрокапки, отколкото други категории хора. От друга страна, концентрацията на вируса в издишания въздух зависи от вирусния товар. Въпреки това, дори при асимптомно протичане на заболяването, затлъстяването и възрастта допринасят за отделянето на

повече вирусни частици

80% от издишаните микрокапчици се разпространяват от 18% от хората. Това съответства на традиционното разпределение за епидемии, когато 20% от пациентите разпространяват 80% от случаите на инфекция. Количеството издишани микрокапки се увеличава с напредването на инфекцията, като достига най-високото си ниво една седмица след заразяването. Интересен факт е, че в пика на болестта вирусните частици намаляват, като достигат размер от 1 микрон. Малките частици по-лесно се отделят по време на дишане, кашляне или говорене, отбелязват изследователите. Те също могат да останат във въздуха по-дълго, да се придвижват по-надалеч и да проникнат по-дълбоко в белите дробове.

Съставът и структурата на слузта в дихателните пътища зависи от възрастта, диетата и начина на живот на хората, обясняват учените. Физиологичните промени засягат слузта, която от своя страна влияе върху количеството изпускани микрокапки, включително тези с вирусни частици.